Hlavní navigace

Firefox OS na Mobile World Congress 2014

3. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mobile World Congress, který se koná každý rok v Barceloně, představuje významnou událost pro mobilní průmysl. Výrobci na něm zpravidla představují nové mobilní telefony a služby. Nejinak tomu bylo i letos. Velkou prezentaci zde měl i Firefox OS. V článku si shrneme, co nového bylo představeno.

Minulý týden proběhl v Barceloně Mobile World Congress, který patří mezi nejvýznamnější akce týkající se mobilního světa. Právě na ní byl v minulém roce oficiálně uveden na trh mobilní operační systém Firefox OS. I letos byl na konferenci zastoupen, a tak se pojďme podívat, jaké novinky na něm byly představeny.

Telefon s Firefox OS za 25 dolarů

Kam až lze dnes stlačit cenu chytrého telefonu, ukázala spolupráce Mozilly s čínskou společností Spreadtrum Communications. Ti na konferenci představili prototyp telefonu s Firefox OS, jehož cena je pouhých 25 dolarů. Ačkoliv specifikace telefonu není finální, bylo možné si tento prototyp na konferenci vyzkoušet.

Co se týče vybavenosti, patří telefon vzhledem ke své ceně do kategorie low-end. Zahraniční média zmiňují 3.5″ display, podporu WiFi, Bluetooth, fotoaparát či FM rádio. Naopak chybí podpora 3G/LTE. Telefon pohání čip SC6821, informaci o velikosti paměti se mi nepodařilo z oficiálních zdrojů dohledat. Telefony s Firefox OS však dnes dokáží běžet i na telefonech se 128 MB RAM.

Telefon vzhledem ke své ceně míří na rozvíjející se trhy v Asii. Hovoří se zejména o Indii a Indonésii, kde hraje cena telefonu velkou roli. Přesto zaujal i uživatele v Evropě, a to zejména kvůli své ceně. Ti mu však nejčastěji vytýkají absenci podpory 3G.

Nový referenční telefon

Mozilla na konferenci představila nový referenční telefon. Jmenuje se Firefox OS Flame a reálně tak nahradí vývojářské telefony Peak a Keon od španělské společnosti Geeksphone. Ta v uplynulém roce příliš nezvládla uspokojovat poptávku a od určité doby je přestala nabízet.

A tak se vrhla na vylepšený model Peak+, který měl místo vývojářů cílit na koncové uživatele, ale telefon se, aspoň co lze pozorovat, do koncového prodeje nikdy nedostal. Místo toho firma oznámila telefon Geeksphone Revolution, který nabízí dualboot, takže vedle sebe existuje Firefox OS a Android. Je pak na uživateli, který systém si zvolí.

Firefox OS Flame

Firefox OS Flame

Zpět ale k novému referenčnímu telefonu. Firefox OS Flame nabízí jednu zajímavou novinku. Je jí možnost snížit velikost RAM z 1 GB až na 256 MB. Cílem je dát vývojáři možnost si vyzkoušet, jak bude jeho aplikace fungovat s menším množstvím paměti. Samotná specifikace telefonu vypadá následovně:

  • dvoujádrový processor Qualcomm MSM8210 Snapdragon, 1,2 GHz
  • 4.5” displej (rozlišení FWVGA, 854×480 pixelů)
  • kamery: zadní (5 MPx), přední (2 MPx)
  • datové sítě: 3G UMTS quad-band (850/900/1900/2100)
  • úložiště: 8 GB
  • operační paměť: 256 MB – 1 GB (nastavitelné vývojářem)
  • A-GPS, NFC
  • podpora Dual SIM
  • kapacita baterie: 1,800 mAh
  • WiFi: 802.11 b/g/n, Bluetooth, Micro USB

Kdy, kdo a za jakou cenu bude tento model prodávat, nebylo zveřejněno. Mozilla bude pro tento model distribuovat aktualizace vývojové verze, takže cílení je skutečně hlavně na vývojáře.

Novinky od ZTE a Alcatelu

Společnosti ZTE a Alcatel byly první, které v loňském roce přinesly na trh telefony s Firefox OS pro koncové uživatele. Modely ZTE Open a Alcatel One Touch Fire byly přes operátory prodávány zhruba v 15 zemích, případně byly nabízeny v limitovaném počtu kusů i přes eBay (ZTE Open).

