Hlavní navigace

Frets On Fire: staňte se rockovou hvězdou

10. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Davy věrných fanoušků obklopujících vás na každém kroku, pózování v reklamách na výrobky, které vidíte poprvé v životě, ale přesvědčivě tvrdíte jak hodně je máte rádi. I tak vypadá život hvězdy. Jednou takovou stálicí se alespoň v dnešní hře stanete i vy. Postačí vám k tomu pět strun a trocha tréninku.

Jak píší sami autoři, Frets On Fire je hrou muzikálních dovedností a rychlých prstů. Nemohu jinak než souhlasit. V roli amatéra se postupně snažíte zvládat svá kytarová sóla s bravurní lehkostí. Detailní příběh zakomponován do hry není, ale ničemu to nevadí. Vaším úkolem bude vždy zahrát zvolenou písničku skrz své klávesnici. Rozhodně to nebude snadná procházka po hvězdném pódiu.

fof 1

Po spuštění hry se ocitáme v hlavní nabídce. Credits a Quit vynechám. V Settings si smíte navolit libovolné nastavení od grafiky, hudby, ovládání až po jazyk. Věcí, které lze změnit, je opravdu mnoho. Jazyků k dispozici je široká škála, bohužel čeština schází. Můžeme si ji nahradit polštinou či ruštinou.

Další zajímavou položkou v menu je Song editor. V něm si jednak můžete upravovat stávající skladby, čímž vytváříte nové, a také nahrávat další. Počet hitů v základní verzi není nijak rozsáhlý, ale o nouzi se právě díky možnostem stahování a tvorby nebojte. Rozhodně vřele doporučuji absolvovat tutoriál. Mě osobně velmi pobavil. Úžasný kytarista Jurgen Guntherswarchzhaf­fenstrassen vás provede osobitým mixem angličtiny a němčiny jednotlivými kroky ke slávě. Neopomene zdůraznit svou dokonalost a také podotknout, že vy jste k ničemu. Jakmile tutoriál projedete, nezbývá než se vrhnout na novou hru. Před samotným hraním je nutné zvolit si jednu z nabízených skladeb a také obtížnost, na kterou ji zahrajete. Buď easy, medium nebo amazing. Zvolená obtížnost neurčuje pouze rychlost, ale také množství akordů, které musíte „sebrat“. Vše navoleno? Pak postupme přímo na herní scénu.

fof 2

Frets On Fire se tématicky odvíjí na krku kytary. Pět bodů představujících pět strun (asi se nebude jednat o klasickou španělku), které budete v následujících chvílích ovládat. Stiknutím klávesy (nenastavíte-li si je jinak F1 – F5) se barevný bod zvedne a tím označí. To však ještě ke hře nestačí. Bude ještě potřeba ve správnou chvíli akord sebrat. Akordy se postupně objevují na krku kytary. V pozadí hraje hudba, ve které je vynechaná vaše část. Tu správným a hlavně včasným sbíráním doplňujete. Na konci hitu se dozvíte, jak jste byli procentuelně úspěšní, a také nejdelší bezchybný úsek. Tento údaj je k dispozici i během hraní, a to v horní části obrazovky. Zde se postupně zaplňují tečky po každém správném sebrání. Šikovně jsou barevně odlišeny dekády od sebe a také číslo, které určuje, o kterou desítku se už jedná. Vynecháte-li akord, začínáte od nuly. Cílem je samozřejmě co nejvyšší úspěšnost a tím pádem i skóre. Skladbu dohrajete vždy.

fof 3

Zpracování se autorům povedlo. Grafika je působivá a přitom nenásilná. Hudba je závislá na zvolené skladbě, čili by si mohl vybrat každý. Doprovodné zvuky jsou možná pro někoho agresivní, ale k rocku to nejspíš patří. Pokud se vám nelíbí font užitý v hlavní nabídce, můžete změnit jazyk a tím i font. Ovládání si můžete libovolně změnit, což je dobře. Využil jsem toho vcelku rád. Hratelnost je dobrá, ačkoli na úrovni amazing vám dá Jurgen co proto. Krkolomné kombinace vás zničí. Nároky na Frets On Fire nejsou příliš vysoké.

root_podpora

fof 4

Ve zkratce bych mohl říci, že Frets On Fire je hrou originální, zábavnou a jen tak neomrzí. Tvorba vlastních hitů je příjemným zpestřením a změnou po pár hodinách pseudokytary. Jen zkuste neupadnout v mylnou představu své geniálnosti ve hře na kytaru jako nejmenovaný člen Červeného trpaslíka. Nezbývá mi než vám popřát skvělou zábavu v područí kytarového mága Jurgena Guntherswarchzhaf­fenstrassen.

fof 5

Pro instalaci zvolte na stránce hry odkaz Full version pod nápisem Download for Linux. Stáhne se asi 30 MB archiv. Ten rozbalte a spustťe skript FretsOnFire. Nic složitého.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku