Hlavní navigace

Názor k článku FreeBSD 8 vylepšuje nejen síťování od Radek Hladik - Me 16 skupin na uzivatele staci i na serveru a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2009 3:25

    Radek Hladik (neregistrovaný)

    Me 16 skupin na uzivatele staci i na serveru a nikdy jsem na tento limit nenarazil. Kdyby to byl vyrazny problem, urcite by na to narazela spousta lidi a uz by se ten limit odstranil.
    Tohle mě docela překvapilo. Ale typická je reakce, že by se to udělalo, kdyby to víc lidí potřebovalo. Vtip je v tom, že pokud používáme UGO oprávnění a ne ACL, tak se ACL právě často simulují pomocí skupin. Potřebuju k tomuhle souboru dát práva těmto 11 lidem, pak udělám skupinu a šup do ní těch 11 lidí. A už jsem měl i tu čest s lidma, kteří byli ve víc jak 16 skupinách. Bylo to na linuxu a vůbec jsem netušil, že kdybych tam měl FreeBSD, tak že by to byl problém.

    Ostatně poslední dobou mě FreeBSD začíná docela překvapovat takovýmito drobnostmi. Vždycky jsem FreeBSD chválil za čistotu návrhu, za to, že vývojáři vždycky něco nejdřív promyslí a pak teprve pořádně udělají (nebo taky neudělají). A teď čtu o limitu na počet skupin, o tom, jak se snaží přeložit kernel bez IPv4 protokolu a vysekávají IP z vrstev, kde by nemělo, co dělat…