Hlavní navigace

Film o Snowdenovi vstoupil do kin. Recenze jsou rozporuplné

18. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Remix OS už běží i na Windows, Libreboot opouští GNU, Logitech kupuje známého výrobce joysticků, kauza vybuchujících Samsungů spěje ke konci a Twitter konečně změní počítání znaků.

Software a hardware

Kauza vybuchujících baterií Samsung Galaxy Note 7 pokračuje, ale už se zřejmě blíží ke svému konci. Zařízení se příští týden opět začne prodávat a uživatelé dostali možnost podle sériového čísla zjistit, zda má jejich kus vadnou baterii. To zásadně snižuje komplikace pro uživatele a náklady pro výrobce. Zařízení lze vyměnit do 21. září, alespoň co se týče Spojených států. Mezitím už byla zaregistrována více než stovka vybuchlých přístrojů a také několik žalob. Samsung ze situace vyvázl relativně dobře, hlavně díky své otevřené komunikaci, ale i tak utrpěl. Hlavně na burze, kde se akcie společnosti propadly o cca 7 %.

Remix OS, Android upravený pro desktopové použití, už lze snadno emulovat na desktopu. Vyšel totiž Remix OS Player, který stačí prostě stáhnout a spustit. Řešení je postaveno na virtuálním stroji Android Studia, takže technologicky nejde o nic moc nového, ale uživatel nemusí nic řešit a konfigurovat. Player bohužel podporuje pouze Windows a procesory od Intelu (alespoň i3). Aktuálně emulátor přichází s Remix OS na bázi Android 6.0 a dokonce i s předinstalovaným obchodem Google Play, takže instalace aplikací a her je opravdu snadná.

Špatné zprávy pro fanoušky očekávané české hry Kingdom Come: Deliverance, kteří si ji plánovali zahrát na Linuxu. Linuxová verze určitě nebude k dispozici k datu vydání pro Windows a je otázkou, kdy a zda vůbec se jí dočkáme. Z vyjádření zástupců studia Warhorse je zřejmé, že se na podpoře Linuxu v současnosti prakticky nepracuje. Problém je to hlavně kvůli tomu, že kampaň na Kickstarteru Linux slibovala. Totéž platí i pro macOS. Warhorse alespoň umožní vrácení peněz v případě, že by linuxová verze skutečně nevyšla. Datum vydání hry je zatím nejistý. Původně měla vyjít už koncem minulého roku, aktuálně se počítá až s rokem 2017.

Internet a web

Hudební streamovací služba Spotify hlásí další nárůst počtu platících uživatelů, za poslední půlrok se zvýšil ze 30 na 40 miliónů. Spotify tak svému oboru stále jasně vévodí, a to i přesto, že jako jediná nabízí také bezplatný tarif bez významných omezení. Původem švédská služba nadále odolává i velkým konkurentům jako Apple Music nebo Google Play Music, které mají výhodu přítomnosti na iOS, resp. na Androidu. Apple má v současnosti 17 miliónů předplatitelů, Google čísla nezveřejňuje. V souvislosti se Spotify se stále častěji hovoří o možném vstupu na burzu.

Už v pondělí 19. září by Twitter měl zapnout nové počítání znaků. Do limitu 140 znaků se nebudou počítat fotky, odkazy a nakonec ani zmínky uživatelů na začátku příspěvků. Stále však Twitter zůstane podstatně stručnější než třeba Facebook.

Byznys, politika, právo

Projekt svobodného BIOSu Libreboot opouští hnutí GNU. Jen několik málo měsíců poté, co se stalo jeho součástí. Důvodem je fakt, že Free Software Foundation úzce propojená s GNU měla propustit zaměstnankyni kvůli její transgender idendifikaci, resp. kvůli tomu, že její identifikace způsobovala problémy v kolektivu. Uvedla to Leah Rowe, hlavní autorka Libreboot, která je sama transgender. Zároveň jmenovala dva spolupracovníky, kteří již bývalou zaměstnankyni měli šikanovat. FSF taková nařčení popírá, avšak důvod ukončení pracovního poměru nechce specifikovat. Těžko tedy říct, kde je pravda, je to slovo proti slovu. Jisté je pouze to, že Libreboot už není součástí GNU.

