Hlavní navigace

Firefox letos začne blokovat zásuvné moduly a bude multiprocesový

29. 7. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Firefox do konce roku nabídne rychlejší a bezpečnější prohlížení, úplně nové doplňky a zajímavé experimenty. Naopak se budeme loučit se zásuvnými moduly – dojde na Silverlight i Flash.

V březnu jsem o Firefoxu napsal svůj první článek na Root.cz. V něm jsem zmínil čištění Firefoxu od zbytečných funkcí náročných na údržbu, lepší synchronizaci panelů, Electrolysis a experiment Activity Stream. Po čtyřech měsících jsou pryč skupiny panelů a javascriptový Flash (Shumway), naopak přístup k synchronizovaným panelům je ve stabilní verzi, Electrolysis za humny a Activity Stream potvrzený.

Multiprocesový Firefox

Po několika letech čekání, ukončení a opětovném nastartování projektu multiprocesové architektury Electrolysis (e10s) je vše konečně připraveno k vydání ve stabilní verzi 48, která vyjde 2. srpna. Ano, trvalo to dlouho… Dosud běžel celý Firefox v jediném procesu – ve stejném procesu uživatelské rozhraní a webové stránky s JavaScriptem. Špatně napsaný JavaScript tak mohl způsobit a v praxi způsoboval zatuhnutí rozhraní Firefoxu a většinou pád.

Electrolysis bude používat pro uživatelské rozhraní a obsah webových stránek dva oddělené procesy (společně s procesem pro zásuvné moduly tak budou celkem tři). Pokud nějaký nešikovně napsaný JavaScript způsobí pád procesu pro obsah webu, stáhne s sebou sice obsah všech panelů (ten půjde následně obnovit), ale už ne celé rozhraní. Navíc Eric Rahm experimentoval se zapnutím více procesů pro obsah otevřených panelů a Mozilla do budoucna počítá s větším množstvím procesů. Vyloučen není v určitých situacích ani samostatný proces pro každý panel.

Ihned po vydání Firefoxu 48 bude multiprocesová architektura zapnutá pro cca 1 % uživatelů, kteří nepoužívají doplňky ani čtečku obrazovky. Přestože experimenty v betaverzích dopadly dobře, Mozilla nechce riskovat nepříjemné překvapení. Počet bude postupně stoupat a všichni uživatelé bez doplňků budou mít e10s aktivní nejpozději s verzí 49. Pokud nějaké doplňky máte, budete moci e10s zapnout ručně pomocí skryté předvolby, dokud Mozilla nezačne zapínat e10s i pro vás. K tomu dojde zřejmě s verzí 50 nebo 51, což odpovídá současným nočním sestavením Nightly. E10s pro úplně všechny bude podle plánu zapnuta ve verzi 53 na začátku příštího roku.

Zásuvné moduly

Firefox bude pokračovat v omezování zásuvných modulů. Už dříve se změnilo výchozí chování u méně používaných modulů tak, že je musel uživatel na každé stránce na vyžádání povolit. V 64bitovém sestavení je dokonce podporovaný jenom Flash a Silverlight a ostatní moduly nefungují vůbec. Nejspíše s Firefoxem 52 zůstane už jenom Flash a to ve všech verzích Firefoxu pro desktop na všech platformách.

Pro zvýšení bezpečnosti, stability a soukromí uživatelů přestane Firefox zobrazovat i některé flashové prvky. Většinou jde o malé prvky, které nejsou na stránkách ani vidět a webové servery je používají spíše ke sledování uživatelů než čemukoliv kloudnému. Na GitHubu už se rýsuje jejich blocklist.

Doplňky

Nejzásadnější změny čekají na doplňky. Mozilla z Firefoxu odstranila binární XPCOM a pomalu pokračuje se XULem. Kdy přesně přestane XUL, a tedy i většina současných doplňků, fungovat dosud nikdo nepotvrdil, ale mluví se o konci roku 2017. Osobně si myslím, že to potrvá ještě o chvilku déle. Nyní Mozilla zjišťuje a zajišťuje fungování nejčastěji používaných Web Extensions API. Pro Firefox 48 už jich je implementováno dost na to, aby beze změn fungovala třetina současných doplňků pro Google Chrome. Na webu snadno najdete i návody, jako je poloautomaticky portovat. Před odstraněním XULu už snad nebude potřeba ani to.

U fungování doplňků pro Chrome se ale Mozilla zastavit nechce a po dokončení úplné implementace chce pokračovat rozšiřováním nového rozhraní. Výhoda WebExtensions API je totiž v plné podpoře výše zmiňované multiprocesové architektury a také v dostatečné abstrakci, takže není potřeba pro každý jednotlivý prohlížeč psát speciální kód, a když, tak jen opravdové minimum.

Protože podle měření používá doplňky ve Firefoxu jenom 6 z 10 uživatelů, Mozilla je chce přímo v prohlížeči lépe propagovat. V příští nebo přespříští verzi se objeví přepracovaný panel ve správci doplňků, který bude nabízet doporučené doplňky k instalaci na jedno kliknutí.

root_podpora

Nové funkce, které ostatní prohlížeče nemají

Závěrem chci ještě zmínit funkce, které dnes ještě Firefox nebo vůbec žádný prohlížeč nenabízí. První takovou vlaštovkou bude Activity Stream. V programu Test Pilot se podle všeho osvědčil a tak jej Mozilla implementuje v zatím blíže neučené verzi, nejpravděpodobněji na začátku příštího roku. V programu Test Pilot jsou nyní ještě dva další experimenty, a to panely v postranní liště (Tab Center) a adresní řádek s upraveným vyhledáváním (Universal Search). Žádný z nich není zcela revoluční, ale Mozilla připravuje pro své piloty novou várku experimentů, které budou určitě stát za to, možná i nějaký výstup z projektu Tofino. Plán zmiňuje dokonce blíže neurčené prototypy mobilních aplikací.

Pokud se chcete podívat, jaký Firefox opravdu bude a nebojíte se každodenního stahování aktualizací, stáhněte si noční sestavení, třeba i v češtině. V kombinaci s programem Test Pilot uvidíte budoucnost Firefoxu s půlročním, možná ročním předstihem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolvent FEL ČVUT, dnes pracuje ve společnosti Cisco na vývoji bezpečnostního produktu Cognitive. Je členem spolku OpenAlt a koordinátorem Mozilla.cz.