Hlavní navigace

Názor k článku GLiv: prohlížeč obrázků s OpenGL od David - Souhlasim, ze opravdu kvalitnich prohlizecu pro linux je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2007 21:20

    David (neregistrovaný)
    Souhlasim, ze opravdu kvalitnich prohlizecu pro linux je malo. Jestli vyjde QT4 verze XNview, bude to super, ale porad to nebude opensource.. A SDK XNview neni zrovna buhvi jak bohate, rozhodne se neda mluvit o tom, ze by to byla nejaka platforma pro lidi, kteri chteji zabudovat nejakou novou funkci do prohlizece.

    No, a ted trochu reklamy :) Proto jsem jako bakalarskou praci naprogramoval prohlizec obrazku. Par slov z abstraktu:

    Digitální zpracování obrazu zahrnuje mnoho technik užitečných pro opravu a korekci fotografií. Je to například filtrace šumu, zaostřování obrázků, vyvažování barev a mnoho dalších. Cílem práce je navrhnout a implementovat přenositelný program, který by umožnil snadnou integraci existujících implementací těchto technik a uživatelům poskytl sjednocené a snadno použitelné uživatelské rozhraní.

    Program obsahuje funkce pro procházení, prohlížení a zpracování obrázků. Mezi pokročilé funkce patří spojení expozice -- spojení fotografií stejného objektu pořízených s odlišným nastavením expozice do jedné fotografie s větším dynamickým rozsahem. Nástroj umožňuje aplikovat některé operace na skupinu obrázků. Je to rotace obrázku, změna velikosti obrázku a mediánový filtr. Mechanizmus rozšíření programu zahrnuje podporu pro přidávání nových operací zpracování obrázků, aplikaci těchto operací na skupinu obrázků, přidávání podpory nových grafických formátů, modifikaci a rozšiřování uživatelského rozhraní programu.

    Je to naprogramovane v Jave (ale nebojte, na operaci s obrazky se pouziva JAI, ktera na rozsirenych platformach umoznuje vykonani techto operaci nativne). Bohuzel to jeste neni uplne doladene pro pouziti beznymi uzivately. Z nejdulezitejsich veci chybi podpora exif. Neni to optimalizovane, take ne uplne bug free, ... Bohuzel behem nasledujiciho pul roku nebudu mit cas na tom delat..
    Pokud to nekoho zaujalo, tak tady si neco o programu muzete precist:
    http://kubovahut.ic.cz/files/bakalarska_prace/thesis/thesis_11.pdf

    A tady je samotny program na vyzkouseni:
    http://kubovahut.ic.cz/files/bakalarska_prace/photoj/photoj_binary.tar.bz2
    http://kubovahut.ic.cz/files/bakalarska_prace/photoj/photoj_source.tar.bz2