Hlavní navigace

Firefox ukazuje spotřebu stránek a umí označit více panelů

12. 12. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyšel očekávaný Firefox 64, který nabízí nového správce úloh, pomocí něhož zjistíte podrobnosti o náročnosti jednotlivých stránek. Kromě toho umí nově sám nabízet vhodná rozšíření nebo pracovat s více panely najednou.

Mozilla uvolnila novou verzi prohlížeče Firefox s pořadovým číslem 64. Ta přináší například správce úloh, kontextové doporučování doplňků, možnost práce s více panely najednou či ruší důvěryhodnost problémové certifikační autority Symantec. Jde o poslední letošní vydání, dalšího se dočkáme až koncem ledna.

Správce úloh

Užitečnou novinkou je správce úloh, kterého nalezneme v Hlavním menu → Více → Správce úloh. Dostat se do něj můžete také tak, že do adresního řádku napíšete about:performance. Umožní vám zjistit, kolik energie vás stojí běh jednotlivého panelu, rozšíření či jiné funkce. Zjistíte tak například, která stránka je příliš náročná nebo na pozadí třeba těží kryptoměnu.

Užitečné je to především při běhu na baterii mobilního zařízení, kdy takto můžete objevit energeticky nejnáročnější úlohu. Mozilla navíc slibuje, že tuto funkcionalitu v příštím roce ještě dále rozšíří.

Kontextové doporučení funkcí

Firefox se také nově snaží uživatelům napovídat, jaká rozšíření by mohli v danou chvíli používat. V adresním řádku vyskočí symbol, pod kterým se skrývá nápověda obvykle vázaná k právě otevřenému webu. Zatím si takto můžete nechat nabídnout tři rozšíření: Facebook ContainerEnhancer for YouTube a To Google Translate. Další rozšíření budou časem přibývat.

Pokud se vám kontextové napovídání nelíbí, můžete jej vypnout přímo na titulní straně nastavení, kde najdete položku Doporučovat vhodná rozšíření pro navštívené stránky. 

Práce s více panely

Při práci s panely můžete nově využít možnosti označit jich více najednou. Stačí podržet Ctrl a klikat na jednotlivá ouška. Takto označené panely pak můžete hromadně uložit mezi oblíbené, společně je přesunout, vypnout jim zvuk, naráz je připnout, zavřít či je odeslat do jiného zařízení.

Rychlé odstranění rozšíření

Pokud se chcete zbavit některého z rozšíření, už nemusíte vstupovat do nastavení, ale stačí na jeho ikonu v panelu kliknout pravým tlačítkem a v kontextové nabídce je možnost rozšíření odebrat.

Odebrání důvěry autoritě Symantec

Firefox 64 také definitivně odebírá důvěru problémové autoritě Symantec, stejně jako to postupně udělal Chrome 70. Při pokusu navštívit web využívající certifikát Symantec či některé z podřazených autorit ukáže Firefox varování o problému se zabezpečením. Takových webů je v doméně .cz ještě poměrně hodně. Jejich seznam najdete na webu Nezabezpeceno.cz.

Akcelerované vykreslování, zatím jen ve Windows

Nová verze zapnula v prohlížeči akcelerované vykreslování WebRender, zatím ovšem jen ve Windows a na grafických kartách Nvidia. Vykreslování stránek by tak mělo být výrazně plynulejší.

Když už jsme u Windows, na těch začal Firefox používat nabídku Sdílení. Podobně jako na mobilních platformách tak umožňuje předat jednoduše adresu otevřené stránky jiné aplikaci, která to podporuje.

UX DAy - tip 2

Odstranění živých záložek

Došlo i na malou předem avizovanou čistku, kdy z prohlížeče zmizela podpora živých záložek. Funkce umožňovala automaticky sledovat informační kanály pomocí RSS, RDF nebo Atom, ale používalo ji příliš málo uživatelů. V porovnání s jejich používáním mají tyto funkce přehnaně velkou údržbu a dopad na bezpečnost. Odebrání čtečky kanálů a Aktuálních záložek nám umožňuje se zaměřit na funkce, které dosahují většího vlivu, píše Mozilla v oznámení.

Pokud jste integrovanou čtečku používali, můžete ji nahradit některým z doplňků, které Mozilla sama nabízí. Ve Firefoxu 60 ESR budou samozřejmě živé záložky žít dále, dokud této verzi v říjnu 2019 neskončí životnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.