Hlavní navigace

ET: Legacy využívá zdrojové kódy z Wolfensteina, Lazy Chess jsou šachy pro začátečníky

21. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ET: Legacy team
ET: Legacy je pokračovatelem Wolfenstein: Enemy Territory s původními zdrojovými kódy. Otevřená šachová hra Lazy Chess nabízí ty nejlepší tahy. Arrow je nástroj pro vytváření textových her. OpenTESArena vrací klasiku z 90. let.

Lazy Chess

Lazy Chess je počítačová šachová hra pro začátečníky. Podle slov jeho tvůrců se snaží odbourat „děsivý faktor“ této královské hry. Toho chce dosáhnout tím, že dá hráči na výběr jen několik možností, jak táhnout. V běžné šachové hře máte v průměru asi 30 možných tahů. Lazy Chess toto číslo snižuje na 2, 3 nebo 4 možné tahy. Ostřílené šachisty tato hra určitě neosloví, pro ty méně zdatné by to ale mohla být dobrá volba. Pod kapotou běží otevřený šachový engine Stockfish a hra nabízí možnost hrát proti umělé inteligenci, proti živému hráči vedle vás nebo online.

Lazy Chess

ET: Legacy

Stýská se vám po akční FPS z období 2. světové války Wolfenstein: Enemy Territory? Tato hra má moderní otevřenou verzi ET: Legacy, která mohla vzniknout hlavně díky tomu, že zdrojový kód původní hry byl v roce 2010 uvolněn pod licencí GNU GPL. Nedávno spatřila světlo světa její nová verze s podporou pro Raspberry Pi, možností ukládat snímky obrazovky, vylepšenou grafikou, podporou IPv6 a spoustou dalších novinek.  

ET: Legacy 

Arrow

Pokud vytváříte příběh ke hře a nebo textovou adventuru, pak právě pro vás je tu aplikace pod MIT licencí Arrow. Ta běží na otevřeném herním enginu Godot a slouží k tvorbě nelineárních interaktivních textových dokumentů. Práce v něm probíhá výhradně ve vizuálním prostředí. Podporuje i export do HTML, takže si výsledek své práce můžete otevřít ve webovém prohlížeči a zkontrolovat si, jak se vám dílo povedlo.

Arrow

OpenTESArena

Otevřená reimplentace The Elder Scrolls: Arena herní klasiky z 90. let OpenTESArena 0.13 je venku. Tu tvoří jeden zapálený fanoušek, který se inspiroval u podobných projektů a vytvořil otevřený herní engine pro moderní platformy. Hra ke svému běhu potřebuje originální obsah, který byl ale firmou Bethesda uvolněn před nějakou dobou, takže není problém jej získat. Tato nová verze přináší podporu Raspberry Pi 4, lepší využíti paměti, lepší grafiku a řadu dalších novinek.

UX DAy - tip 2

OpenTESArena 

OpenRA

Moderní herní engine OpenRA, jeho hlavním cílem je reimplementace herních klasik Command & Conquer, Red Alert a Duny 2000 přichází s velkou aktualizací a přepracovanou webovou stránkou. Nejvíce energie bylo věnováno podpoře pro Tiberian Sun, nicméně ta ještě nebyla dotažená do stavu použitelnosti. Mezi další změny patří integrace komunikační platformy Discord, nové mise a mapy v Red Alert, vylepšení retro vzhledu Duny 2000 nebo vylepšená umělá inteligence.

OpenRA: Tiberian Dawn 

V krátkosti

Závodní hra Yorg vydala novou verzi 0.11.1 s vylepšenou podporou gamepadů. Multiplayerová RPG Veloren vydává velkou aktualizaci s číslovkou 0.9.0. Otevřená RTS Warzone 2100 4.0 je venku s podporou renderování ve Vulkanu. Překladová vrstva pro spouštění programů a her určených pro Windows Wine se dočkala verze 6.5

Yorg

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.