Společnost Logitech rozšiřuje své portfolio a kupuje výrobce herních periferií Saitek. Přesněji řečeno kupuje značku a produkty a technologie související s joysticky. Právě pokročilými joysticky pro různé letecké a vesmírné simulátory značka proslula a její výrobky jsou považovány za jedny z nejlepších na trhu. Logitech za Saitek zaplatil 13 miliónů dolarů.

Takové pěkné kousky vyrábí Saitek

Takové pěkné kousky vyrábí Saitek

V posledních měsících se v USA dost hovoří o tom, zda FBI může jen tak získávat důkazy s použitím malwaru, nebo zda k tomu jako v jiných případech potřebuje povolení k prohlídce. Několik nižších soudů už v podobných případech rozhodlo rozporuplně. Federální soud v Texasu však rozhodl jasně: instalace sledovacího programu bez svolení uživatele počítače je v rozporu se čtvrtým dodatkem ústavy, který občany chrání před bezdůvodným prohledáváním. Soudce zároveň uvedl, že by bylo vhodné, aby kongres upřesnil, jak v podobných případech v dnešní internetové době postupovat.

Zajímavosti

Do amerických kin byl uveden film Snowden, který popisuje jak jinak než příběh Edwarda Snowdena, někdejšího spolupracovníka CIA, který vynesl informace o masivních špehovacích programech. Film spatřil světlo světa pouhé tři roky po těchto událostech. Režie se ujal Oliver Stone, který už za sebou má několik životopisných snímků. Kritici snímek hodnotí průměrně. Oceňují sice výkon představitele hlavní role a věrné popsání globálního sledování, avšak dramatická stránka filmu podle nich pokulhává a je příliš umírněná až nudná. Do našich kin se Snowden dostane až v listopadu.

New York má problém s internetovými kiosky, které zavedl letos v únoru a které poskytují jeden základní počítač, Wi-Fi připojení a nabíjení mobilních zařízení. Lidé u nich prý často kempují, pouští nahlas hudbu nebo dokonce sledují pornografii. Integrovaný prohlížeč proto bude deaktivován, ostatní funkce ale zůstanou. Aktuálně je v provozu cca 400 kiosků, původní plán počítal se sedmi a půl tisíci. Není zřejmé, zda budou přibývat i nadále a zda alespoň nezmění formu, když se veřejné prohlížení webu nebude používat. Řada měst uvažuje, že by v podobné kiosky přetvořilo staré telefonní budky.

Americký středoškolák přišel na to, jak si zajistit bezplatný a neomezený mobilní internet u T-Mobile. Zkoumáním programu pro testování totiž zjistil, že se nepočítají přenesená data z URL obsahujících /speedtest. Poté stačilo zprovoznit stránku na adrese s tímto řetězcem, napojit proxy a už to jelo. Příště už to asi T-Mobile ošetří lépe.

Automobilka General Motors plánuje kompletně přejít na obnovitelné zdroje energie. Jen tak to ale nebude – firma si dává čas do roku 2050. V současnosti využívá cca 4 % energie z obnovitelných zdrojů.

Ars Technica recenzuje novou herní konzoli RetroUSB AVS, která je kompatibilní s kazetami pro původní NES. Jinak ale používá moderní rozhraní jako USB a HDMI.

root_podpora

Prohlížeče Chrome a Firefox opět blokovaly přístup k torrentovému serveru Pirate Bay. Důvodem zřejmě znovu byly agresivní a podvodné reklamy šířící malware.

Google bere soukromí velmi vážně. Krávy nejsou výjimkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.