Hlavní navigace

Galerie: nové LibreOffice 4.2 nabité novinkami

2. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Někteří své dokumenty stěhují do cloudu, ale většina stále zůstává na desktopu. Zvlášť když potřebují stvořit něco složitějšího. A s potěšením tak můžeme prohlásit, že vývoj LibreOffice jde správným směrem. Mizí chyby, zato přibývají užitečné novinky. Podívejte se s námi na ty nejzajímavější z verze 4.2.

Původní kancelářský balík OpenOffice, který se momentálně nachází pod křídly nadace Apache, sice trochu skomírá, ale naštěstí nám to vynahrazuje LibreOffice. Po více než půlroce vývoje vychází verze 4.2. Ta přináší několik designových novinek, které tato sada potřebovala jako sůl. Nové vydání ale rozhodně není jen o vzhledu, jedna revoluční novinka se nachází i uvnitř: při výpočtu vzorců v tabulkovém procesoru Calc se nově může zapojit i grafická karta. Nezapomeňme ani na podporu dalších formátů a tak dále…

Nové LibreOffice 4.2 už můžete nainstalovat, pokud vaše distribuce podporuje DEB či RPM balíčky (samozřejmě při splnění určitých závislostí). Pro nedočkavce je tu i možnost kompilace zdrojových kódů. No a ti ostatní si budou muset počkat, než novou verzi zahrne do repozitářů jejich oblíbená distribuce. K dispozici už jsou také instalátory pro Windows a OS X. Co bude dál? Vývojáři už samozřejmě pracují na verzi 4.3, která by měla vyjít zase zhruba za půl roku – někdy koncem července.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.