Hlavní navigace

Názor k článku Fotografování dalekohledem: příprava a softwarová optimalizace od MSBOSS - Uznávám, je to zajímavý projektík a nechci nějak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2021 10:25

    MSBOSS

    Uznávám, je to zajímavý projektík a nechci nějak rozporovat, že je to zajímavé, ale za mě vedený snahou udělat to co nejsložitěji s pochybným výsledkem. Taky jsem si to rád přečetl a bylo to zajímavé, ale nemá to prakticky využitelný význam. Chápu, že je to takový build z toho "co se válelo" doma, ale prakticky neopakovatelný pro ostatní lidi (máte stejný telefon se stejným dalekohledem? dá se ta redukce snadno vyrobit? drží to pohromadě? když to jednou zkalibrujete, bude kalibrace sedět i příště?), složitý a s nijak úžasnými výsledky.
    Dalekohled bez závitu na okulár, takže se k tomu musí udělat složitá a pochybně držící redukce, která může časem měnit polohu. Přitom libovolný objektiv má bajonet a zpravidla není problém udělat redukci, která bude držet. Dalekohled nemá clonu, takže to vždycky bude fotit s největší možnou mírou optických vad, co to jde. Pentacon 200/4 MC do tisícovky by udělal větší službu (kupoval jsem za 700), má nastavitelnou clonu, rozumnou světelnost a dá se s ním ostřit normálně jako s objektivem a ne zatuhlým čudlajzem kdesi uprostřed. 300 mm objektiv mě stál asi 900. Takže cenově taky žádná výhra.
    Mobil, který není věc, na kterou by se daly jednoduše dát objektivy. Přitom ten iPhone stojí víc než bezzrcadlovka, se kterou fotím a se kterou se dají udělat i koukatelné fotky. Starší zrcadlovka se dá použitá koupit za pár tisíc, není to finančně nedostupné. Většina mých objektivů stála do 1500 Kč.
    Softwarový postup zahrnující mrtvý projekt neupdatovaný 3 roky, který vyžaduje opravu a kompilaci, aby vůbec fungoval. Přitom opravená verze funguje jako backend darktable i rawTherapee (možná už přešli na rawSpeed). Takže když se použije nástroj určený pro vyvolávání RAWů, tak je tento krok prostě jenom úkrok stranou, který nebylo potřeba dělat.
    Pak je potřeba použít GIMP+GMIC a použít "odkudsi se objevivší kalibrační data". Kde se vzaly? To autor nepopisuje. Jak je použít? To tu taky není. Jak se z toho udělají finální zkompenzované fotky? Taky zatím nic. Jak se to dávkově aplikuje? Těžko říct. Přitom postup pro tvorbu profilů v lensfun je standardizovaný a bude vám to fungovat v mnoha různých softwarech.
    Jak jsem řekl - je to hezký popis zábavy na dlouhé zimní večery a jsem zvědavý na další díly, ale je to zkrátka neopakovatelná niche záležitost, která se mermomocí snaží jít co nejkomplikovanější cestou, přestože to není vůbec potřeba a většina kroků jde proti použitelnosti i kvalitě pořízených fotografií.
    Pokud by někdo opravdu chtěl fotit telefotky, na které se bude dát i koukat, tak zkrátka doporučuju cestu foťák + teleobjektiv. Pokud foťák nemáte, dá se to pořídit do 10k. Pokud foťák už máte, tak max 2000 za objektiv + redukci. Překvapivě i 40 let starý objektiv vám udělá lpší službu než sebelepší dalekohled.