Hlavní navigace

Firefox: závěr roku ve znamení ochrany soukromí

6. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Firefox 25 pro Android přináší novou funkci pro ochranou soukromí uživatelů, kteří půjčují např. svůj tablet přátelům. Nejde však o jedinou bezpečnostní novinku. Dále se podíváme na zajímavosti, které přinese Firefox 26 pro PC. Od aktivace plug-inů až na vyžádání po lepší podporu multimédií v rámci HTML 5.

Minulý týden vyšel přesně dle plánu nový Firefox 25. O většině novinek jste si tady na serveru Root.cz mohli přečíst podrobné informace již v minulosti, takže si tentokrát jen stručně shrneme tři nejzajímavější. Jednou z nich by mělo být vyřešení problémů s generováním a zobrazováním náhledů často navštěvovaných nebo připnutých stránek v prostoru nového prázdného panelu. Všelék ale Mozilla evidentně nenašla, protože náhledy stále nefungují zcela spolehlivě.

Přitom chybějící náhledy přínos této obdoby funkce Speed Dial z prohlížeče Opera výrazně omezují. Firefox se navíc žádným způsobem nesnaží o detekci loga webu, aby ten byl s jeho pomocí v náhledu snáze identifikovatelný. Výřez screenshotu webu, který tvoří náhled, tak z podstatné části v případě mnoha webů zabírá reklamní banner umístěný ještě před hlavičkou webu (tato pozice je velice lukrativní).

Druhou významnější novinkou je úprava lišty pro prohledávání obsahu zobrazené stránky. Nově již není sdílena mezi všemi otevřenými panely. Každý panel nyní může mít vlastní lištu. V praxi to znamená, že například v jednom panelu, kde uživatel skutečně hledá, může být otevřená, aniž by v dalších panelech ukrajovala z prostoru pro zobrazení webového obsahu. Pro majitele počítačů s malým displejem to může být vítaná změna.

Zároveň lze na různých otevřených stránkách realizovat různé vyhledávání. To se hodí hlavně při přípravě rešerší a podobných materiálů, kdy je třeba z různých webových zdrojů dohledat a získat informace. Lišta zároveň prodělala menší úpravy designu, ale k jejímu dříve testovanému přesunu od spodního okraje okna prohlížeče pod lištu s panely zatím nedošlo. Stejně jako nedošlo k dalším změnám v designu, kterých se dříve v souvislosti s Firefoxem 25 hovořilo a psalo.

Poslední novinkou, na kterou bych rád upozornil, je podpora Web Audio API, které se dříve tolik publicity nedostalo. Přitom Web Audio API je chystaným standardem pod hlavičkou W3C, na jehož přípravě se podílí Mozilla a Google. Cílem je usnadnit ozvučení webových aplikací a webových her bez technologií vyžadujících plug-in. Vývojářům postačí JavaScript. Doplňuje tak celou řadu dalších nových webových technologií, které mají nahradit Flash či Silverlight.

Mobilní Firefox 25 s posílenou ochranou soukromí

S novou verzí pro PC vyšla rovněž nová mobilní verze pro Android, jak se již stalo dobrým zvykem. Také mobilní Firefox 25 přináší podporu Web Audio API, ale najdou se i zajímavější novinky. Pro koncové uživatele je zřejmě nejatraktivnější tzv. Guest Browsing. Díky této nové funkci lze mobilní zařízení půjčit jinému uživateli za účelem surfování po webu, aniž by měl přístup k potenciálně citlivým datům z prohlížeče.

Firefox 25 pro Android přináší tzv. Guest Browsing, díky němuž lze zařízení půjčit jinému uživateli, aniž by měl přístup k datům z prohlížeče majitele zařízení (např. webová historie).

Mozilla tak reaguje na skutečnost, že zejména tablety si uživatelé často mezi sebou půjčují. Překážkou ale mohou být právě data citlivější povahy soustředěná v prohlížeči. Firefox nově tzv. hostujícímu uživateli neumožní přístup k osobním datum hostitele, tedy majitele mobilního zařízení. Guest Browsing navíc chrání i soukromí uživatele, kterému bylo zařízení zapůjčeno. Po zavření relace pro hosta totiž Firefox smaže veškeré stopy po jeho webové aktivitě.

Guest Browsing chrání také uživatele, který si mobilní zařízení půjčil, protože pro zavření relace hosta jsou smazány ze zařízení veškeré stopy o jeho webové aktivitě.

Mobilní Firefox 26 také přináší nový ochranný prvek, kteří přichází na scénu, když stránka načítaná skrze zabezpečený protokol (HTTPS) načítá dílčí prvky skrze nezabezpečený protokol (HTTP). Ty tzv. aktivní (zejména skripty), které se teoreticky dají zneužít, nově Firefox pro Android načte až se souhlasem uživatele. Pasivních prvků, jako jsou třeba obrázky, se blokace netýká. Stejnou úpravu přinesl již Firefox 23 pro PC.

