Hlavní navigace

Firefox má plán: stará rozšíření přestanou fungovat za rok

24. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mozilla zveřejnila plán přechodu Firefoxu od rozšíření založených na XUL k WebExtensions API, které používají prohlížeče Opera, Chrome nebo Edge. První změny přijdou na jaře.

Firefox se už přes rok připravuje na velké změny v systému rozšíření. Před rokem byla zavedena povinnost podepisování instalovaných rozšíření Mozillou, nyní se pracuje na úplném zrušení podpory pro stará rozšíření využívající XUL. Mnoho měsíců už víme, že rozhraní má být v budoucnu vypnuto ve prospěch univerzálního WebExtensions API. To dnes najdeme například v prohlížečích Opera, Chrome nebo Edge.

Původně jsme se měli přechodu dočkat už v letošním roce, teprve nyní ale Kev Needham z Mozilly zveřejnil konkrétní plán. Změny budou probíhat postupně během následujících dvanácti měsíců. Ty první vlastně uživatel ani nezaznamená, prvního půl roku se novinky budou týkat jen vývojářů.

V právě připravované verzi 51 bude architektura Electrolysis povolena i pro uživatele s rozšířeními, která nedeklarují kompatibilitu s multiprocesovou architekturou. Takový je alespoň prozatím plán, ale vše záleží na tom, jak dopadne testování rozšíření v beta programu.

V březnu 2017 pak vyjde Firefox 52, což bude poslední verze s podporou Windows XP a Vista. Zároveň půjde o ESR vydání s dlouhou podporou, takže uživatelé starších microsoftích systémů nebo ti bez touhy po změnách v oblasti rozšíření budou moci ještě další rok aktualizaci odkládat.

K první velké změně dojde s vydáním Firefoxu 53, který je naplánován na duben 2017. Od této verze už nebude možné do oficiální databáze rozšíření přidávat novinky založené na XUL. Bude ale stále možné aktualizovat a uživatelům doručovat již známá rozšíření.

K plnému přechodu na WebExtensions pak dojde ve Firefoxu 57, který vyjde za rok. Ta už nebude přijímat jiná rozšíření a XUL tak vlastně definitivně v rozšířeních skončí. Dále bude nutné používat už jen novou verzi rozšíření. V té době už by mělo být API kompletní a kompatibilita by měla být na vysoké úrovni.

UX DAy - tip 2

Mozilla chce své rozhraní pro rozšíření sjednotit s ostatními prohlížeči. Výsledkem tak má být především jednodušší vývoj, kdy se vývojář nebude muset ponořit do vnitřních struktur Firefoxu, aby pro něj mohl programovat. Naopak prý v budoucnu bude hračkou přenést existující rozšíření z jiných prohlížečů.

Mozilla ovšem zároveň přiznává, že některá rozšíření už nebude možné s novým API vytvořit. Zejména v těch případech, kdy rozšíření hodně zasahuje do chodu prohlížeče. U těchto rozšíření dojde buď ke změně funkčnosti nebo budou muset zaniknout. Nespokojení uživatelé mohou použít fork Firefoxu nazvaný Palemoon, který se od Firefoxu odštěpil v roce 2009 a pokračuje ve vývoji klasického plně konfigurovatelného rozhraní a bude i nadále podporovat XUL. Pravděpodobně ale během následujících měsíců výrazně poklesne počet vývojářů rozšíření, kteří se mu budou věnovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.