Hlavní navigace

Fedora Project

16. 10. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Red Hat začala přibližně v polovině letošního roku pracovat na novém projektu Fedora (česky plstěný klobouk ;)). Jedná se tvorbu nové linuxové distribuce složené výhradně z free software. Red Hat má fungovat pouze jako správce a sponzor, vývoj přenechává linuxové komunitě.

Historie projektu

Projekt odstartoval student University of Hawaii Warren Togami v prosinci 2002 pod jménem Fedora Linux Project. Původní myšlenka projektu byla poskytovat kvalitní RPM balíčky pro Red Hat Linux. Projekt se záhy začal slibně rozvíjet, ovšem zároveň si od svých účastníků začal žádat stále více času. Proto Warren (dle článku na NewsForge) kontaktoval Michaela Johnsona z Red Hatu a nabídl spojení svého projektu a Red Hat Linux Projektu. Fedora Linux Project už totiž v té době měsíce pracoval na věcech, které byly v RHLP teprve zamýšleny. Ke spojení obou projektů došlo v září 2003, kdy jej Red Hat převzal pod svou správu. Zároveň došlo ke změně jména na Fedora Project.

Dle záměru Red Hatu tak nyní bude jednu vývojovou větev tvořit Red Hat Enterprise Linux určený pro bussiness aplikace s podporou ze strany dodavatele, druhou pak volně dostupný a komunitou vyvíjený „debian-like“ Fedora Project.

Současný stav

V současné době se pracuje na verzi Fedora Core 1 s kódovým označením Severn. Nyní je k dispozici třetí Test 3 a 3. listopadu by měla být dostupná první ostrá verze.

Termínem Fedora Core se přitom označuje samotná distribuce. Red Hat dále definuje kategorie balíčků Fedora Extras, Fedora Alternatives, Fedora Legacy a Third Party. Pro každou kategorii přitom definuje požadavky, které musí splňovat. Patrná je tedy snaha udržet myšlenku původního projektu, tedy dobře definované a vyzkoušené balíčky pro distribuci založenou na RPM. Více se lze dozvědět na stránce věnované terminologii.

První dojmy

Beta verzi lze samozřejmě hodnotit jen obtížně a s určitými výhradami, nicméně její vyzkoušení jistě ukáže směr, kterým půjde i ostrá verze. Rozhodl jsem se proto stáhnout a nainstalovat Fedora Core 1 Test 2. Následující řádky shrnují první dojmy.

Systém v současné době zabírá tři CD a je k dispozici na anonymním FTP Redhatu, případně naftp.linux.cz. Grafické instalační prostředí je v podstatě identické jako u Red Hat Linuxu 9 (dále RHL), loga Red Hatu však nahrazuje logo Fedora Projektu. Opraveny byly též známé chyby obsažené v dřívějších verzích instalátoru. Obasti s RHL7.2 i RHL9 byly správně nalezeny a byl nabídnut upgrade. Nicméně zvolil jsem instalaci do nového diskového oddílu. Drobné rozdíly jsou u konfigurace zavaděče (není již podporován LILO) a firewallu (možnosti jsou bez firewallu a s vlastním nastavením). Podpora češtiny při instalaci je již samozřejmostí.

Prostredi KDE

Hned při startu nového systému čeká uživatele předchozích verzí drobné překvapení. Spouštění služeb je prováděno v grafickém režimu. Red Hat se tak zřejmě snaží vyhovět běžným uživatelům. Bohužel není v tomto grafickém módu zobrazeno, zda ke spuštění služby došlo úspěšně. Při prvním spuštění musí uživatel doplnit některé další konfigurační údaje (uživatelský učet, zvuková karta, RHN, …). Při tomto nastavování nefungovala korektně myš (nicméně mluvíme o BETA verzi). Jiné problémy se nevyskytly.

Prostredi Gnome

Co se týče grafického pracovního prostředí a skladby programů obsažených v distribuci, Fedora v podstatě kopíruje svého předchůdce. S drobnými úpravami zůstaly stejné i konfigurační nástroje, některé pak přibyly (nastavení monitoru). Citelnějších změn doznal grafický nástroj pro správu balíčků. Red Hat se tak zřejmě snaží vyslyšet nářky na nepoužitelnost jím uvedené grafické nadstavby nad RPM a snaží se uživatelům vyhovět. Ačkoliv správce balíčků, zdá se, není ještě plně funkční, měl by nabízet instalaci a odstranění jednotlivých balíčků a snad i použití apt a yum repositories. Nezbývá než doufat, že tyto cíle budou realizovány co nejdříve a dostatečně kvalitně.

Prostredi spravy balicku

Kompletní seznam instalovaných balíčků je obsažen v package listu, zmiňme gcc 3.3.1, glibc 2.3.2, KDE 3.1.3, GNOME 2.4, Mozilla 1.4 a OpenOffice 1.0­.2. Použité jádro je 2.4.22 s pod­porou NTPL, v další ostré verzi (Core 2) by mělo být, dle dostupnosti, již použito jádro řady 2.6.

Prostredi spravy balicku

S novými verzemi použitého softwaru samozřejmě také stouply nároky na hardware. Dle mých zkušeností je pro rozumnou práci v grafickém prostředí moje sestava (AMD Duron 1200, DDR 256MB, int. graf. karta) spíše minimem.

Závěr

Zdá se, že spojení s Fedora Linux Projektem by mohlo do stojatých vod Red Hatu přinést svěží vítr. Větší zapojení open source komunity snad přinese nové nápady, zlepšení použitelnosti a širší podporu. Za sebe mohu říct, že první finální verzi Fedora Projektu minimálně vyzkouším, byť s RHL9 jsem byl, zejména co se týče balíčkovacího softwaru, nespokojen.

root_podpora

Pod čarou

Mě osobně velmi potěšilo, že kompilované jádro, které distribuce obsahuje, není kompilováno s podporou SMP. Jádro s podporou SMP (u předchozích verzí RHL) na počítačové sestavě s deskou K7VMM nebootuje a instalace předchozích verzí RHL tak byla řádově složitější.

Fedora je obchodní známka společnosti Red Hat. Jiné názvy mohou být případné obchodní známky svých vlastníků.

Byl pro vás článek přínosný?