Hlavní navigace

Fedora chce odstranit podporu BIOSu, EndeavourOS má nového správce oken

11. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lenovo
Vývojáři distribuce Fedora zvažují, zda odstranit podporu pro BIOS už ve verzi 37. EndeavourOS 22.1 „Apollo“ přichází s novým správcem oken Worm. Projekt Debian si volí nové vedení. Firma Tachyum úspěšné otestovala FreeBSD na svém procesoru.

Fedora možná odstraní podporu pro BIOS

BIOS byl uveden už v roce 1981 a zhruba od druhé dekády 21. století začal být postupně nahrazován systémem EUFI. Vývojáři linuxové distribuce Fedora teď mají v plánu ukončit jeho podporu. Už byl podán návrh, aby k tomu došlo již ve Fedoře 37.

Dle tohoto návrhu by nedošlo k okamžitému ukončení podpory BIOSu, pouze nové instalace Fedory pro architekturu x86_64 by vyžadovaly UEFI. Uživatelé 32bitové verze Fedory budou moci BIOS používat nadále, stejně jako ti, kteří už používají stávající instalaci a na novou verzi pouze aktualizují.

BIOS

EndeavourOS přichází s novým správcem oken

Bryan Poerwo oznámil vydání EndeavourOS 22.1 s kódovým označením „Apollo“, nejnovější verze této distribuce postavené na Arch Linuxu.Ta přichází s linuxovým jádrem ve verzi 5.17 a Mesa 22 pro co nejlepší herní výkon. Její největší novinkou je použití lehkého správce oken Worm.

Ten byl vyvinut členem komunity kolem EndevourOS a jedná se o lehký správce oken pro X11 napsaný v programovacím jazyce Nim. Jedná se o mladý projekt, základní funkce by už však měl zvládat. Verze pro Wayland se podle vyjádření tvůrce s nickem „Codic12“ v blízké budoucnosti nechystá.

EndeavourOS 22.1 se správcem oken WormEndeavourOS 22.1 se správcem oken Worm

Debian volí nové vedení

Projekt Debian je zvláštní z mnoha důvodů. Vyvíjí jednu z nejstarších linuxových distribucí, má spoustu dceřiných distribucí a hlavně se jedná o hluboce demokratický projekt. Každý rok si vývojáři Debianu (kterých je celosvětově kolem tisícovky) volí člověka na pozici vedoucího projektu Debian. Tento rok jsou na výběr tři kandidáti: Felix Lechner, Jonathan Carter a Hideki Yamane.

root_podpora

Debian

FreeBSD běží na Prodigy

Startupová firma Tachyum po Linuxu úspěšné otestovala i FreeBSD na jejich procesoru Prodigy Universal Processor. Podle vyjádření společnosti jde o první procesor, který slučuje TPU (tensor processing unit) a GPU (graphics processing unit) do jedné homogenní architektury. Díky tomu by procesor měl nabídnout až 10× vyšší efektivitu než současné CPU při třetinové ceně.

Tachyum ProdigyTachyum Prodigy

Nově vydáno

Na Debianu postavená distribuce s vlastním grafickým prostředím deepin vyšla ve verzi 20.5. Linuxová distribuce Finix oslavila své 22. výročí vydáním nové verze s číslem 124. Porteus Kiosk, odlehčená distribuce postavená na Gentoo nakonfigurovaná jen ke spuštění webového prohlížeče oznámila vydání verze 5.4.0. Curtis Gedak oznámil vydání GParted Live 1.4.0–1, jednoúčelové distribuce určené k práci s diskovými oddíly.

deepin 20.5deepin 20.5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.