S Firefox OS zatím patrně panuje spokojenost, protože obě společnosti na konferenci představily hned několik nových modelů. Od společnosti ZTE je tu ZTE Open II, který se už podle názvu odkazuje na svého předchůdce. Nově je tu pak o trochu lépe vybavený ZTE Open C.

ZTE Open C

ZTE Open C

Alcatel představil Alcatel Fire S, Alcatel Fire E a Alcatel Fire C, přičemž Alcatel Fire S už nespadá do kategorie low-end, ale míří trochu výše. Nově je tu též Alcatel Fire 7, což je sedmipalcový tablet postavený na Firefox OS. Patrně se tak jedná o první tablet s Firefox OS, který bude prodáván koncovým uživatelům.

Alcatel Fire S

Alcatel Fire S

Další výrobci

Vedle telefonů od ZTE a Alcatelu je též dobřé zmínit dva další telefony, které sice nebyly představeny na konferenci, ale byly na ní prezentovány. První je již zmíněný Geeksphone Revolution, který si lze objednat z e-shopu i od nás. Cena je 222 euro bez poštovného.

Dalším modelem je Ascend Y300 od Huawei. Tento model pro vás patrně nebude neznámý, protože se již u nás prodává, ale s Androidem.

Tablety

O tabletu Alcatel Fire 7 již byla řeč. Není však jediný. Mozilla totiž spustila program pro vývojáře, v rámci kterého bude rozdávat tablety s Firefox OS. Program je cílen na vývojáře, kteří vyvíjí pro Firefox OS či se na jeho vývoji chtějí podílet. V rámci programu je nabízen tablet InFocus 10″ od Foxconnu, který byl již dříve zmiňován a nové též sedmipalcový VIA Vixen. Oba tablety by se měly začít rozesílat v následujících týdnech.

VIA Vixen

VIA Vixen

Specifikace nově oznámeného VIA Vixen:

  • 7’’ LCD displej o rozlišení 1024×600 pixelů
  • dvoujádrový procesor Cortex-A9 processor o taktu 1,2 GHz
  • dvoujádrový grafický čip ARM Mali-400
  • úložiště: 8 GB
  • operační paměť: 1 GB
  • kamery: přední (0,3 MPx), zadní (2.0 MPx)
  • WiFi: 802.11 b/g/n

Prodeje telefonů Firefox OS míří k nám

Telefony s Firefox OS jsou stále nabízeny jen v rámci konkrétních trhů a to v Evropě (Deutsche Telecom a další) a v Jižní Americe (Telefónica). Nově budou patrně nabízeny v Asii, ale pro nás je zajímavější, že by měly být telefony s Firefox OS začít prodávat i u nás.

Tisková zpráva Mozilly zmiňuje Deutsche Telecom, který u nás vlastní T-Mobile. Bližší informace o modelech, načasování a cenách nejsou uváděny. Pro ty z vás, kteří o telefonu s Firefox OS uvažují a nechtějí si jej např. objednávat od Geeksphone či přes eBay, je to každopádně dobrá zpráva.

V letošním roce by se také měl v Praze uskutečnit workshop pro vývojáře mobilních aplikací, kteří pro tento systém vyvíjí či plánují vyvíjet. Obdobné akce se konají v řadě zemí, kde telefony s Firefox OS přichází na trh.

PhoneGap bude podporovat Firefox OS

PhoneGap je framework pro vývoj mobilních aplikací pro více platforem od společnosti Adobe. Staví nad Apache Cordova a tento měsíc by měl začít podporovat Firefox OS. Aplikace vyvíjená tímto frameworkem by tak měla být snadno dostupná i pro Firefox OS. Framework používá řada vývojářů, takže pro množství aplikací dostupných v rámci Firefox Marketplace to bude určitě přínos.

root_podpora

Firefox OS v roce 2014

Rok 2013 byl pro Firefox OS „zkušební“ a teprve letošní rok naplno ukáže, jak si povede. Že to nemá nový mobilní operační systém na trhu lehké, ukazuje například Tizen či Ubuntu Touch, o kterých se delší dobu hovoří, ale do mobilních telefonů prozatím nepronikly.

Skupinová fotografie stánku na MWC 2014

Skupinová fotografie stánku na MWC 2014

Letošní Mobile World Congress každopádně ukázal, že s Firefox OS se musí i nadále počítat. Systém má stále silnou podporu a představené telefony určitě nejsou pro letošek poslední. V letošním roce se též dočkáme se několika nových verzí systému. Ty se z hlediska grafického rozhraní začnou více lišit od konkurenčních systémů. Ale o tom zase někdy jindy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.