Hlavní navigace

Flash definitivně skončí v roce 2020, dohodlo se Adobe s prohlížeči

25. 7. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dlouho očekávané oznámení je tady. Vývoj a distribuce Flashe skončí v roce 2020, přičemž Adobe a tvůrci prohlížečů ho poté aktivně odstraní. Mezitím dojde také k dalšímu omezení ze strany prohlížečů.

O tom, že Adobe Flash je mrtvá technologie, už asi pochybuje málokdo. Koneckonců i Adobe už před rokem a půl vydalo prohlášení, že budoucností webu je HTML 5 a další otevřené webové standardy. Až nyní ale byl odchod Flashe oznámen oficiálně: Přestaneme aktualizovat a distribuovat Flash Player na konci roku 2020 a vyzýváme tvůrce obsahu, aby obsah převedli na nové otevřené formáty, píše se v oznámení.

Adobe ukončení podpory Flashe plánuje koordinovat s dalšími velkými hráči, v oznámení jmenuje Apple, Facebook, Google, Microsoft a Mozillu. Termín do konce roku 2020 je pro Flash stále poměrně velkorysý a lze předpokládat, že většina flashového obsahu zmizí ještě mnohem dřív. Hlavní zásluhu na tom mají prohlížeče, které takový obsah už různě omezují.

Co je důležité, ukončení podpory Flashe v roce 2020 bude aktivní, nikoliv pasivní. A to je významný rozdíl. V počítačích uživatelů nezůstanou ležet staré a zranitelné kusy softwaru, prohlížeče zkrátka podporu úplně odstraní. A jelikož se prohlížeče většinou automaticky aktualizují, Flash vymře prakticky okamžitě. Nehrozí tedy bezpečnostní neštěstí ve stylu Windows XP.

Jak to bude vypadat do roku 2020?

Strany, se kterými Adobe odchod Flashe plánuje koordinovat, také vydaly vlastní prohlášení. Počínaje příštím měsícem uživatelé dostanou možnost vybrat si, na kterých stránkách má Flash běžet. Pro většinu uživatelů bude Flash deaktivován v roce 2019. Pouze uživatelé Firefoxu ESR s prodlouženou podporou budou moci používat Flash až do definitivního ukončení podpory na konci roku 2020, napsal Benjamin Smedberg za Mozillu.

Podobné řešení chystá také Microsoft v prohlížeči Edge. Nejprve půjde dlouhodobě povolit spouštění Flashe na dané stránce, ale později, přibližně za rok, už bude vyžadovat odklepnutí spuštění v každém sezení. Za další rok, tedy v druhé polovině roku 2019, potom dojde k deaktivaci pluginu s možností reaktivace v nastavení. Tato změna už se bude týkat i staršího Internet Exploreru, který ale do té doby Flash nijak omezovat nebude.

Co se týče prohlížečů Chrome a Safari, tak ty už nyní požadují ruční povolení spuštění Flashe. V blízké době proto žádné větší změny neplánují a zatím nemají stanovený přesný plán ukončení podpory. Na Facebooku na Flashi běží hlavně tisíce her. Řada z nich naštěstí využívá engine Unity, který zvládá také export do WebGL. Další hry holt bude nutné portovat, ale času na přechod je dost. Společnost pro vývojáře připraví mnoho materiálů s návody k postupu.

root_podpora

Flash měl smysl, ale už dlouho přesluhuje

Když jsme viděli, že je třeba posunout obsah a interaktivitu dál, inovovali jsme. Když žádný takový formát neexistoval, vynalezli jsme ho – tak to bylo s Flashem nebo Shockwave. Během času se web rozvinul a komunita tyto nové formáty, v některých případech založené na otevřených standardech, přijala a staly se základními součástmi webu, píše se v prohlášení Adobe. I přes neoblíbenost Flashe je třeba uznat, že ve své době skutečně přinesl mnoho nových možností.

Otevřené standardy jako HTML 5, WebGL nebo WebAssembly však během let dozrály a dnes poskytují mnoho možností a funkcí, které dříve byly na pluginech. Staly se tak vhodnými alternativami pro webový obsah. Postupem času se z aplikací staly pluginy a v nedávné době zase byly možnosti pluginů zabudovány do otevřených webových standardů, smiřuje se Adobe s nastalou situací. Nakonec to není tak, že by firma přišla o byznys. Už delší dobu nabízí různé nástroje pro tvorbu obsahu v nových webových standardech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.