Hlavní navigace

Facebook uvedl otevřené a modulární 100GE switche

13. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Android Auto už lze stáhnout jako samostatnou aplikaci, drony GoPro postihuje kritická porucha, Kaspersky brojí proti Microsoftu a slovenský operátor přichystal obrovský datový tarif.

Software a hardware

Facebook je příznivcem nejen svobodného softwaru, ale také svobodného hardwaru, který se snaží propagovat v rámci Open Compute Project. Teď firma uvedla Backpack, modulární platformu pro 100G switche, která je postavená na nedávno uvolněné specifikaci Wedge 100. Facebook ji samozřejmě použije ve svých datacentrech, ale technologie je k dispozici všem. Kromě zvýšení rychlosti bylo vylepšeno hlavně chlazení. Softwarový stack tvoří zejména FBOSS, OpenBMC a směrovací protokol BGP. Nasazení Backpacku ve Facebooku bude pozvolné. Pokud se novinka osvědčí a výroba se rozjede ve větším množství, může otevřená technologie zatopit tradičním výrobcům pokročilých síťových prvků.

Pokud chcete používat Android Auto, už si nemusíte kupovat nový vůz. Google uvolnil Android Auto 2.0 jako aplikaci pro Android, kterou si můžete nainstalovat téměř do každého telefonu nebo tabletu. Android Auto vlastně není nic tak revolučního, jde de facto o integraci funkcí používaných při řízení do jednotného rozhraní, které lze snadněji používat za jízdy. Pro Android Auto jsou také k dispozici aplikace, nebo spíš možná rozšíření, které do stejného rozhraní integrují různé služby – např. hudební služby, komunikátory apod. Aplikaci bohužel nelze oficiálně stáhnout z České republiky, ale pokud ji stáhnete z nějakého alternativního zdroje, měla by fungovat.

Známý výrobce akčních kamer GoPro před několika týdny uvedl dron Karma, který měl možnosti natáčení pozdvihnout na novou úroveň. Namísto toho ale jde o velký propadák. Vyskytlo se totiž několik incidentů, kdy vrtule dronu za provozu přestaly fungovat a stroj se zřítil, což je samozřejmě velký problém. Firma zatím prodala jen cca dva a půl tisíce dronů, takže několik incidentů za tak krátkou dobu a vzhledem k malému množství určitě není v normě. GoPro žádá zákazníky o vrácení dronů a samozřejmě jim vrátí plnou cenu. Zatím není zřejmé, kdy a zda vůbec se Karma do prodeje vrátí.

Internet a web

Herní obchod Steam po delší době přepracoval zobrazení nabídky. Design zůstává podobný, nicméně prvky na hlavní straně byly reorganizovány a návštěvník se snadněji dostane do různých katerogií pro slevy, novinky, nejprodávanější tituly apod. Také už není třeba tolik klikat, při najetí na hru se např. zobrazí několik screenshotů. Potěší také přehled nedávno zobrazených her nebo možnost speficikovat, co (ne)chcete vidět. Můžete např. globálně zakázat nabízení titulů v předběžném přístupu, předprodeji nebo pro VR. Jak jsme psali minule, Steam také začíná vyžadovat používání skutečných screenshotů ze hry, ale zatím to tak u všech her není.

Slovenský mobilní operátor 4ka přišel s nabídkou datového tarifu, který na Slovensku ani v České republice nemá obdoby. Za 100 eur nabízí 360 GB, za 200 eur rovnou 1200 GB. Platba je jednorázová, balíček vydrží rok a klienti navíc dostanou LTE modem od Huawei. Ale jak asi tušíte, musí to mít nějaký háček. Síť 4ky pokrývá jen cca 60 % slovenské populace a LTE je k dispozici prakticky jen ve městech. Zbytek území operátor pokrývá díky dohodě s Telekomem, ale u něj je možné zatím použít pouze 2G a na přenosy přes Telekom se vztahuje samostatný limit 12 GB na rok. Přestože jde primárně o datový tarif, lze ho použít i v mobilním telefonu s tím, že volání a posílání SMS normálně funguje. Nový tarif asi slovenský mobilní trh nezboří, ale pro určitou skupinu uživatelů je to lákavá nabídka.

