Hlavní navigace

Firefox pro Android je příkladem dobrého mobilního prohlížeče

3. 7. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Mozilla Firefox pro Android platil dlouho za poněkud neohrabaný browser. Loni se dočkal velké proměny, na kterou navázaly další aktualizace. Dnes jde o velmi atraktivní prohlížeč optimalizovaný jak pro chytré mobily, tak pro tablety. Jakými dalšími zajímavými funkcemi a vlastnostmi mobilní Firefox oplývá?

V seriálu Moderní webové prohlížeče pokračujeme v představování zajímavých prohlížečů pro Android coby nejvýznamnější mobilní platformu současnosti. Po mobilní verzi prohlížeče Google Chrome se tentokrát blíže podíváme na Mozilla Firefox pro Android. V obou případech jde o mladší mobilní varianty úspěšných prohlížečů pro osobní počítače lokalizované i do češtiny.

Mobilní Firefox je ovšem starším projektem než mobilní Google Chrome. Právě proto se na scéně objevil v poměrně divoké době, kdy se určoval vývoj mobilních zařízení přinejmenším pro několik dalších let. Původně vznikal pro dnes již takřka zapomenutou platformu Maemo, kterou v několika svých zařízeních použila Nokia ještě coby jednička mezi výrobci mobilních telefonů.

Platforma Maemo vypadala svého času jako slibná budoucnost vývoje chytrých mobilů. Nokia později spojila síly se společností Intel, kdy došlo ke sloučení projektů Maemo a Moblin ve společné dílo MeeGo. Nokia s touto platformou počítala jako s náhradou systému Symbian pro své high-end mobily, ale vyjma modelu Nokia N9 zůstalo pouze u plánů.

Nokia totiž nakonec spojila síly s Microsoftem a v rostoucím segmentu chytrých mobilů vsadila vše na Windows Phone. Právě oznámení příprav této nové platformy zmrazilo vývoj browseru Mozilla Firefox pro systém Windows Mobile, předchůdce Windows Phone. Mobilnímu Firefoxu se nakonec povedlo pevně zakořenit až na platformě Android.

Jelikož mobilní Firefox stejně jako Firefox pro osobní počítače používá open source jádro Gecko, které Mozilla sama vyvíjí, má zavřené dveře na platformu iOS. Velký zájem médií sice před časem vzbudil experimentální prohlížeč s kódovým jménem Junior, který by díky jádru WebKit mohl být vpuštěn do AppStore a zpřístupněn tak uživatelům iOS, ovšem zůstalo jen u experimentů.

Dva prohlížeče v jednom: pro mobily i tablety

Mozilla má dnes na mobilní scéně jasné priority: prohlížeč Firefox pro Android a vlastní open source systém Firefox OS. Samotný Firefox pro Android nedosahuje významnějšího tržního postavení, ale není to odraz jeho současných kvalit. Jak v našem seriálu již zaznělo, uživatelé moderních platforem Android a iOS obecně nejeví zájem o alternativní webové prohlížeče.

Mobilní Firefox ovšem vždy nebyl zrovna atraktivní volbou. Ještě před rokem šlo o dosti nemotorný prohlížeč, ale loni v srpnu vyšla verze s kompletně předělaným uživatelským rozhraním. Firefox pro Android se stal podstatně obratnějším prohlížečem se zjednodušeným ovládáním. S příchodem novinek a optimalizací v dalších verzí se dál kontinuálně zlepšuje.

Mozilla zapracovala i na kompatibilitě se staršími a levnějšími zařízeními. Současný Firefox pro Android je navíc dosti flexibilní. Používá dvě různé podoby uživatelského rozhraní: jedno pro zařízení s menším displejem (tedy zejména chytré mobily) a druhé pro zařízení s větším displejem (např. tablety).F irefox pro Android se automaticky přizpůsobí danému mobilnímu zařízení.

Oproti jiným mobilním prohlížečům tedy uživatelé nemusí na Google Play hledat verzi pro konkrétní typ zařízení. Sympatické rovněž je, že rozhraní pro chytré mobily stále lze jednoduše ovládat jednou rukou. Všechny klíčové ovládací prvky jsou v dosahu palce, aniž by bylo nutné měnit nastavení prohlížeče. Pro tablety je pak připraveno rozhraní jim ušité na míru. Bez kompromisů.

Prostředí pro tablety pro přepínání mezi otevřenými webovými stránkami používá levou vertikální lištu. Vpravo nahoře pak můžete vidět otevřené hlavním menu prohlížeče.

