Hlavní navigace

Názor k článku Evropské softwarové patenty nám znovu hrozí od highegg - Nějak vám tam vypadlo to „zřejmým způsobem“. Dejme...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2010 8:22

    highegg

    Nějak vám tam vypadlo to „zřejmým způsobem“. Dejme tomu, že to zřejmé není, ale zase to není tak těžké, abych na to nepřišel sám (což přesně odpovídá skutečnosti). A dejme tomu, že pracuju v USA. Proč bych neměl mít právo na využití vlastního výsledku? Nemyslím, že do tohohle patentu investoval někdo miliony, pravděpodobně nějaký programátor investoval čas srovnatelný s tím mým.
    Tak z čeho vyplývá to jeho právo mě v tom omezit? Právo má (podle teorie práva) vyplývat z morálky, jenže v případě patentů tomu tak prostě není. Patenty jsou čistě utilitaristické – jedná se naopak o v zásadě kontramorální monopoly, jejichž účelem má být zajistit inovátorům výdělek a tím podpořit technologický rozvoj lidstva jako celku. A já vám říkám, že přišel nebo přichází čas, kdy je třeba tenhle kompromis přehodnotit a reformovat, protože zásah patentů do lidských práv už není přínosem pro technologický rozvoj omluvitelný. Navíc věřím, že i s výrazně omezenými patenty (nebo i bez nich) si technologický rozvoj cestu najde.