Hlavní navigace

Názor k článku Flash na ústupu: Mozilla nabídne implementaci v HTML5 od noef - > - je slabě typovaný (neodhalí statickou analýzou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2015 11:01

    noef

    > - je slabě typovaný (neodhalí statickou analýzou chyby + to prakticky znemožňuje rozumné našeptávání v IDE)

    To neni samo o sobe nevyhoda (neni to stejne jako v popularni Ruby?). Naseptavani neni tak spatne, napr. WebStorm to myslim umel celkem pouzitelne. Samozrejme context-aware naseptavani bude obtizne.

    > - v defaultním módu dokonce dovoluje používat nedefinované proměnné!!!

    Neni tohle celkem bezne u slabe typovanych dynamickych jazyku? Treba v PHP se vytvori promenna proste prirazenim, taky nebyla explicitne definovana/de­klarovana.

    > - objekt se definuje programátorským ekvivalentem rituálního tance okolo ohně a podříznutím kozy

    Osobne mi to prijde taky zajimave, ale je to jen jiny pristup k OOP. Ze je jiny z nej ale nutne nedela spatny pristup.

    > - nemá žádné zapouzdření (pro prasení výhoda, taky to občas použiju, ale ve větších projektech musíte lidi neustále mlátit přes ruce, aby neprasili)

    Mozna ne na urovni jazyka, ale vim jiste, ze existuji pristupy jak to vynutit. Pri funkcionalnim pristupu k tvoreni objektu se to delalo tak, ze privatni fieldy byly vlastne parametry z funkce, ktera provadela vytvoreni instance (vice v posledni prednasce od Douglas Crockford, je dostupna i na YT). Firefox pouziva taky neco k tomuto ucelu, jmenuje se to myslim trait, ale netusim jak to funguje.

    > - je netriviální napsat volání implementace přetížené metody v rodičovské třídě - ekvivalent: ...

    Zrovna tohle je myslim pripad, kdy se nekdo snazi roubovat mysleni z Javy s klasickou dedicnosti na JavaScript s prototypovou dedicnosti. Ale mozna se pletu, v JS delam jen okrajove.

    > A tak dál. Ostatně, když je tak dobrý, proč nad něj vzniklo tolik nadstaveb?

    Takze cim vic nadstaveb, tim horsi jazyk? Predpokladam, ze za nadstavbu povazujete knihovny a frameworky. Tzn. ze takovy C# nebo Python jsou podle teto logiky ohavne jazyky, ktere mely skoncit v propadlisti dejit (spolu s PHP, ktere by si to IMO i zaslouzilo)...

    A naopak, takovy BrainFuck je snad dokonalost sama, kdyz pro nej neexistuje skoro nic?

    Ta logika mi neprijde spravna. IMO pocet, komplexita a kvalita knihoven odrazi pouze popularitu jazyka.