Mozilla se zatím na rozdíl od Googlu nesnaží o unifikaci uživatelského rozhraní svého prohlížeče pro osobní počítače a prohlížeče pro mobilní zařízení, což použitelnost mobilního Firefoxu zvyšuje. Namísto pokusu skloubit tradiční prohlížení stránek v panelech s dotykovým ovládáním Mozilla vsadila na řešení navržené pro mobilní zařízení a dotykové ovládání.

V rozhraní pro větší displeje k přepínání mezi panely slouží levá postranní lišta s náhledy otevřených stránek, které zároveň fungují jako tlačítka pro přepínání mezi nimi. Tuto lištu si lze zobrazit a skrýt dle potřeby jediným dotykem. Zbytečně tedy nezabírá místo na displeji, ale zároveň není nutné pro její zobrazení provádět dotykové gesto.

Přepínání mezi panely na zařízeních s menším displejem, resp. na chytrých mobilech, funguje podobně. Ovšem vertikální postranní lištu nahrazuje horizontální lišta u horního okraje displeje. Řešení je to logické, protože displej mobilů je stále většinu času orientován na výšku, kdežto displej tabletů naopak na šířku. 

Škoda jen, že mobilní Firefox zatím nepodporuje automatické přepnutí z postranní lišty na horní lištu při otočení tabletu na výšku anebo naopak při otočení mobilu na šířku. Některé novější modely chytrých telefonů s úhlopříčkou displeje oscilující okolo pěti palců jsou už prakticky malým tabletem s telefonními funkcemi. 

Vyhledávání na webu lze rovnou z adresního řádku i se snadnou volbou vyhledávače. Další lze doplnit díky modulům.

Základní ovládací prvky jsou soustředěny do horního pruhu, která je přesto velmi přehledný a intuitivní. Je zde samozřejmě i řádek pro manuální zadávání webové adresy, který zároveň slouží pro vyhledávání na webu. Pod ním se zobrazuje nabídka dostupných vyhledávačů. Další lze jednoduše přidat prostřednictvím klasických modulů. Volitelně je možné aktivovat našeptávání Googlu.

Rychlé a pohodlné prohlížení webových stránek

Firefox pro Android si díky svému osvědčenému jádro Gecko poradí s řádným zobrazením webových stránek i fungováním webových aplikací. Na většině webů dovede automaticky text zalamovat tak, aby byl čitelný i na displeji mobilního zařízení. Dotykovým gestem si lze text zvětšit či zmenšit, přičemž ve výchozím nastavení mobilní Firefox přizpůsobí jeho zalomení.

Zní to jako samozřejmost, ale v praxi tak mnohé prohlížeče dostupné na Google Play nečiní. V nastavení je pak možné zvolit si automatický výchozí zoom. Firefox pro Android umožňuje i na displeji mobilního zařízení prohlížet webové stránky určené pro velké displeje osobních počítačů. Ve většině případů se obejde bez zjednodušené a funkčně ochuzené verze webu pro mobilní zařízení. Volba pro nucené vyžádání verze webu pro PC tedy má smysl.

Mobilní Firefox podporuje Flash Player. Oznámení o ukončení jeho vývoje pro Android je sice již „zažloutlé“, ale stále přicházejí na trh nová zařízení, která Flash Player mají předinstalovaný. Navíc si jej lze stáhnout v podobě instalačního balíčku z webu Adobe, přestože prostřednictvím Google Play se již deset měsíců šíří pouze aktualizace pro zařízení, kde byl Flash Player nainstalován dříve.

Flash Player je přitom v praxi stále potřeba zejména pro přehrávání videí. Mozilla Firefox ale podporuje pestrou paletu kodeků v rámci HTML 5: H.264, WebM (VP8) a OGG Theora pro video a vedle jiných také OGG Vorbis, MP3 a AAC pro audio. Nicméně video na Internetu a Flash Player bude zřejmě ještě dlouho platným spojením. Ale zpět k mobilnímu Firefoxu.

Na html5test.com si lze ověřit pestrou paletu podporovaných kodeků včetně H.264 proti kterému dříve Mozilla brojila.

Práci s prohlížečem notně usnadňuje jeho startovací obrazovka zobrazující se při spuštění Firefoxu. Formou náhledu se zde zobrazují odkazy na nejčastěji navštěvované weby. V případě potřeby je možné konkrétní web odstranit anebo naopak napevno připnout nehledě na počet jeho návštěv. Přeskupování panelů ale bohužel není možné.

Mozilla nezapře, že při tvorbě startovací stránky byla její inspirací obrazovka Speed Dial z prohlížečů Opera.

