Hlavní navigace

Epiar

2. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už člověk jménem Shakespeare kdysi pronesl myšlenku, že celý svět je jevištěm a my jsme v něm pouze herci. Některým se však jejich role nemusí líbit. Pro ně je zde možnost najít si jinou. Zamíchejte karty osudu a odkryjte svou alternativní budoucnost.

Co byste řekli například kariéře kapitána vesmírného plavidla? Toulat se od planety k planetě, loupit a měřit síly s každým, kdo se odváží křížit vám cestu. Nezní to špatně, že? Postačí k tomu ukončené tři ročníky základního vzdělaní a počítač. Zbývá dodat pouze jedno. Epiar.

Hra Epiar by se ve zkratce dala označit jako vesmírná střílečka. Nabízí však více než pouhé bezduché kosení nepřátel. Například rozpracovaný obchod či mezihvězdné cestování. Vše pěkně popořádku. Po spuštění Epiar se objeví úvodní menu, kde si můžeme nastavit hru, začít novou kampaň a nakonec také opustit program. Nabídka Tutorial a Load game zatím není plně k dispozici. Do hlavního menu se během hry můžete dostat snadno pomocí kláves ESC nebo F2.

Epiar 0

Po zahájení nové hry se ocitáte uprostřed hlubokého nepřátelského vesmíru. Nemáte-li po ruce Stopařova průvodce po Galaxii, vzpomeňte alespoň jeho řádků a nepanikařte. K přehledné orientaci vám napomůže radar umístěný v pravém dolním rohu obrazovky, přičemž bílou tečkou jste vy, oranžové znamenají Jump Gates, modré značí planety a malé šedé jsou ostatní lodě. Na začátku se nacházíte hned u dvou planet, které bych doporučil navštívit a zakoupit tam váš první zbraňový systém. Přece jen sami a neozbrojení je ne příliš vhodná kombinace. Výše vašeho konta je ukázána vpravo nahoře. Lze jej zvýšit například rabováním. To se provádí následovně. Zaútočte na nepřátelskou loď a oslabte ji (nesmíte útok přehnat a zničit ji). Nyní k ní zaleťte a stiskněte B. Objeví se menu úkonů, ze kterého si již jen vyberte.

Epiar 1

Za vydělané peníze si smíte pořídit novou loď v docích či upgradovat koráb stávající. Nákupy by neměly činit problémy, je to stejné jako v supermarketu. K dispozici máte jednotlivé sekce, kde je nabízena určitá sorta zboží (zbraně, štíty, …). Vždy si nechte nějaké peníze do zásoby na palivo, které kvapem ubývá, neváhejte tudíž při každé zastávce dotankovat nádrž. Vcelku rychle se v ovládání zorientujete, ačkoli se jedná o více tlačítek k zapamatování. Vypisuji zde pouze některá z defaultního nastavení kláves:

[Left Arrow] – pohyb plavidlem doleva
[Right Arrow] – pohyb plavidlem doprava
[Up Key] – tlačení neboli let dopředu
[Space] – primární zbraňový systém
[L] – označí nejbližší planetu; druhé stisknutí způsobí za předpokladu, že jste blízko planety, vaše přistání
[B] – vstup na nepřátelskou loď
[C] – komunikační tlačítko
[H] – umožňuje pomocí bran mezihvězdné skoky
[Y] – označení nejbližšího předmětu
[F2] – nastavení
[Esc] – hlavní menu
[F9] – screenshot na památku pro rodinu

Epiar 2

Jak jsem již zmiňoval, klávesy se dají volně nastavit. Hratelnost by se dala označit za dobrou, obzvláště na rozdíl od moderních trendů her, kdy je pomalu jedna klávesnice málo. Autoři také zvládli tvůrčí design hry, ačkoli povětšinou budete lapeni v černošedém světě a radost do života vám vnese pouze zelené okno s obrázkem, když se rozhodnete přistát.

Epiar 3

Kromě hlavní hry jsou k dispozici ještě tři kratší scénáře. Ještě by to však chtělo do hry přidat hudbu typu Imperiálního pochodu Hvězdných válek a bude to prvotřídní. U některých her by programátoři měli raději zmizet beze stopy ve stylu X-Files, avšak zde by měli raději ještě zapracovat a dotáhnout projekt do větších a slibnějších detailů.

root_podpora

Epiar 4

Závěrem bych řekl, že vesmírná hra Epiar je další z výhodných nulových investic. Podíváme-li se na určující křivku porovnávající kvalitu produktu a jeho cenu, můžeme spatřit, že není nad čím uvažovat. Epiar je příjemná vesmírná hra, která většinu z vás zaručeně pobaví. Tak tedy, milí herci, vžijme se do svých rolí a pojďme se krapet proletět po lánech tajemného vesmíru. Čeká nás Epiar.

Balík si vyzvedněte na stránce projektu, vybalte svou loď a jednoduše kompilujte pouze pomocí make. Vzhůru do vesmíru!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku