Hlavní navigace

Názor k článku Filmaři chtějí právo ripovat Blu-ray, MPAA nabízí licencování od Miroslav Šilhavý - No vidíte, teď jste na to kápl. Pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2018 20:29

    Miroslav Šilhavý

    No vidíte, teď jste na to kápl. Pokud něco nezafinancujeme z daní, budeme to platit přímo. Ale je to i naopak. Pokud něco neplatíme přímo, budeme to muset patrně zaplatit z přerozdělovaných peněz. Pokud ne, tak se do daného odvětví peníze nedostanou vůbec, nebo se omezí jejich tok. Odvětví na to zareaguje, buďto začne umírat na úbytě, nebo najde způsob, jak z lidí dostat podobné peníze jinak.

    No a teď je na zamyšlení, jestli např. filmovou tvorbu považujeme za tak důležité obecné blaho, které je potřeba regulovat nebo dokonce platit z daní. Já jsem přesvědčený, že filmová tvorba je věc čistě zbytná, existující jen pro pobavení lidí. Zlomeček tvorby je dotován granty na výrobu.

    A pokud tedy připustíme, že filmy nejsou žádné obecné blaho, na které by měl mít člověk automaticky nárok (srovnejte třeba s financováním školství, zdravotnictví, infrastruktury, veřejné dopravy, ...), pak by se ten obor měl nechat žít podle pravidel, které si sám určí.

    Pokud bychom šli v úvahách ještě dál, tak daleko logičtější pro "blaho lidí" by mi přišlo regulovat cenu pečiva a mléčných výrobků. To by, narozdíl od nějakých pitomých filmů, ocenil skoro každý. Ale ani to si netroufne nikdo regulovat. Tak proč by měl existovat nějaký konsensus na čumění na bednu / plátno?