Při otevření nového prázdného panelu mobilní Firefox nabízí seznam odkazů na tzv. top stránky, tedy ty nejčastěji navštěvované anebo připnuté na startovací obrazovce. Každá top stránka je v seznamu reprezentována svým názvem, webovou adresou a favicon, takže i bez velkých náhledů je seznam top stránek přehledný (resp. dost možná ještě přehlednější).

Top stránky ovšem tvoří pouze jednu kartu v prostoru nově otevřeného prázdného panelu. Na zbylých dvou uživatelé naleznou historii dříve navštívených stránek a klasické záložky. Historie a záložky patří mezi uživatelská data, které je možné prostřednictvím služby Firefox Sync synchronizovat mezi Firefoxem pro osobní počítače a Firefoxem pro mobilní zařízení.

V nastavení se vedle jiných voleb skrývá nastavení služby Firefox Sync pro synchronizaci i mezi mobilem a počítačem.

Vedle záložek a historie lze mezi desktopovou a mobilní verzí synchronizovat také uložená hesla a otevřené panely. Ve Firefoxu pro Android si tak lze rovnou ze startovací stránky otevřít panely naposledy používané na počítači. Dost možná ještě praktičtější je synchronizace hesel, kterou nedávno zavedl i mobilní Google Chrome, ovšem Mozilla Firefox nabízí jejich větší ochranu (viz dále). Synchronizovat lze vše nebo jen vybraný okruh dat.

K dokonalosti chybí možnost provádět automatickou synchronizaci jen při připojení přes WiFi, nikoliv přes mobilní síť s nevýhodným zpoplatněním přenesených dat nebo datovým paušálem s nízkým datovým limitem. Řešením je jedině vypnutí automatizace a následné ruční spuštění synchronizačního procesu. Přitom aktualizace prohlížeče lze omezit jen na připojení přes WiFi.

Bezpečná synchronizace i s podporou vlastního serveru

V návaznosti na předposlední odstavec předešlé části článku začněme u bezpečnosti synchronizace hesel. Firefox pro Android oproti současné mobilní verzi prohlížeče Google Chrome podporuje master heslo pro přístup jak k uloženým heslům přímo v mobilním zařízení, tak k heslům přeneseným z osobního počítače. Bez znalosti master hesla nelze zapamatovaná hesla použít.

Uložená a synchronizovaná hesla lze chránit za pomoci master hesla pro případ ztráty či odcizení mobilního zařízení.

Tím se snižuje rizikovost přenosu hesel do mobilního zařízení, které se snadno někde pozapomene bez dozoru nebo rovnou ztratí či odcizí. Firefox Sync navíc kromě uživatelského jména a hesla automaticky a bez výjimky vyžaduje ověření pomocí kontrolního kódu, takže získat přístup k synchronizovaným datům nelze jen při znalosti jména a hesla.

Nutný je též fyzický přístup k zařízení, kde již daný uživatel Firefox Sync používá. Jedině s jeho pomocí lze právě díky kontrolnímu kódu do existujícího synchronizačního procesu přidat další instalaci Firefoxu resp. další zařízení. Službu Firefox Sync lze zprovoznit i na vlastním serveru, na což mohou slyšet zejména firmy trpící nedůvěrou k službám veřejného cloudu.

Mobilní Firefox samozřejmě podporuje anonymní režim s možností přecházet mezi panely v běžném režimu a anonymním režimu. V anonymním režimu Firefox neukládá do zařízení žádná data, podle kterých by bylo možné vystopovat aktivitu uživatele, což se hodí na sdílených firemních či rodinných tabletech bez podpory samostatných uživatelských účtů.

Pro ochranu soukromí nechybí podpora Do Not Track nebo v praxi efektivnější blokování cookies třetích stran.

Oproti desktopové verzi ovšem mobilní Firefox nepodporuje dodatečné smazání těchto dat například za poslední hodinu. Smazat lze jen veškerá dosud nashromážděná data nebo různé jejich typy, ale bez možnosti vymezit časový rámec. Naopak nechybí podpora Do Not Track i v praxi mnohem účinnějšího blokování cookies třetích stran.

Rozšíření, aplikace a další zajímavosti

Mobilní Firefox podporuje rozšíření, což zřejmě nebude velkým překvapením, když Firefox na osobním počítači se podporou rozšíření proslavil. Přestože později byla zavedena i do dalších prohlížečů, pořád je jeho jasnou konkurenční výhodou. Pro mobilní Firefox zatím tolik rozšíření není k dispozici, ale přesto nabídka předčí jiné mobilní prohlížeče, které rovněž jejich podporou disponují.

Také mobilní Firefox pro Android podporuje rozšíření.

