Hlavní navigace

Názor k článku Evropě došly volné IPv4 adresy, všechny jsou v rukou trhu od Ondřej Caletka - Pořád tu opakujete, že problém IPv6 je, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2019 13:22

    Ondřej Caletka

    Pořád tu opakujete, že problém IPv6 je, že řeší úplně všechno, místo aby jen prodloužilo IP adresy. Jako příklad přitom uvádíte jen autokonfiguraci. To mi jednak jako úplně všechno nepřipadá, jednak ze své praxe vidím, že autokonfigurace není ani zdaleka takový problém jako nutnost uvědomit si povinnosti vyplývající z neexistence NATu.

    Tedy například to, že na domácnost nestačí přidělit jen jednu adresu na WAN rozhraní domácího routeru. A když už to pochopí a adresy pro LAN přidělí (a pochopí, že /64 je fakt málo), nepochopí, že adresy nestačí jen přidělit, ale je potřeba taky přidat patřičný záznam do směrovací tabulky, aby provoz mířící na tyto adresy skončil tam, kde má. A nebo jako PODA nechtějí chápat, že existuje netriviální množství zákazníků, kteří si za jejich povinnou krabičku (ONT, DSL modem, DOCSIS modem) připojí svůj vlastní router a chtějí mít veřejné adresy i za ním.

    Tohle všechno jsou problémy, které by bylo úplně stejně potřeba řešit i v jakékoli „IPv4 s delší adresou.