Hlavní navigace

Firefox OS míří na PC: jak (ne)funguje na APC Rock?

12. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mozilla se rozhodla uzavřít dohodu o spolupráci se společností VIA Technologies při optimalizaci platformy Firefox OS pro osobní počítače. Experimentální verze je již k dispozici pro cenově dostupné kompaktní počítače APC, které tak opouštějí Android. V jaké fázi je projekt nyní a jaké jsou jeho cíle?

Letošní Mobile World Congress ukázal, kam se Firefox OS posouvá v segmentu chytrých mobilů a tabletů. Jednou z pozitivních zpráv je, že český T-Mobile jako člen skupiny Deutsche Telekom brzy zařadí do své nabídky chytré mobily s tímto systémem. O několik týdnů dříve však přišla jiná podstatná informace. Mozilla se dohodla na spolupráci se společností VIA Technologies, jejímž cílem je přivést Firefox OS na osobní počítače.

Společnost VIA Technologies je známým výrobcem počítačových čipů. Stojí však také za cenově dostupných stolních počítačů APC, které využívají ARM architekturu. Firefox OS si vybrala namísto systému Android, se kterým své levné a kompaktní počítače dosud dodávala. Jedním z deklarovaných důvodů jsou nižší hardwarové nároky v čele s nižší spotřebou operační paměti. V tomto směru Firefox OS vyzdvihují i výrobci chytrých mobilů.

Firefox OS zatím zkušebně zamířil na počítače APC Rock (79 USD) a APC Paper (99 USD). Po hardwarové stránce jsou víceméně shodné, ovšem miniaturní počítač APC Rock je podobně jako populární Raspberry Pí a jeho následovníci prodáván bez obalu. Při koupi modelu APC Paper si zákazníci připlácí za case. Jak již název napovídá, tvoří jej kartónový papír, takže je plně recyklovatelný, což je po nízké spotřebě další plusový bod za ekologii.


Zdroj: VIA Technologies

APC Paper

Na rozdíl od řady jiných „nahých počítačů“ je však APC Rock kompatibilní i s klasickými počítačovými skříněmi. Motherboard je navržen dle standardu Neo ITX, který je kompatibilní s Mini ITX a Micro ATX. Z vlastní zkušenosti však mohu říci, že ve většině skříní se APC Rock bude ztrácet, protože nutně nepotřebuje tolik prostoru pro cirkulaci vzduchu, pozici pro zdroj nebo šachty pro pevný disk či optickou mechaniku.  

Původně byl APC Rock navržen pro Android 4.0. Pohání jej jednojádrový procesor VIA Cortex A9 s taktovací frekvencí 800 MHz. Kapacita operační paměti činí 512 MB (DDR 3). Interní paměť o kapacitě 4 GB (NAND Flash) lze rozšířit díky paměťové kartě Micro SD. Integrovaná grafika podporuje rozlišení až 720p. K dispozici je VGA a HDMI výstup pro propojení s monitorem či televizorem (APC Paper nabízí pouze HDMI).

Myš a klávesnici lze připojit pomocí dvou klasických portů USB 2.0. Ty doplňuje ještě Micro USB (OTG). Mezi porty se nachází také dvě zdířky pro 3,5mm audio jack. První slouží k připojení sluchátek či reproduktorů. Druhý je určen pro mikrofon. Prostřednictvím klasického ethernetového rozhraní lze APC Rock připojit k lokální síti a potažmo k internetu. Pro „bastlily“ jsou k dispozici extra GPIO, SPI a I2C sběrnice. Zbývá zmínit už jen vstup pro napájecí adaptér.


Zdroj: VIA Technologies

APC Rock

Sám jsem si APC Rock koupil v době, kdy ještě na něm byl předinstalovaný Android 4.0, který na dané hardwarové konfiguraci měl určité výkonnostní rezervy. Limitovala jej hlavně kapacita operační paměti, ale na druhou stranu byla k dispozici široká paleta aplikací známých z mobilů a tabletů. Firefox OS je o poznání svižnější, ale zatím je k dispozici jen preview release posouvající APC Rock blíže k hračce pro technologické nadšence.