Samozřejmě nechybí mobilní verze populárního rozšíření AdBlock pro blokování reklam. Vhod může přijít rozšíření služby LastPass pro uchovávání hesel v cloudu a jejich synchronizaci napříč prohlížeči, platformami a zařízeními. Najdou se ale i specifická rozšíření právě pro mobilní zařízení. Například pro maximalizaci prohlížeče na celou plochu displeje.

Vedle rozšíření Firefox pro Android podporuje také webové aplikace např. z Mozilla Marketplace. Koncepčně má jít o multiplatformní aplikace využívají otevřené a dobře známé webové technologie, které mají v očích uživatele fungovat podobně jako klasické aplikace. Tedy podle povahy aplikace a použitých technologií i offline.

Mobilní Firefox umožňuje na platformě Android instalaci a běh multiplatformních webových aplikací kompatibilních s open source systémem Firefox OS pro chytré mobily a tablety.

Mobilní Firefox je schopen takové webové aplikaci instalovat. Následně je lze z jeho speciální nabídky spouštět nezávisle na prohlížeči. Mozilla takto začíná budovat multiplatformní aplikační ekosystém, protože tyto webové aplikace mají být funkční přinejmenším i v jejím systému Firefox OS a prostřednictvím desktopového Firefoxu i pod Microsoft Windows, OS X od Applu a samozřejmě pod Linuxem.

Firefox pro Android nemá žádné vlastní řešení pro výraznou úsporu mobilního přenosu dat a v dohledné době se Mozilla žádné ani nechystá implementovat. Jedinou výjimku představuje funkce, která načte a spustí Flash a další elementy vyžadující plug-in až na požádání. Třeba místo přehrávače s videem se tak zobrazí vyznačená oblast, na kterou je třeba nejdříve ťuknout.

Po ťuknutí na ní je daný element načten a spuštěn. Volitelně je ovšem možné také tuto oblast reprezentující blokovaný element skrýt. Obojí je oproti desktopové verzi v té mobilní běžnou funkcí prohlížeče, kterou není nutné aktivovat s pomocí rozšíření nebo přes about:config. Samozřejmě, že je možné podporu plug-inů také kompletně vypnout nebo zapnout.

Aktivace plug-inů až na požádání je již delší dobu v mobilním Firefoxu pro Android běžně dostupná funkce.

Hodila by se ovšem možnost různého nastavení při připojení k Internetu přes WiFi a přes mobilní síť. V úvahu připadá ještě rozlišování mezi mobilními sítěmi různé generace. Inu, v tomto směru je na mobilním Firefoxu co zlepšovat. Vraťme se ale k funkcím, které Firefox pro Android obsahuje již dnes a bez rozšíření.

Praktickou funkcí je export načtené webové stránky do PDF souboru. Touto formou si lze později stránku přečíst i bez momentálního přístupu k Internetu. Popřípadě ji lze odeslat e-mailem nebo sdílet prostřednictvím cloudového úložiště. PDF je pro tyto účely optimální formát jak již vyplývá z jeho názvu (Portable Document Format).

Pro obsahové weby (zpravodajské servery, webové magazíny či třeba blogy) pak mobilní Firefox nabízí speciální režim čtení. Aktivovat jej lze prostřednictvím symbolu knížky v adresním řádku. Z webové stránky je pak vyňat hlavní obsah (tedy článek) a zobrazen v kontrastní podobě s černým fotem na bílém pozadí navzdory i sebevíce nešťastnému designu webu.

root_podpora

Pro klidné čtení článků mobilní Firefox pro Android nabízí speciální režim, který čtenáře zbaví rušivých elementů.

Skryt je veškerý obsah mimo článek, který při čtení překáží anebo ruší. Jde o navigační prvky stránek, ale také třeba o reklamní prvky. Škoda, že Firefox dosud tuto funkci v základní výbavě nepřinesl i na PC, kde ji mohou znát například uživatelé prohlížečů Safari či Maxthon. V některých ohledech má mobilní Firefox překvapivě náskok, přestože jde ve srovnání s tím desktopovým o mladší projekt.

Sečteno a podtrženo, současný Firefox pro Android je prohlížeč, za který se rozhodně nemusí Mozilla stydět. Je zajímavé, jaký směr vývoj Firefoxu pro Android nabral za poslední rok. Mozilla se do jisté míry vrátila k příslovečným rýsovacím prknům, což Firefoxu pro Android jednoznačně prospělo. Nabízí se jaksi „kacířská“ otázka, jestli by podobnou ozdravnou kůru nepotřeboval i Firefox pro PC. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.