Hlavní navigace

eReading.cz 4 Touch Light: čtečka s Androidem nebo už tablet s e-inkem?

2. 1. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Mobilní zařízení se začínají v některých oblastech čím dál více přibližovat, až někdy není jasné, kde leží hranice. Telefony velikostí dohánějí tablety, tablety se zase učí telefonovat, obojí zlepšují třeba parametry fotoaparátů. Nová čtečka eReading.cz 4 Touch Light začíná podezřele připomínat tablet.

Po delší době nám do redakce dorazila čtečka elektronických knih. Pokud jste četli naše předchozí recenze, mohli jste nabýt mylného dojmu, že vše už bylo vynalezeno a až na pár drobností není kam jít dál. Omyl. eReading.cz otevírá další dveře a ukazuje cestu: vstříc tabletům. Pokud jste někdy uvažovali nad tím, jak by asi vypadal tablet s e-ink displejem, jste tu správně.

Jedná se už o čtvrtou generaci čteček, které připravuje projekt eReading.cz. Předchozí byly:

Úvodní představení

Čtečka dorazila klasicky v malé krabičce doplněná jen USB kabelem a útlým návodem pro úplné začátečníky. Za ten musím opět eReading.cz pochválit, pokud budete mít se čtečkou tu čest poprvé v životě, pomůže vám v základní orientaci. Uvnitř krabičky je především samotná čtečka, která asi na první dotek nepřekvapí: rozměry (168 × 118 × 9 mm) a hmotnost (195 g) odpovídají dnešním standardům a čtečka je prakticky stejná jako Kindle Paperwhite. Působí bytelným dojmem a celá je z příjemného měkčeného plastu, který rozhodně z ruky neklouže.

Kolem displeje jsou k dispozici tlačítka pro obracení stránek, a to po obou stranách. To považuji za velké ergonomické plus, sám během čtení při cestách autobusem rád přehazuji ruce a takto je možné obracet pohodlně levou i pravou. Kromě toho jsou tu ještě tlačítka pro vynucení překreslení displeje a šikovné tlačítko zpět. To zjednodušuje orientaci v prostředí a přestože čtečka téměř vždy přehledně na displeji ukazuje, kudy dál, občas se hodí mít po ruce tlačítko pro návrat. Je to nejrychlejší cesta.

Další prvky nalezneme už jen zespodu: čtečku micro SD karet, micro USB konektor, resetovací dírku a vypínač. Víc ani potřebovat nebudete.

Svítí a ráda se dotýká

První zapnutí čtečky trvá asi 25 sekund, což považuji za přiměřeně krátkou dobu. Poté už zařízení jen usíná a probuzení je okamžité. Po startu se dostaneme do jednoduchého rozhraní používající tradiční grafické ikony, které známé z jiných čteček eReading. Vše je přeloženo do češtiny, jen na několika místech na mě vykoukla angličtina – například při aktualizaci systému. Rozhraní je ale opatřeno českými popisky a rušivých prvků je opravdu minimum. Prostředí se soustředí na nákup a čtení knih, vše ostatní je odsunuto do pozadí.

Velmi rychle zjistíte, že čtečka disponuje kapacitním dotykovým displejem a podsvícením. Dotyková vrstva je správně citlivá a čtečka reaguje velmi přesně a rychle. Nesetkal jsem se s tím, že bych ji musel k nějaké akci přemlouvat. Podsvícení je možné zcela vypnout a má velmi široký rozsah: na minimum není téměř vidět, takže vás nebude v noci oslňovat, maximální hodnota je naopak velmi intenzivní. Spodní hranice je důležitější právě kvůli nočnímu svícení.

Android inside

To zásadní se ukrývá pod povrchem: čtečku pohání operační systém Android 4.2.2. Během testování čtečky jsme dostali k dispozici aktualizaci systému o velikosti 243 MB. Verze Androidu se sice nezměnila, ale podle zástupců eReading.cz aktualizace výrazně prodlužuje výdrž čtečky na baterie. Ze slabého jednoho týdne na standardní čtyři. Prý byl umravněn systémový proces, který původně čtečku při provozu příliš zatěžoval a nenechal ji šetřit energií. Potvrzujeme výdrž běžnou u jiných čteček, za týden čtení klesl ukazatel baterie jen mírně. Android se tu tedy zřejmě nijak negativně nepodepsal.

