Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Fedora 27: lepší správa displejů i nový Firefox s panely v liště okna od Jiří.H - Používám Fedoru 26 na notebooku a docela mě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2017 14:02

    Jiří.H (neregistrovaný)

    Používám Fedoru 26 na notebooku a docela mě nadchla, už se těším na 27.

    Co mě ale otravuje je způsob hlášení pádů aplikací. Mám ve frontě asi 20 reportů, ale když mi něco spadne je první starost vrátit se zase k práci. Nechci se nikde registrovat, ani nic vyplňovatm abych bugreport odeslal. Pokud to uděláte na jeden klick...posbírat data a odeslat, rád všechny problémy nahlásím.

  • 14. 11. 2017 14:09

    wsh (neregistrovaný)

    Jo, přesně to samé řeším u Ubuntu. Občas jsem se donutil proklikat se až k reportování chyby, ale většinou se na to vykašlu, protože poměr "pracnost vs přínos pro mě" je dost nevýhodný, Chápu, že maintainer potřebuje co nejvíc informací, ale tipl bych si, že samotná informace, kolikrát daný pád nastal + automaticky sesbírané informace mají nějakou hodnotu.

  • 14. 11. 2017 14:11

    sanca (neregistrovaný)

    zacinal si pochvalujucimi slovami a uz som myslel ze dalsi zidealizovany user s ruzovyma okularma nam tu chybal ale potom si to vyvazil konecne real hlas usera fedory tak ako sa veci maju, proste na nic sa netreba hrat pretoze skusenosti ukazu objektivnu pravdu nie daka diskusia pod clankama

  • 14. 11. 2017 14:19

    Sid (neregistrovaný)

    otazne je odkial su tie chyby. Ci aplikacne alebo tie co sa realne tykaju fedory. Cisto moja skusenost bola, ze vacsina chyb bola aplikacie (Java), tesne nasledovana selinux (co vzdy pretrvalo na jeden dva updaty selinux) plus evolution.

  • 14. 11. 2017 14:27

    sanca (neregistrovaný)

    samozrejme v kazdom lin distre kde su vzdy najnovsie aplikacie treba ratat ze to nebude stabilne (to fakt iba snilek moze cakat), linuxovy svet uz raz taky je, vyda sa najnovsia verzia a v podstate caka sa co bude :) trosku som to prehnal ale nie som az tak daleko skuseni useri vedia o com je rec..... preto ohladom stability skutocnej stability je dobre stavit na distro ktore si toto chrani a zas ako je to uz raz dane v lin svete je to na ukor najnovsej verzie (napr. debian to tak robi a v jeho vetve stable je mozne poznat co znamena stable lin program ale to je len jeden lin distro priklad netreba ma brat za slovicka) ...... takisto nehovorim ze fedora by nemala existovat prave som za to rad, pretoze nove verzie sa tak dostanu casom do stable stavu ale po takom case fedora bude mat znovu tie najnovsie a cely kolotoc sa odohrava znovu teraz je jasne ze fedora tak nikdy nemoze dosiahnut skutocnu stabilitu, svoju velku rolu hra na inych potrebnych linuxovych husliach

  • 14. 11. 2017 17:08

    Jiří.H (neregistrovaný)

    U Fedory počítám, že je nejnovější sw je na úkor stability. To mi na testovacím ntb vyhovuje. Jediný co jsem nadhodil je, že pokud mají zájem sbírat crashreporty, tak to musí uděla ti proméně trpělivý ;-)

  • 14. 11. 2017 19:11

    Jiří Eischmann

    Dívejte. Já to nechci lakovat na růžovo, ale to zrovnání mám. Samozřejmě, že Debian a RHEL jsou stabilnější ve smyslu padavosti, ale pro desktop v tom nevidím zásadní rozdíl. Ono to není tak, že Debian má jednu verzi GNOME 3 roky a celou dobu se to ladí. Upstream vydává několik měsíců opravná vydání a potom se posune na další velké vydání. A v těch LTS distribucích ten software zůstane roky v drtivé většině v takové podobě, v jaké ho upstream po pár měsících zanechá. I s pády a nedodělky, které tam zůstaly.

    LTS distribuce mají výhodu především v té druhé definici stability - neměnnosti. Ten software se vám roky nemění pod rukama. Zvyknete si na to, co nefunguje, obejdete to a víte, že se to nezmění (ani k lepšímu, ani k horšímu) dalších několik let. Častěji měnící se software je OK na osobním počítači nebo mobilu. Horší potom ve velkých nasazeních, kde na to máte navázané certifikace, aplikace, školení... A tam se nejvíc uplatní LTS distribuce.

    Jinak ABRT sbírá prakticky veškeré pády a chybová hlášení v systému. Že ABRT vyhodí notifikaci, že něco spadlo, ještě neznamená, že se děje něco hodně špatného. Často nejde ani o pád, z kernelu to hlásí i jen warningy, které jsou třeba u hardwarových ovladačů běžné. Když už to je pád, tak to často uživatele vůbec neovlivní a ani by si nevšiml, že něco spadlo, kdyby ABRT neposlal notifikaci. Může to být třeba nějaký indexer, který běží na pozadí, kvůli něčemu spadne a automaticky se restartuje a běží dál. Já třeba BFU ty notifikace vypínám. Pořád chci, aby přispívali mikrohlášeními do statistik, ale ve většině případů to hlásí pád, kterého si ani nevšimnou a je velmi malá pravděpodobnost, že by si založili účet v bugzille a nahlásili to, a nemá tak smysl, aby ty notifikace dostávaly.

    Tady máte statistiky z ABRTu:
    https://retrace.fedoraproject.org/faf/summary/
    Ze CentOS 7 chodí víc pádů než ze všech Fedor dohromady. Samozřejmě by se to muselo vztáhnout k počtu instalací, kterých asi bude mít CentOS výrazně víc, ale chci tím ilustrovat, že v každém systému jsou pády nějakého druhu běžné. Často aplikací, které s tím systémem nemají ani nic společného. LTS distribuce v tom nejsou výjimka. Těch pádů tam je relativně méně, ale zase jsou tam třeba zakonzervované problémy, které jsou v novějších verzích dávno vyřešené. Holt každý si musí najít ten svůj "sweet spot".

  • 17. 11. 2017 9:43

    sanca (neregistrovaný)

    nemyslim si ze upstream debianu nechava vsetko tak ako to po par mesiacoch zanechal (co na druhej strane tiez ukazuje aka kvalita s tym prichadza - cim viac casu na testy tym menej bugov), opravuju sa okrem security patch aj kriticke chyby vratane crashov ktore boli najdene po vydani (a uz vobec si nemyslim ze team upstremu ma potom 2 roky prazdnin :)

  • 17. 11. 2017 9:45

    sanca (neregistrovaný)

    zabudol som dodat ze stable debian vetva znamena udrziavat stable debian po celej jeho dobe podpory (kazda verzia po 5 rokov)

  • 14. 11. 2017 18:17

    lzap

    Tlačítko na to ve Fedoře asi není, ale tohle zapne automatické reportování takzvaných mikro-reportů které jsou anynomní a slouží zejména k "počítání" jak často něco padá - tedy zlepšuje se priorizace bugů:

    sudo abrt-auto-reporting enabled

    Ty "plnohodnotné" reporty v ABRT frontě zůstanou a lze se k nim zpětně vrátit a vytvořit plný report včetně debug infa. Více info v: http://abrt.readthedocs.io/en/latest/ureport.html

    Je možné že tento příkaz není standardně nainstalován, bude v nějakém podbalíčku abrt* z hlavy nevím. Zdar!

  • 14. 11. 2017 18:43

    Jiří Eischmann

    Jak už píše kolega nade mnou. Nemusíte nic vyplňovat. Pokud máte zapnuté automatické hlášení, tak se odesílají mikroreporty, které obsahují otisky pádů a pomáhá nám to tvořit statistiky, podle kterých vidíme, co uživatelům padá nejvíc. I toto je hodnotný příspěvek.
    Pokud byste chtěl přispět plnohodnotným bug reportem, kde budou veškeré informace, které ABRT posbíral, tak je potřeba účet v bugzille, to se objejít nedá. Ale díky ABRTu stačí, když to nahlásí jeden uživatel z těch třeba několika tisíc, od něj máme dost informací na debuggování a díky mikroreportům se všechny ty pády sdruží k tomu bug reportu a my máme představu, jak vážné to je.