Byznys, politika, právo

Společnost Kaspersky prodávající antivirová řešení obviňuje Microsoft z toho, že ve Windows záměrně omezuje konkurenční antivirové programy na úkor vlastního Windows Defenderu. Zakladatel a šéf firmy Eugene Kaspersky uvedl, že kvůli tomu podal stížnost u orgánů pro ochranu trhu v Evropské unii a domácím Rusku. Kasperskymu vadí, že Windows nabízí aktivaci Defenderu i tehdy, když je aktivní alternativní antivir, nebo dost omezuje možnosti programu informovat o končící licenci. Také poukazuje na to, že některé programy jsou při povýšení systému bez vědomí uživatele odebrány. Microsoft se ale dušuje, že je to čistě kvůli problémům s kompatibilitou.

Čína schválila nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který kromě ochrany země před skutečnými útoky dále omezuje svobodný přístup k internetu. Zákon mj. zakazuje občanům na internetu publikovat informace, které by poškozovaly národní čest, narušovaly ekonomický a sociální pořádek nebo měly za cíl svržení socialistického režimu. Proti zákonu protestovalo mnoho organizací a zahraničních firem. Ty se obávají, že je čínské úřady budou nutit k vydávání informací o uživatelích. Řada paragrafů je totiž velmi vágních.

Zajímavosti / telegraficky

Na Facebooku se v pátek objevila nepříjemná chyba. U řady uživatelů se zobrazovala hláška, která značí že daný uživatel už není na tomto světě a profil je archivovaný. Postihlo to dokonce i Marka Zuckerberga. Štěstí je, že je text poměrně neutrální a neříká přímo, že uživatel zemřel, jinak by to mohlo způsobit ještě mnohem větší nepříjemnosti.


Autor: Steve Kovach

Google aktualizoval notičky pro výrobce zařízení s Androidem. Asi nejzajímavější novinkou je, že Google silně nedoporučuje používat proprietární technologie pro rychlé nabíjení. Zatím jde však jen o doporučení.

Server Phandroid se dostal k poslednímu prototypu modulárního telefonu Ara, který byl před několika měsíci definitivně pohřben. Nutno říct, že je tělo telefonu dost velké a nepříliš atraktivní. Zařízení by tak zřejmě asi zaujalo jen opravdové fandy modularity.

Majitelé elektromobilů Tesla pořízených od příštího roku už nebudou mít dobíjení v oficiálních stanicích zdarma. Každý rok ale dostanou alespoň kredit 400 kWh, který vystačí na cca 1600 km. Nabíjení by stále mělo být znatelně levnější než provoz na benzin.

Mobilní klávesnice SwiftKey zavádí anonymní režim, ve kterém nebude zaznamenávat napsaný text a učit se podle něj.

Steam Machines, herní počítače se SteamOS, už jsou v prodeji rok. O nějakém úspěchu ale těžko můžeme hovořit. Úvahu na toto téma přináší Gaming on Linux.

NES Classic, maličká herní konzole se třiceti legendárními hrami pro NES, se za chvíli skoro všude vyprodala. Za 60 dolarů to asi není vůbec špatná koupě. A mimochodem, v NES Classic běží Linux.

Studio Obsidian Entertainment vydalo RPG Tyranny. Podle recenzí jde o další kvalitní hru, ale na to jsme u Obsidianu zvyklí. Potěší okamžitá podpora Linuxu.

Lidé z certifikační autority Let’s Encrypt zodpovídali otázky v Ask Me Anything na Redditu.

UX DAy - tip 2

Nový rekord v rychlosti sestavení Rubikovy kostky byl stanoven na 0,637 sekundy. Dosáhla ho vylepšená verze robota Sub1, který držel i dosavadní o přesně čtvrtsekundu pomalejší rekord.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.