Ani výkonnostně jsme nezaznamenali větší problém, čtečka disponuje 1GHz procesorem a 512 MB paměti. Takto vybavený telefon by dnes byl považován za extrémní low end, čtečce to ale nijak nebrání ve fungování. Přestože je „launcher“ upraven do prostředí jednoúčelové čtečky, nic vám nebrání ve využití Androidu samotného. V systému se ukrývá několik předinstalovaných aplikací, najdete je pod tlačítkem „Aplikace“ na hlavní obrazovce. Je tu e-mailový klient, prohlížeč obrázků, aplikace na čtení knih, poznámkový blok či webový prohlížeč. Najdete tu také klasické nastavení známé z Androidu.

Teď přijde to nejzajímavější: můžete si nainstalovat libovolnou aplikaci. Stačí k tomu APK soubor, který nahrajete do interní paměti a otevřete pomocí Průzkumníka (správce souborů). Systém zobrazí informace, vypíše práva požadovaná aplikací a dovolí vám ji nainstalovat. Ikonka se pak objeví mezi nainstalovanými aplikacemi a vy ji můžete začít používat.

Vyzkoušel jsem několik různých aplikací včetně prohlížeče Opera Mini a dokonce oficiální aplikace Amazon Kindle. Ano, je to paradoxní. Ovšem velmi dobře to demonstruje možnosti takového zařízení: když vám něco chybí, jednoduše si to doinstalujete. Nemusí jít zrovna o nějakou hru nebo klienta vaší oblíbené sociální sítě, naopak si umím představit rozšíření možnosti čtení třeba o Instapaper. Můžete tak offline číst články, které jste si předem označili na počítači. Stejně tak si můžete například doinstalovat jinou androidí aplikaci pro čtení knih, která bude třeba synchronizovat knihy přes Dropbox s dalšími vašimi zařízeními.

Napadají vás další možnosti?

Čtení je pořád základ

Tím hlavním samozřejmě zůstává čtení, vestavěná čtečka FBReader zvládá formáty EPUB, MOBI, FB2, TXT, HTML, DJVU, PDB a pár dalších včetně archivů komprimovaných pomocí RAR, ZIP a 7ZIP. O prohlížení souborů PDF se pak stará klasický AdobeViewer.

Sada je tedy prakticky kompletní včetně podpory DRM, kterého se někteří vydavatelé stále ještě drží. Nebudete mít problém otevřít žádnou knihu. Ve 4GB úložišti zůstává pro vaše potřeby zhruba polovina místa, zbytek zabírá operační systém. Pokud zůstanete u běžných knížek, pak to bude množství jistě dostatečné. Jakmile ale začnete nahrávat objemnější PDF či dokumenty naskenované v DJVU, může vám být těsno. Pak se vám bude hodit slot pro micro SD karty, který vám umí do čtečky přidat až 32 GB dalšího prostoru.

Čtečka rozumí adresářové struktuře na úložištích, není proto problém si knihy rozdělit podle svých vlastních kategorií. Knížky je možné třídit podle názvu, autora, velikosti a dalších vlastností a je možné mezi nimi také vyhledávat včetně znaků s diakritikou, což rozhodně stále ještě není běžné. Jednotlivé položky je pak možné zobrazovat v jednoduchém náhledu nebo v rozšířeném, kdy jsou vidět obálky knih a „teploměr“ ukazující vaši pozici v rozečtené knize.

Předinstalovaná aplikace pro čtení knih umí několik písem, rotaci displeje či různá nastavení stránky. Listovat knihou je možné pomocí hardwarových tlačítek, ale samozřejmě také i pomocí dotykového displeje. Příjemné je, že vás během čtení nic neruší, prakticky celou plochu displeje zabírá text. Zůstává jen proužek s aktuálním časem, ukazatelem baterie a pozicí v knize. I ten lze ale ještě v nastavení zmenšit na úplné minimum zobrazující jen pozici.

Mám jen dvě drobné výtky k ovládání. Navigace v aplikaci je realizována pomocí ikon, které nejsou vždy úplně zřejmé a zasloužily by textový popisek jako hlavní obrazovka čtečky. Návodné „Nastavení stránky“ by řeklo víc než jednoduchý symbol papíru s miniaturním ozubeným kolečkem v rohu. Druhý problém se týká nastavení rotace: pokud si stránku otočíte na šířku, otočí se i ikonky v nastavení rotace. Nekorespondují pak s natočením displeje a musíte přemýšlet, která otočí stránku jakým směrem. Dá se to naučit, ale napoprvé jsem musel volit třikrát, než se mi podařilo otočit stránku zpět na výšku.

