Hlavní navigace

Firefox požírá vaše SSD, zapisuje desítky GB denně

12. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud používáte Firefox na SSD, měli byste zbystřit. Prohlížeč totiž ve výchozím nastavení opotřebovává flash čipy množstvím zápisů. Na disk se denně uloží zbytečně desítky gigabajtů.

Dnešní moderní vícejádrové procesory a velké množství paměti dovolují otevírat stále více stránek v jednom prohlížeči. Má to ale nechtěný dopad na životnost SSD, protože si na ně prohlížeče odkládají data týkající se otevřených stránek. Denně přitom může jít o poměrně velká čísla.

Firefox

Problém ve Firefoxu objevil Sergei Bobik a popsal jej na serveru ServeTheHome. Pomocí nástroje SSDLife totiž dva dny v kuse sledoval počty zápisů na SSD a překvapilo ho, že se na disk každý den zapíše 12 GB dat. Přitom prý nestahoval žádné velké soubory a používal jen prohlížeč a poštovního klienta. Začal tedy sledovat situaci dlouhodobě a ukázalo se, že jde o setrvalý stav. I nepoužívaný počítač s otevřeným Firefoxem zapíše za den 10 GB dat.

Při podrobném sledování systému je možné dojít k tomu, že Firefox zapisuje prakticky konstantně do souborů recovery.js  a cookie* mezi 300 KB a 2 MB za sekundu. Jedná se o soubor, ze kterého se obnovuje sezení po pádu prohlížeče nebo systému. Prohlížeč do něj nezapisuje změny inkrementálně, ale neustále jej dokolečka přepisuje. Tím vzniká velký datový tok, který opotřebovává paměťové čipy v SSD.

Zajímavé je, že tímto problémem netrpí prohlížeč Pale Moon. Ten sice z Firefoxu vychází, ale používá kód starších verzí. Firefox totiž ve verzi 33 představil nového správce sezení, který je v zápisech výrazně agresivnější a způsobuje výše uvedený problém.

Změna nastavení

Řešením je změna intervalu, po kterém pravidelně Firefox ukládá stav současného sezení do zmíněného souboru. Ve výchozím stavu má Firefox nastaveno 15 sekund (resp. 15 000 ms), což sice umožňuje v případě výpadku obnovit pár sekund starou práci, ale vede to k výše uvedeným zápisům.

Pokud chcete nastavení změnit, vložte do adresního řádku about:config a vyhledejte položku browser.sessionstore.interval, kterou můžete rozumně zvýšit. Sergei Bobik zvýšil interval na 30 minut, což vedlo ke snížení denních zápisů na výrazně nižší 2 GB.

Druhou variantou je úplné vypnutí této funkce. Ve stejné nabídce pokročilých nastavení je potřeba kliknout pravým tlačítkem, z menu vybrat Nová předvolba → Logická hodnota a vytvořit položku browser.sessionstore.enabled a nastavit její obsah na false.

Firefox zřejmě není sám

Původní článek se týká jen Firefoxu, ale podle ostatních uživatelů mají stejný problém také další prohlížeče. Chrome například je schopen při 80 otevřených panelech zapsat přibližně 1 GB za hodinu, přičemž cookies prý tvoří zhruba pětinu tohoto objemu.


ServeTheHome

V diskusi pod původním článkem si pak další uživatel stěžuje na podobné chování prohlížeče Vivaldi. V každém případě tento problém není závislý na použitém operačním systému. Naopak záleží na konkrétním uživateli a jeho způsobu práce s prohlížečem – pokud je práce intenzivnější a je otevřeno více panelů, bude si prohlížeč ukládat více dat.

UX DAy - tip 2

Je to skutečně problém?

Otázkou je, jestli je to skutečný problém nebo alespoň jak moc takové chování ohrožuje SSD disky. U nejlevnějších disků s TLC garantují výrobci jen několik tisíc přepisů každé buňky. Konkrétně například OCZ doporučuje u nejmenší 120 GB kapacity 27 GB zapsaných dat za den. Pokud vám polovinu tohoto množství spotřebuje otevřený prohlížeč, může to být problém.

Na druhou stranu různé praktické testy ukázaly, že SSD ve skutečnosti vydrží mnohem více zápisů, než je garantováno. I kdyby tomu tak ale bylo, je takto nesmyslné ojíždění buněk zbytečné, nehledě na klesající výkon stále zaneprázdněného disku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.