Hlavní navigace

gGo

29. 4. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnes vám přinášíme recenzi na deskovou hru zvanou Go. Pro někoho z vás je možná známá jako Amerika v roce 1491. Jiní třeba právě pokládají břidlicové kameny na goban, popíjejí čaj donesený překrásnou gejšou a studují duši protivníka. Každopádně mi dovolte tuto skvostnou a jedinečnou hru pozvat dále a představit.

Go bylo vynalezeno v Číně přibližně 4000 let zpátky, ale ne tak úplně. Vždyť už samotné slovo je japonské. To proto, že když se Go dostalo do Japonska, byl změněn její název a znatelný zásah neminul ani pravidla. Teorií vzniku jsem četl hned několik a rozebírat je tady nehodlám, není to předmětem mé recenze.

ggo 1

Nyní pár řádků k samotnému počinu. Obvykle se hraje na dřevěné desce zvané goban. Na ní se nachází čtvercová síť. Nejčastější velikosti jsou 13×13 pro začátečníky a 19×19 pro soutěžní a profesionální potřeby. Kameny jsou bílé (lasturovina) a černé barvy (břidlice). Na rozdíl od šachů začíná hráč mající kameny černé. Cílem je získat co největší území a počet zajatců. Kameny pokládáte střídavě na průsečíky, nikoli do čtverečků. V momentě, kdy se vám podaří obklíčit území oponentovo, stávají se jeho kameny vašimi zajatci a odebíráte je z gobanu. Existuje také rating neboli hodnocení hráčů. Stejně jako v bojových umění, také zde se členové dělí na mistrovské stupně dan (1. – 7.) a žákovské kyu (obvykle 20. – 1.). To je vskutku ve stručnosti popsaný základ. Přirovnal bych jej však ke kusu skály, který zručný tesař ani neviděl, teprve vaší pílí se z něj může stát nádherná socha dívky. Doporučuji se podívat na jeden z mnoha serverů přinášejících podrobná pravidla a situace. Například na serveru www.czech-go.net.

ggo 2

Nyní bych se ale rád dostal k samotnému programu gGo. Je zpracován poměrně přehledně. Úvodní menu se mi obzvlášť líbilo. Hra gGo nabízí v podstatě všechny možnosti, které si lze přát. Můžete namáhat mozkové buňky sami proti umělé inteligenci, strávit příjemné chvíle s kamarádkou na jednom počítači nebo také vyzvat Japonce po Internetu (ve výchozím nastavení je třeba povolit port 7777.) Osobně se mi toto ztvárnění Go na PC líbí prozatím nejvíce. Tedy z těch, které jsem měl tu možnost poznat. Možná mi tam chybí jen příjemný hudební doprovod a také by nebylo špatné mít na výběr různé typy gobanů a kamenů – něco ve stylu šachového Cheesmaster. Důležitá věc při hře jednoho hráče je správné nastavení. Podaří-li se vám představit se jako majitel 4. danu, moc si nezahrajete. Hra gGo nabízí také možnost uložení a uchování oblíbené partie. Prográmek se mi zamlouvá už z toho důvodu, že Go není zatím příliš rozšířeno, ač jej pokládám za perlu deskových her. Nemohu si tudíž kdykoli zahrát s mně blízkou osobou. Že se jedná o hru logickou, snad zdůrazňovat nemusím, vyplývá to doufám dostatečně z mých předešlých řádků. Partie má však ještě jednu velmi silnou stránku, a to estetickou. V průběhu hraní vznikají z kamenů nádherné obrazce na gobanu. Když už ne zábavné, tak alespoň zajímavé je sledovat hru počítače se sebou samým.

ggo 3

Hra gGo je napsaná v Javě, taky je potřeba GNU Go – gGO je vlastně pouze klient ke GNU Go. Nejdříve si nainstalujeme Javu, v některých distribucích je již zahrnuta, jinde (hlavně z licenčních důvodů) ne. V mém Slackwaru se nachází, ale popíšu manuální instalaci. Ze stránek Javy (Sunu) si stáhneme „Linux (self-extracting file)”, má kolem 16 MB, což je celkem dost. Po stažení ho učiníme spustitelným (chmod +x) a pomocí příkazu sh spustíme, v našem případě tedy sh jre-1_5_0_02-linux-i586.bin. Po odsouhlasení licence se archiv rozbalí a jeho obsah jako root překopírujeme například do /usr/lib/jre1.5.0_02/. Je též vhodné vytvořit symbolický link java ukazující na tento adresář. Abyste mohli Java programy pohodlněji spouštět, přidejte do proměné PATH taky cestu k binárkám Javy – /usr/lib/java/bin (já mám proměnou PATH globálně nastavovanou v  /etc/profile).

ggo 4

Nyní stručně k instalaci GNU Go – ze stránek projektu zvolte sekci Download a stáhněte aktuální zdrojové kódy. Po rozbalení klasicky kompilujte trojicí ./configure;make;make install; chcete-li tunit binárku, přečtěte si soubor INSTALL, jsou tam rady, jak vylepšit výkon různými volbami ./configure. Já rozhodně nejsem ve stádiu, kdy bych to potřeboval:). Nezhlédli jste se v gGo? Můžete vyzkoušet jiné klienty s GNU Go kompatibilní, například GCoban 1 nebo Jago.

ggo 5

A nyní samotná instalace gGo. Stačí si stáhnout „Linux installer“ ze stránek projektu. Po rozbalení jako root spusťte gGo.install. Pomocí „y“ souhlaste s instalací a s licencí – hotovo. Hra se spouští příkazem  ggo.

root_podpora

I přes moderní dobu a rychlé kvalitní počítače se počítačová simulace nemůže rovnat posezení s přítelem v čajovně, šálku skvělého čaje a partičce Go naživo. Jedná se o něco vznešeného. Jako většina věcí a myšlenek z východní Asie je i Go opředeno pověstmi, mýty a legendami o starých mistrech, zvláštních okolnostech partie a mnoha věcmi, které se za prostou hrou dají nalézt. Přináším citát nejmenovaného hrá­če:

„Goban je zrcadlem lidské mysli. Když mistr studuje záznam hry, tak pozná, kdy chamtivost přemohla hráče, kdy na něj padla únava, kdy podlehl hlouposti a kdy dívka přinesla čaj.”

Znáte Go?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku