Hlavní navigace

Názor k článku Evropě došly volné IPv4 adresy, všechny jsou v rukou trhu od Petr M - No tak to je nejvyšší čas s tím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2019 7:45

    Petr M

    No tak to je nejvyšší čas s tím začít něco dělat a začít tlačit.

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32015R2120 článek 3 - jako koncák mám právo se dostat k informaci na internetu, pokud neodporuje místní legislativě. A musí to být prostřednictvím ISP, se kterým mám smlouvu. Tečka.

    Pokud chci informaci z IPv6-only, tak je z pohledu práva problém ISP, jak to zajistí. Že se toho práva (z nedbalosti nebo pohodlnosti) zříkáme, je zase problém náš. Pokud na ISPíky nebude tlak, tak se nezmění vůbec nic.

    Jenom pak bude problém s LTE, tlak IoT sráčů na "nepřepisování naší skvělé aplikace" je moc velký :( DUal stack na LTE je šílenost hraničící s nesmyslem. Tam by pomohlo snad jenom vynucení IPv6 v 5G od úplnýho spuštění a LTE nechat vyhnít. A IoT knihovny s IPv6 taky nepočítají, takže i při vůli IPv6 implementovat narazí na problém. Třeba TCP stack u FreeRTOS bere IP adresu furt jenom jako uint32_t (ani se nesnažili to odlišit typedefem, prasata) - https://www.freertos.org/FreeRTOS-Plus/FreeRTOS_Plus_TCP/API/FreeRTOS_GetAddressConfiguration.html U LWIP jsem něco ohledně IPv6 zahlídl, ale třeba verze dodávaná do STM32Cube byla vykastrovaná...