Hlavní navigace

GeeXboX: přehrávač do kapsy

1. 8. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jistě se vám už stalo, že jste šli k někomu koukat na film, on nabootoval svůj oblíbený operační systém, vložil CD/DVD a objevila se nepříjemná chyba. Následovalo zběsilé hledání kodeků, stahování a nová instalace. Situaci ale můžete zachránit elegantně tak, že z kapsy vytáhnete GeeXboX.

Nebojte se, GeeXboX není upravená varianta herní konzole X-Box. Jedná se o malou či spíše velmi, velmi malou live distribuci, která umí přehrávat všechno možné. Technicky vzato se jedná o svobodný operační systém postavený na Linuxu a přehrávači MPlayer. Toto spojení nabízí opravdu zajímavé možnosti.

Distribuce GeeXboX se poměrně intenzívně vyvíjí už více než tři roky. Teprve nedávno se její autoři rozhodli překročit pomyslnou hranici a novou verzi označili 1.0. Kromě jiného přinesla nová verze podporu DVD menu. Právě touto verzí se budeme zabývat.

První milé překvapení vás potká ve stahovací části domovských stránek. ISO obraz distribuce GeeXboX má velmi příjemných 7 MB, což je až překvapivě málo na to, co umí. K dispozici jsou dvě varianty distribuce pro dvě architektury – i386 a PPC.

Distribuce je velmi nenáročná a domovské stránky uvádí následující minimální požadavky:

  • x86 Pentium nebo Macintosh NewWorld G3/G4
  • na PC VESA 2.0 grafická karta
  • zvuková karta s podporou ALSA
  • 64 MB RAM
  • CD-ROM nebo DVD-ROM
  • základní deska s podporou bootování z CD

Konkrétní požadavky jsou pochopitelně závislé na tom, jaké filmy hodláte přehrávat. Novější počítače samozřejmě nebudou mít problém. U Maců je silně doporučován procesor G4.

Po stažení stačí obraz jednoduše vypálit na CD. Je možno použít malé 8 cm médium s kapacitou 200 MB nebo různé vizitkové varianty, na které se toho vejde ještě mnohem míň. Ideální je samozřejmě CD-RW, které můžete později přepisovat novějšími verzemi.

Foťák

Letní fotosoutěž o ceny

Čas dovolených, prázdnin a digitálních foťáků je tady. Připravili jsme pro vás na prázdniny velkou fotosoutěž o zajímavé ceny. Máte šanci vyhrát PDA s operačním systémem Palm OS, set-top-box pro příjem digitální televize a další skvělé ceny! Pošlete nám své fotky a vyhrajte.

Po vložení vypáleného média do mechaniky stačí jednoduše restartovat počítač a nechat jej nastartovat z CD. Nejprve se objeví úvodní bootovací obrazovka na které máte možnost změnit některé parametry jádra. Obvykle není potřeba nic měnit, takže stačí stisknout enter.

GeeXboX 1

Chcete-li GeeXboX nainstalovat na disk, flashdisk a podobně, stačí při bootu zadat příkaz install. Nabootuje speciální menu, ve kterém můžete instalaci provést a pak GeeXboX používat z lokálního disku nebo si jej nainstalovat na oblíbené médium.

GeeXboX během několika málo chvil nastartuje a celý se načte do paměti. Tím se uvolní mechanika a je k dispozici pro vkládání médií s audiovizuálním obsahem. V tu chvíli jste svůj počítač povýšili (nebo ponížili?) na kvalitní DVD přehrávač s podporou mnoha zásadních kodeků.

GeeXboX 2

Co se týče software v distribuci, v poslední verzi najdete:

  • Linux 2.6.16.17
  • MPlayer 1.0pre8
  • ALSA v1.0.11
  • uClibc 2006.05.05
  • udev 0.92

No a o mnoho víc už vlastně není potřeba. Po startu na vás vyskočí rovnou MPlayer a všechno ostatní už budete ovládat skrze jeho menu. V případě, že byste z něj snad vyskočili (escape nebo q), okamžitě se vám znovu spustí.

V menu se pohybujete klasicky pomocí kurzorových šipek, kláves enter a escape. V menu options můžete nastavit poměry stran, automatické vypnutí, synchronizaci, přepnout na televizní výstup (pokud jej máte) a podobně.

GeeXboX 3

V menu controls pak máte možnost navolit titulky, změnit přehrávanou kapitolu, vybrat audio kanál a podobně. V podstatě je veškerá konfigurace velmi podobná tomu, co by vám nabídl klasický stolní DVD přehrávač.

Další položkou v menu je open, která vám nabídne otevření souboru z dostupných médií, případně přehrání video CD nebo DVD. Jakmile otevřete soubor, začne se automaticky přehrávat a vy můžete použít ovládání, na které jste navyklí z MPlayeru.

GeeXboX 5

GeeXboX umí přehrát tyto formáty:

  • MPEG 1/2 (MPEG, VCD, DVD …)
  • MPEG 4 (DivX, XviD, H.264 …)
  • RealMedia a Windows Media
  • OggMedia streamy
  • Matroska streamy
  • Audio streamy: MP3, Ogg/Vorbis, WAV (AudioCD), AC3, DTS, MusePack (MPC), FLAC …

Navíc umí:

  • přehrávat streamy ze sítě (WebRadio a WebTV skrze SHOUTcast)
  • sledovat analogovou televizi nebo DVB
  • přehrávat analogové rádio
  • přehrávat soubory přes síť pomocí NFS, Samba

ISO generátor

GeeXboX nabízí ještě jednu úžasnou featurku, kterou je vlastní ISO generátor. To je GUI aplikace pro Linux, Mac OS X a MS Windws, která vám umožní sestavit vlastní GeeXboX se všemi úpravami, které se vám mohou hodit.

Chcete přidat další kodeky? Chcete zapsat speciální konfiguraci? Potřebujete jiné fonty? Nebo máte vlastní kompilaci MPlayeru, která vám vyhovuje víc? Není problém, stačí si nainstalovat ISO generátor.

root_podpora

GeeXboX 4

Práce s ním je velmi jednoduchá, v několika záložkách si naklikáte novou podobu distribuce, vyberete si balíčky, které budete potřebovat a necháte program vygenerovat nové ISO. Pokud některé součásti nemá, promptně se připojí k internetu a stáhne je.

Závěrem

GeeXboX je opravdu velmi užitečný pomocník, kterého můžete mít vždy s sebou na CD, flash disku nebo třeba paměťové kartě. Mně osobně se už několikrát vyplatil a jeho přítomnost zachránila celovečerní zábavu několika lidí. Jedná se také o ideální ukázku přizpůsobivosti Linuxu.

Pouštíte si na počítači audio/video?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.