Hlavní navigace

Fedora chce Wayland i na NVIDIA, Haiku vylepšuje interoperabilitu s Windows

20. 12. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fedora Project
Fedora chce dostat protokol Wayland i na grafické karty značky NVIDIA. Operační systém Haiku vylepšuje interoperabilitu s Windows. Vyšel Pop!_Pi, první verze Pop!_OS pro Raspberry Pi. Čínská vláda chce přejít na Linux.

Fedora chce dostat Wayland i na NVIDIA grafiku

Linuxová distribuce Fedora používá protokol Wayland jako výchozí pro své desktopové edice s výjimkou počítačů osazených grafickými kartami od firmy NVIDIA. Nedávná aktualizaci proprietárních grafických ovladačů ale umožnila tento stav konečně změnit. Už byl představen plán, jak zprovoznit Wayland na všech grafických adaptérech. Majitelé grafických karet značky NVIDIA by se Waylandu měli dočkat už ve Fedoře 36.

Fedora 35Fedora 35

Haiku vylepšuje interoperabilitu s Windows

Tým kolem Haiku opět zapracoval na vylepšení tohoto operačního systému navazujícího na BeOS. Tentokrát se zaměřili na interakci s technologiemi od firmy Microsoft. Do Haiku byly zakomponovány nové vylepšené ovladače pro práci se souborovými systémy FAT a NTFS. Dále pak byl přepracován klient pro dálkový přístup tak, aby fungoval i s moderními verzemi Windows.

Haiku R1 Beta 3

Vyšel Pop!_Pi

Společně s vydání Pop!_OS 21.10 vyšla i verze této linuxové distribuce pro miniaturní počítače Raspberry Pi. Tento operační systém postavený na Ubuntu je k dispozici jako „tech preview“ pod názvem Pop!_Pi. Jelikož se jedná o první verzi tohoto systému nepodporuje zatím všechny modely Raspberry Pi. Pro svůj běh totiž potřebuje minimálně 4 GB RAM, což splňuje pouze Raspberry Pi 4.

UX DAy - tip 2

Pop!_OSPop!_Pi

Čínská vláda se zbaví Windows

Vláda Čínské lidové republiky oznámila, že se v roce 2022 hodlá začít zbavovat operačního systému Windows na milionech počítačů. Vládní úřady nejlidnatější země světa by tam měly v nejbližších třech letech přejít na čínské linuxové distribuce. Toto rozhodnutí přišlo od Ústředního výboru Komunistické strany Číny v rámci odstraňování závislosti na amerických technologiích. To je odpovědí na omezování používání čínského hardwaru americkou vládou. Bude nakonec Linux vítězem americko – čínské technologické války?

Čínská distribuce Ubuntu Kylin 21.10Čínská distribuce Ubuntu Kylin 21.10

Nově vydáno

Vyšla třetí aktualizace 12. řady operačního systému FreeBSD 12.3. Na Gentoo postavená distribuce s cloudovou, serverovou a několika desktopovými edicemi Calculate Linux vyšla ve verzi 22. Na Debianu postavená distribuce se sadou forenzních nástrojů Kali Linux oznámila vydání verze 2021.4. Vyšla OpenIndiana 2021.10, která nabízí otevřenou verzi operačního systému Solaris.

OpenIndiana 2021.10OpenIndiana 2021.10

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.