Hlavní navigace

Názor k článku Gentoo a GPRS (1): Má to vůbec smysl? od Vladimír Stwora - Používám Gentoo asi rok a půl. A nějak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2005 22:30

    Vladimír Stwora
    Používám Gentoo asi rok a půl. A nějak zvlášť nadšený s tím nejsem. Je pravdou, že člověk stráví desítky, stovky hodin kompilacemi a pak další hodiny opravou toho, co se kdesi "rozjelo". Štve mě, že při emerge --update world systém nadšeně kompiluje i zcela minor verze instalovaných programů. Takový OpenOffice vydává subverze snad každých 14 dnů. A pak je zcela běžné, že strávíte dva dny kompilováním OpenOffice 1.3.1-r5 na 1.3.1-r6 (takhle se samozřejmě ta verze nejmenuje, to byl příklad). A pokud nedáváte pravidelně emerge --deep při update world, brzy se rozjedou knihovny a jednotlivé aplikace si začnou ztěžovat na divné chyby. Např. mně už tři měsíce píše program kopete při každém startu, že má kdesi nějakou zastaralou knihovnu, a odmítne najít mé nastavení (userid). Musím vždy přepnout z gnome do kde, tam cvičně rozjet kopete, pak se vrátit do gnome a jeden den to zase funguje. (Používám gnome.)

    O nějaké vyšší rychlosti zkompilovaného kódu není řeči, ačkoliv jsem vyladil parametr CFLAGS přesně podle doporučení CPUCAPS. A to je další problém. V nastavení CFLAGS mám -march=pentium4 -msse2 -mfpmath=sse, což sice funguje, ale mplayer se s takovou volbou nemíní smířit a při kompilaci havaruje. Gentoo neumožňuje nastavit CFLAGS individuálně. Vlastně ano, umožňuje. Musel bych to struktury balíčků, tam najít mplayer a ručně hackovat skript pro kompilaci. A při příští verzi to udělat znovu.

    Shodou okolností používám na svém notebooku Debian a mohu porovnat. Je to jako nebe a dudy. V debianu jsem snad neměl problém, jehož řešení by zabralo déle než deset minut. Všechno funguje, vše je k dispozici, žádné konflikty.

    Gentoo je možná dobrá myšlenka, ale tak nějak... nevím.