Hlavní navigace

Fedora Core 6 na obzoru

3. 10. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pomalu se blíží vydání nové verze jedné z nejpopulárnějších distribucí. Už teď je jasné, na co se uživatelé mohou těšit a co přinese Fedora 6 nového do jejich počítačů. Jak vypadají nejviditelnější novinky? Čekají nás výrazné změny nebo se bude jednat jen o běžné vydání přinášející nové balíčky?

Aktuální verze Fedory označená jako Fedora Core 5, vyšla před více než šesti měsíci. Přinesla mnoho novinek a posunula linuxový desktop opět o kus dále. Kromě jiného verze 5 nabízí podporu virtualizace Xen, modulární X.org, GCC 4.1 a mnoho dalších novinek.

Podle serveru Distrowatch se Fedora drží na třetím místě žebříčku popularity. Ještě v minulém roce to bylo místo čtvrté, ale propad Mandrivy z druhého na aktuální páté místo dostal Fedoru o stupínek výš. Každopádně je jasné, že si své uživatele drží a patří k nejpoužívanějším distribucím vůbec.

Vývoj Fedory je velmi živý a na nové verzi se pracuje poměrně intenzivně. První testovací verze se objevila už v průběhu června. Následovala druhá a třetí testovací verze. Nyní je k dispozici čerstvá Fedora Core 6 Pre-Release. Mělo by se jednat v podstatě o hotový systém se zmraženými balíčky, který má pomoci už jen vychytat poslední mouchy a připravit uživatele na nové vlastnosti budoucí verze.

Fedora 4

Protože do oficiálního vydání šesté verze zbývá ještě více než týden a vy se už jistě nemůžete dočkat chystaných novinek, připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího.

Novinky na desktopu

Protože se Fedora zaměřuje především na desktop, je pochopitelné, že právě jeho vylepšování je věnováno mnoho energie.

Nový font DejaVu

Počínaje verzí 6 přechází Fedora na nový font DejaVu, který je už přes tři roky (od dubna 2003) šířen pod open-source licencí. Výměna fontu přináší především sjednocení vzhledu systému pro různé jazykové mutace. Ať tedy zvolíte češtinu, angličtinu, řečtinu nebo třeba ruskou azbuku, stále budete používat kvalitní systémový font DejaVu.

Fedora 5

3D desktop

Fedora Core také poprvé nabídne 3D desktop postavený na projektu AIGLX. Podpora je vyvíjena v rámci subprojektu Fedora Rendering Project.

Správce oken Compiz

Abyste si jako uživatelé mohli užít výhod akcelerovaného desktopu v praxi, bude Fedora Core 6 obsahovat správce oken Compiz. Ten díky akceleraci nabízí několik velmi příjemných efektů.

Gnome 2.16 a KDE 3.5.4

Co dodat? Poslední verze oblíbených prostředí Gnome i KDE se na váš desktop dostanou s běžným updatem balíčků. O novinkách v Gnome 2.16 jsme nedávno přinesli podrobný článek. Součástí systému bude také nové téma „DNA”.

Fedora 3

Helix player vs Totem

Ze systému je nyní odstraněn přehrávač Helix Player. Vývojáři se usnesli na tom, že Totem nabízí naprosto stejné funkce. Pokud se vám ale po Helixu bude stýskat, najdete jej ve Fedora Extras.

Výkon

Stalo se tradicí, že každá nová verze software nebo operačního systému je výkonnější a vůbec mnohem lepší než ty předchozí. Alespoň to tvrdí PR oddělení jednotlivých projektů.

V tomto případě nejde jen o reklamní triky, ale skutečně bylo provedeno několik zákroků, které by měly zvýšení výkonu přinést.

Především je to kompilace všech balíčků s vylepšeným DT_GNU_HASH. Tato poměrně drobná úprava podstatně urychluje dynamické linkování aplikací. Podle testů samotného Red Hatu se jedná až o 50 % urychlení.

Další zlepšení výkonu nabídne CacheFS, který dovoluje cachovat provoz síťových souborových systémů jako NFS nebo AFS. Podstatné urychlení nabízí také vylepšení souborového systému Ext3FS, která se dostala do posledního linuxového jádra.

Změny v systému

Nejen grafické rozhraní a výkon dělá systém systémem. Mnoho změn se pochopitelně událo i v „podvozku” jako takovém.

Anaconda

Změn se dočkáme už při instalaci. Nová Anaconda nyní podporuje IPv6 a především se umí už při instalaci připojit k doplňkovým repositářům jako Updates nebo Fedora Extras. Přídavné balíčky tak můžeme zvolit už při úvodní instalaci.

Fedora 1

Podpora smart cards

Nová Fedora bude obsahovat také integrovanou podporu pro smart cards, která umožní přímou autentizaci uživatelů s pomocí čipových karet.

Fedora 2

Vylepšená virtualizace

Od verze pět mají uživatelé Fedory k dispozici virtualizační nástroj Xen. Ten bude nyní doplněn novým grafickým manažerem, ve kterém je možno vše pohodlně naklikat.

Nové jádro

Už jsme se zmínili o podpoře nového jádra 2.6.18. To kromě vylepšení Ext3FS zjednodušuje správu SMP a UP systémů. Nyní už nebude potřeba zvláštních balíčků, ale jádro provede autodetekci hardware a samo aktivuje potřebná rozšíření.

X.org 7.1

Nový X server kromě jiného nabídne dynamickou autokonfiguraci rozlišení a obnovovacích frekvencí. To znamená především zjednodušenou konfiguraci grafického rozhraní.

Podpora Maců

Poprvé bude Fedora podporovat také nové počítače od Apple, které obsahují procesory Intel. Podpora je zatím bohužel v poměrně ranném stádiu, ale už teď by mělo být možné nahradit standardní systém Mac OS X za Fedoru Core. Je také možno provozovat oba systémy vedle sebe v dualbootu.

root_podpora

Kdy vyjde

Časový plán říká, že bychom se ostré verze měli dočkat už ve středu 11. října. Zatím bylo vydávání testovacích verzí poměrně přesně ve shodě s plánem, takže můžeme očekávat, že se „to povede” i tentokrát.

Závěr

Výčet novinek není zcela jistě úplný, ale to ani nebylo jeho účelem. Chtěl jsem jen nabídnout náhled na to, co nás čeká přibližně za týden. Až to bude aktuální, samozřejmě vám přineseme podrobný rozbor všech novinek i s obrázky. Zatím nezbývá než čekat.

Používáte akcelerovaný desktop?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.