Hlavní navigace

Názor k článku Firewall pfSense: co je nového ve verzi 2.4.0-RELEASE od . . - netgate poslední rok dělají velké hlouposti a hodně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2017 10:35

    . . (neregistrovaný)

    netgate poslední rok dělají velké hlouposti a hodně štvou svoji komunitu, o tom žádná. Produkt, který netgate nabízí a prodává není to stejné jako pfSense na githubu (chybí 3rd plugin ať už na integraci cloudů nebo třeba obyč AD, chybí změny do freebsd nebo portů, které opakovaně slibují atd.). Přístup ke všem zdrojovým kódům dají vývojářům až s nimi podepíší smlouvu a nějaké to NDA, řada jejich driverů a úprav do freeBSD je closed source a ještě se nedokázali dohodnout na jejich otevření, tuhle cenu platí za to, že chtějí podporovat všemožný HW. Z dostupných zdrojových kódů není možné vybuildit 1:1 to stejné co je ke stažení, o tom se vůbec nepřu.

    Samotný pfSense (web gui) je pod apache licencí a je k dispozi, provozuji jeho verzi 2.3 na čistém freebsd, netgate není zrovna k tomu nápomocný a neposkytuje všechny nástroje na buildění, ale pořád bych se spíše přiklonil k tomu, že to OSS je ač neposkytuje to stejné pohodlí, které nabízí ať už samotné freeBSD či i Linux distribuce.

    U extrémně málo OSS projektů si můžeš být jistý tím, že binárka na stažení je to stejné jako source code. PfSense 2.4 jsem ještě neviděl a kompatibility pojmenování vlan se bojím, na fóru jsou kolem toho velké elaboráty, vždy se to ale dá nějak vyřešit.

    S čím nesouhlasím na názoru Lol Phirae je, že má určitou představu co vše je open source a tu prosazuje. Kritizovat, že když někdo nevydává kompletní zdrojáky ve vším všudy, poškozuje tím resellery je divné, netgate se naopak odvolává na to, že tohle blbosti dělá kvůli nepoctivým resellerům (tenhle přístup mi vadí asi ze všeho nejvíc). Ani Ubuntu (dosaď si cokoliv) neposkytuje celou svoji infrastrukturu open source, nedokážeš ověřit, že binární obraz je opravdu to co je ve zdrojových kódech.

    Nelíbí se mi co netgate dělá a proto provozuji pfSense jen z verze, která je na githubu, kde mimochodem probíhá vývoj, to open source je, jejich binární balíčky ale nejsou, podporu jejich netgate HW do upstream freebsd nikdy nedali (asi to ani neudělají), ale pořád to za mě open source je a ne nikoliv.