Rozhodně stojí za zmínku také čtení PDF, které je díky dotykové obrazovce velmi pohodlné, je možné libovolně zoomovat dvěma prsty nebo šoupat do stran. Čtečka také disponuje možností automatického či manuálního oříznutí přebytečných okrajů či přímo reflow, které dokáže pevnou sazbu rozbít a text znovu zalomit podle nastavení displeje. Vyzkoušel jsem několik různých PDF a u všech fungoval reflow na jedničku. Dnes jde o poměrně běžnou funkci, která výrazně zlepšuje možnosti čtení PDF na malých displejích.

Čtečka samozřejmě disponuje všemi funkcemi, které eReading.cz svým čtenářům nabízí. Integruje tedy možnost odběru periodik, která si objednáte na webových stránkách a poté už je jen přijímáte pomocí Wi-Fi. Všechny články se vám objevují v jedné aplikaci, ve které je můžete také pohodlně aktualizovat či starší texty vymazat kvůli úspoře místa. Výhodou je, že aktualizace probíhá tak často, jak často se připojujete k internetu. Při každém kontaktování serveru se totiž zkontrolují nové články, zabalí pro vaši konkrétní čtečku a pošlou.

Aplikace samotná je vyloženě vytvořená ke čtení článků, umožňuje plynulý posun i listování po stránkách, zobrazuje přehledný obsah podle kategorií a rychlá tlačítka pro navigaci na následující a předchozí článek. Další funkcí jsou eVýpůjčky, které umožňují čtenářům půjčit si knihu za výhodnější cenu. Knížka je ve čtečce dostupná 21 dnů a vyjde vás podle balíčku na 59 nebo 49 Kč.

Čtečka nebo už tablet

Na otázku z titulku není vlastně jednoduché odpovědět. Dříve platilo, že čtečka je jednoúčelové zařízení pro čtení knih a několik málo dalších činností (přehrávání hudby, poznámky). Proti tomu tablet je plnohodnotný počítač s možností doinstalace aplikací a libovolným rozšířením schopností. Tady se ovšem hranice rozmazala natolik, že eReading.cz 4 Touch Light není možné jednoznačně zařadit do konkrétní škatulky.

Je to dotykové jako tablet, má to procesor jako tablet, má to paměť jako tablet, ovládá se to jako tablet, má to operační systém jako tablet, ale není to tablet. Proč vlastně? Jediným rozlišovacím znamením tak zůstává displej, který je sice podsvícený a dotykový, ale nehýří megapixely a barvami. Na sluníčku naopak oceníte jeho skvělé vlastnosti a oči vám budou děkovat za všech světelných podmínek.

Displej typu e-ink dělá z eReadingu čtečku, softwarová výbava a ovládání ji z tradičních kategorií posouvají hodně blízko tabletům. Důležité ovšem je, že vás Android uvnitř k ničemu nenutí. Pokud chcete jen dobrou čtečku, můžete na něj s klidem zapomenout. Pokud byste uvítali širší možnosti a občas zařízení použili na pár dalších věcí, přečetli si něco na webu, poslali mail nebo potřebujete SSH, systém je vám naprosto otevřený a připravený na jakoukoliv legraci.

root_podpora

Cenovka hlásá 3499 Kč. To je za čtečku mírně vyšší cena, ale u svítící dotykové čtečky ji můžeme považovat za průměrnou. Zároveň se za tyhle peníze dá sehnat průměrný tablet s Androidem. Tady ovšem dostanete od toho prvního hodně a od toho druhého taky něco. Pokud to má být zařízení pro někoho, kdo bude hodně číst a nechce se mu tahat několik zařízení, pak je to cena rozumná.

Pokud bychom měli jasně říct, co nám to leží na stole, pak bychom asi řekli, že je to ještě pořád čtečka. Ovšem čtečka hodně pokročilá a rozvinutá velmi užitečným směrem.

Klady

  • tlačítka na obou stranách
  • dotykové ovládání
  • podsvícení (s možností vypnutí)
  • dlouhá výdrž (po aktualizaci)
  • české rozhraní
  • široká podpora formátů (včetně DRM)
  • mass storage
  • slot na micro SD
  • podpora adresářů
  • Wi-Fi
  • vazba na české služby

Zápory

  • mírně vyšší cena
  • jen 2 GB paměti na knihy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.