Hlavní navigace

FFmpeg 4.0 přináší podporu AV1, KDE vydal Applications 18.04

22. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Croteam
KDE Applications 18.04, Rise of the Tomb Raider pro Linux a s velkou slevou, SmugMug koupil legendu Flickr, NetBSD 8.0 RC1 přináší USB 3.0 a záplaty na Spectre/Meltdown, Serious Sam 4: Planet Badass se blíží.

FFmpeg 4.0 „Wu“ přináší podporu AV1

Číslováním významná nová verze balíku FFmpeg 4.0 přináší spoustu nových věcí. Majitele grafik od Nvidie potěší nově implementovaná hardwarová akcelerace dekódování formátu MPEG-1/2/4, H.264, H.265, MJPEG, VC1 a VP8/9 za pomoci rozhraní NVDEC. U H.264, H.265 a MPEG-2 streamů pak lze editovat metadata díky novým bitstream filtrům, MJPEG je dále akcelerován při kompresi na Intelu za pomoci rozhraní QSV (Quick Sync Video). U AMD naopak lze s touto verzí využít encodery pro H.264 a H.265 běžící skrze AMF (>Advanced Media Framework / GPUOpen)

Zahozena je podpora OpenJPEG 2.0 a nižších verzí, FFmpeg 4.0 vyžaduje alespoň verzi 2.1. Projekt zahazuje podporu Windows XP, minimální jsou nově Windows Vista. Odstraněn je FFserver a muxer/demuxer FFmenc/FFmdec a mnoho dalšího. Vylepšení doznal AAC encoder, přibyla nativní podpora aptX (komprese, dekomprese, muxer/demuxer), řada nových filtrů, podpora LibreSSL, AVX-512/ZMM.

A v neposlední řadě díky integraci libaom přináší FFmpeg 4.0 podporu svobodného next-gen video formátu AV1.

KDE Applications 18.04

V balíku KDE Appliactions 18.04, který tvoří aplikační část toho, co bychom mohli alternativně nazývat „KDE5“, je letošní první větší aktualizace správce souborů Dolphin. Vylepšení se tak Delfín dočkává na mnoha frontách, stejné pak platí pro emulátor terminálu Konsole (novinkou je například podpora drag&drop na Waylandu).

Hudební přehrávač balíku KDE zvaný Juk také dostal podporu Waylandu, nové rozhraní pak umožňuje nezobrazovat lištu menu, zvýrazňuje aktuálně přehrávanou skladbu a opraveno je i padání programu s jedné specifické situaci. Juk už také nezačne automaticky přehrávat hudbu po probuzení počítače ze spánku.

Nelineární video editor Kdenlive nepřináší nic nového, ale opravuje pár věcí: změna velikosti klipu už nerozbije přechody a klíčové snímky, uživatelé s HiDPI monitory si užijí ostřejší ikony a řešeny jsou pády na některých konfiguracích PC.

Správce a prohlížeč obrázků Gwenview dostal hromadu vylepšení a oprav. Podporuje ovládání pomocí MPRIS (Media Player Remote Interfacing Specification z D-Bus), takže ovládání slideshow skrze KDE Connect, klávesnici či plasmoid Media Player je nově možné. Nástroj pro ořezy doznal vylepšení (pamatuje si nastavení, lze zamknout tvar výběru pomocí Shift či Ctrl a umí respektovat poměr stran aktuálního obrázku). Z režimu celé obrazovky lze vyskočit klávesou Esc a GwenView si režim pamatuje pro příští spuštění. A mnoho dalšího.

Prohlížeč dokumentů Okular dostal možnost zrušit renderování PDF a extrakci textu, takže (zejména) u velmi komplexních PDF lze případnou operaci přerušit ihned a nečekat tak na dokončení vykreslování. K tomu všemu je potřeba poppler 0.63 pod kapotou. Umí i vylepšení v podpoře JavaScriptu (podpora AFSimple_Calculate) a s poppler 0.64 a vyšší i PDF JavaScript změny i tam, kde jsou formuláře pouze pro čtení.

KMail dostal vylepšení správy potvrzovacích emailů pro rezervace (podporuje rezervace vlaků a umí používat na Wikidata založené letištní databáze pro zobrazování letů s korektní časovou zónou). Aby vše dobře fungovalo, dostal KMail nový extraktor dat pro strukturovaná rezervační data v emailech. Další vylepšení v přehledu.

Z nástrojů ještě zmiňme Spectacle. Toto „screenshotovátko“ prodělalo řadu změn, například si pamatuje posledně použitý režim uložení snímku, jeho okno se přizpůsobuje poměru stran zachyceného snímku, nastavení byla zjednodušena a přibyly i nové vlastnosti. Například titulek okna lze automaticky přidávat do názvu souboru se snímkem a uživatel může určit, zdali se Spectacle automaticky vypne (pro uložení nebo zkopírování snímku) či nikoli. Opraveno je fungování drag&drop do prohlížeče Chromium, opakované užití klávesy pro uložení snímku rychle za sebou nevyústí ve varovný dialog a pro obdélníkové výběry okna lze přesněji nastavit dolní okraj výběru.

root_podpora

Správce certifikátů a šifrovací grafické rozhraní Kleopatra podporuje při použití aktuálního GnuPG generování Curve 25519 EdDSA klíčů. Další vylepšení se týkají náhledu u akcí, podpory podepisování/šifrování a dešifrování/ověřování přímo v aplikaci a v neposlední řadě je zde možná export ze zobrazení detailu certifikátu.

Aplikace, které sesynchronizovaly svůj proces vydávání s KDE Applications a do balíku se tak vrací záznamník pro webové kamerky Kamoso a zálohovací program KBackup. Do KDE se také navrací kecálek Kopete, který byl konečně portován na KDE Frameworks 5. Naopak KDE opouští hex editor Okteta. Jinak uzavřeno bylo celkem 170 chyb, kompletní přehled je k dispozici na domovském webu projektu.

Krátce

  • Čerstvě vydanou hru Rise of the Tomb Raider lze až do zítřka koupit na Steamu s 67% slevou.
  • Flickr oznámil, že jej kupuje společnost SmugMug provozující fotografický hosting. Flickr by si měl nadále udržet svoji komunitu, cílem je navrátit mu zašlou slávu. Podrobnosti na webu SmugMugu.
  • NetBSD 8.0 RC1 konečně přináší počáteční podporu USB 3.0 a řeší chyby Spectre/Meltdown.
  • Xfce Settings 4.13.2 vylepšuje podporu více monitorů.
  • Je nejvyšší čas odložit Hledání ztraceného času Marcela Prousta, CroTeam ohlásil Serious Sam 4: Planet Badass. S linuxovou verzí se samozřejmě počítá, očekávat lze nejspíš i použití API Vulkan.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.