VIA Technologies chce Firefox OS průběžně upravit pro užití na osobních počítačích. Mozilla totiž při vývoji systému dříve vůbec nepočítala s tím, že by Firefox OS měl zamířit na osobní počítače. Původně cílila na tablety, ale převažovala poptávka pro chytrých mobilech. Na tablety tak postupně a experimentálně dochází teprve nyní, kdy už mobily s Firefox OS jsou rok na trhu. Nyní by Mozilla a VIA Technologies měly spolupracovat také na optimalizaci pro osobní počítače.

Firefox OS pro potřeby osobních počítačů prochází transformací, aby byl ovladatelný bez dotykového displeje jen myší a klávesnicí. Zatím jej lze používat především pro surfování po webu. V integrovaném webovém prohlížeči je možné používat klasické webové aplikace vykazující vysokou míru kompatibility. Aby také ne, když v pozadí je stále renderovací jádro Gecko primárně vyvíjené pro desktopový Firefox.


Zdroj: VIA Technologies

Firefox OS pro APC

Uživatelé mají k dispozici také mapy Nokia Here, které ale zřejmě na osobních počítačích nebudou mít takový význam jako na mobilech či tabletech. Samozřejmostí je přístup k aplikacím z Firefox Marketplace. Firefox OS tak na APC Rock lze do určité míry použít třeba také pro přístup k e-mailu, komunikaci s přáteli prostřednictvím sociálních sítí a instant-messagingu, poslech hudby anebo nejzákladnější kancelářskou práci.

Systém ještě zdaleka není vhodný pro koncové uživatele. Má mnoho podstatných much a mušek. Například nefunguje plug-and-play, takže periférie je nezbytné připojit před spuštěním zařízení. Softwarově zatím nelze regulovat hlasitost. Nefunguje VGA výstup, nýbrž pouze HDMI výstup. Zatím nepracuje hardwarové dekódování videa, takže například videa z YouTube nelze přehrávat. Osobně však za největší problém považuji příležitostně se rozpadající layout uživatelského rozhraní.

Vývojáři však problémy postupně řeší a doplňují novinky. Systém například oproti úvodní experimentální verzi již podporuje posun kolečkem myši a správně rozpozná externí disk připojený přes USB 2.0. Díky začleněnému generickému ovladači lze použít dongle pro doplnění podpory bezdrátové technologie Bluetooth. Zařazena byla též podpora combo adaptéru Realtek 8723, který doplňuje podporu pro Bluetooth a WiFi. Podporovány jsou také webové kamery.

To jsou pokroky učiněné jen během několika týdnů, ovšem pořád přechod na Firefox OS představuje podstatný downgrade. Android je přece jen v danou chvíli již vyspělým systémem. Na druhou stranu, v rámci jeho hlavní vývojové větvě dnes neexistuje snaha o přiblížení osobním počítačům. Mozilla je v tomto směru otevřenější, přestože sama takové ambice původně neměla. Že volba padla na Firefox OS je tedy poměrně logické.

root_podpora

VIA Technologies si pochvaluje, že vývoj je prý o poznání snazší. Navíc díky nižším nárokům lze použít stávající zařízení (APC Rock / APC Paper) jako vhodný experimentální hardware. Není třeba vytvářet nové zařízení speciálně pro experimentování s Firefox OS. APC Rock či APC Paper prý navíc má k dispozici poměrně početná vývojářská komunita, která může přiložit ruku k dílu i bez výroby nových referenčních zařízení.

Mozilla v projektu vidí příležitost vyrábět levné počítače pro rozvojové země, ale stejně jako nyní mobily s Firefox OS by se měly dostávat i k zájemcům z vyspělejších zemí. Mohou se stát druhotnými energeticky úspornými počítači v domácnostech, které nezaberou mnoho místa. Myslím, že neuškodí, když stávající systémy bude mít v této oblasti nějakou dravější konkurenci. Firefox OS jako otevřený a nenáročný systém na tuto úlohu není špatným adeptem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.