Hlavní navigace

Názor k článku Evropa spustila Galileo, alternativu amerického GPS od robotron - Vysokou presnosti Galilea myslite nejspise to, ze se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2016 12:25

    robotron (neregistrovaný)

    Vysokou presnosti Galilea myslite nejspise to, ze se do civilniho GPS signalu pridava vetsi umyslny sum (statisticky rozptyl)

    Tohle uz se dlouho nedela. Nicmene, ten prepinac ve Washingtonu, potazmo Boulderu, urcite porad je.

    Pokud jde o objektivni presnost navigace a verejne znamy plan obsazeni pasem, tak je to nasledovne:

    1. vsichni (GPS/NavStar, GLONASS, BeiDou, Galileo; ignorujme ted SBASy a lokalni sluzby) maji vicemene podobnej rozsah nosnejch 1.1..2.5GHz;

    2. vsichni vysilaji velmi podobnym vykonem;

    3. lisi se sirka a obsazeni pasem.

    Z 1.&2. plyne, ze presnost sledovani nosne maji vsichni vicemene podobnou (tj. nebudou tam nasobne rozdily). Z 3. plyne, ze kdo zabral nejsirsi pasmo (byt stejnym vykonem, tj. slabsi hustotou vykonu), ten bude mit lepsi presnost kodu. Pro naivni prijimace a aplikace bez vychytanejch korekci muze bejt presnej kod opravdu vyraznou vyhodou a tim, co definuje presnost uzivatele -- typicky pro low-end, jako jsou turisticky, automobilni a telefonni GNSS prijimace, se tahle vyhoda uplatni. Zde se da tedy objektivne rict, ze #1 co do sirky pasma je v soucasnosti Galileo a Beidou. Galileo ma dale lepsi hodiny, takze po doplneni na plnou konstelaci by to mel bejt skutecne nejlepsi system.

    Dale ale vim takrikajic z nulte ruky, nebot jsem sam takovy signaly generoval a v soucasnosti vysilaj pres druzice, ze ne pouze to, co je v oficialnich signalovejch planech, se skutecne vysila ;-)