Mozilla je toho názoru, že pokud je webová stránka načítána skrze zabezpečený protokol (HTTPS), tak by stejným způsobem měly být načítány i všechny potenciálně zneužitelné prvky, které by mohly ohrozit soukromí uživatele. Pokud tomu tak není, potenciálně rizikové prvky se mají načíst až se souhlasem uživatele, který právě vyšší míru ochrany soukromí na webech načítaných skrze zabezpečený protokol očekává. Alespoň tak argumentuje Mozilla.

V neposlední řadě Firefox 26 pro Android nově umožňuje rozšířením umisťovat vlastní indikátory do adresního řádku. V minulosti byla tato možnost několikrát zavržena s ohledem na limitovaný prostor na displejích chytrých mobilů. Jenže jejich úhlopříčka i rozlišení se zvětšují a Android se výrazně rozšířil také na tabletech, kde je toho prostoru na displeji podstatně více. Není tedy již důvod vývojářům svazovat ruce. Zvláště když je vždy na uživateli, jaké rozšíření si nainstaluje.

Mobilní Firefox nově disponuje irskou, rumunskou a ukrajinskou jazykovou lokalizací, takže teoreticky může oslovit nové uživatele. O dalších novinkách si můžete přečíst v poznámkách k vydání, ale z pohledu koncového uživatele tam již není nic světoborného. Dále v článku se podíváme, jak pokračuje vývoj Firefoxu pro PC, kde přece jen má větší uživatelskou základnu. Jisté je, že následující verze bude určitě hojně diskutovaná.

Mozilla to s aktivací plug-inů až na vyžádání myslí vážně

Opět o něco blíže realitě jsou restrikce namíření vůči plug-inům. Betaverze prohlížeče Firefox 26, tedy poslední vývojový milník před uvolněním ostré verze, veškeré plug-iny spouští až na vyžádání uživatele. Jedinou výjimku s ohledem na kompatibilitu má Flash Player. Tématu byl věnován nedávný článek Firefox 26 bude nejspíše blokovat plug-iny. Od jeho vydání se prakticky nic nezměnilo, takže netřeba snad popisovat chystané úpravy znovu.

Některé informace by ale bylo záhodno zpřesnit, protože mezi uživateli se začaly šířit skoro až poplašné zprávy. V první řadě je třeba zdůraznit, že úpravy se dotknou výhradně plug-inů. Nikoliv rozšíření! Mozilla navíc nejde tak daleko jako Google avizovaným rušením podpory Plug-in API v prohlížeči Google Chrome a open source projektu Chromium. Firefox bude plug-iny podporovat nadále, ovšem ve výchozím nastavení k nim bude o něco „přísnější“.  

Aktivace plug-inů na vyžádání bude sice výchozím nastavením, ovšem Add-on Manager (Správce rozšíření) umožní u každého plug-inu toto výchozí nastavení změnit stejně jednoduše, jako v něm lze již dnes každý plug-in naopak zablokovat nebo nechat spouštět až na vyžádání. Rovněž bude možné nechat až na vyžádání spouštět Flash Player, který bude mít z výchozího nastavení výjimku.

Co dále nabídne letošní poslední major verze? Zlepší se podpora multimédií v rámci HTML 5. Pod Windows XP bude nově Firefox schopen přehrávat audio ve formátu MP3. Pod Windows Vista a novějšími to umí již z dřívějška. Zdejší čtenáře ale bude pravděpodobně více zajímat nově zavedená podpora video formátu, resp. kodeku H.264 ve Firefoxu pro Linux. Prozatím ale bude zapotřebí plug-in GStreamer.

Uživatelé Windows XP a vyšších budou moci nově prohlížeč aktualizovat bez administrátorských oprávnění, pokud je nainstalována služba Mozilla Maintenance. Další novinky se týkají již všech podporovaných desktopových platforem. Například by se mělo zrychlit načítání webových stránek, protože Firefox již nebude ztrácet čas s dekódováním grafiky, kterou stejně uživatel nevidí. Integrovaná správa hesel nově slibuje spolupráci s formuláři generovanými klientskými skripty.

root_podpora

Samostatně zobrazené obrázky, resp. fotografie ve formátu JPEG (JPG), bude Firefox schopen otočit na šířku či na výšku na základě EXIF dat. Social API umožní využívat pro sdílení odkazů (resp. obecně pro zpracování odkazů) více různých služeb souběžně. Očekávaná podpora přesunu oken chatu mimo hlavní okno prohlížeče však byla odložena. Stejně tak dotyková verze prohlížeče pro počítače s Windows 8 a novějšími.

Co se týče novinek pro vývojáře, tak například využití AppCache již nebude záležet na souhlasu uživatele. Firefox od verze 26 totiž přestane žádat uživatele o souhlas pokaždé, když webová aplikace bude chtít využít AppCache. Z ranku CSS 3 bude zařazena podpora změny orientace obrázku prostřednictvím stylu. To je obecně asi to nejzajímavější, co si Mozilla ještě pro letošní rok naplánovala. Začíná se ale rýsovat řada zajímavých a důležitých témat pro příští rok. Brzy si zde o nich budete moci přečíst více.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.