Hlavní navigace

Globulation 2

7. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V jakém prapodivném světě jste se to ocitli? Je v mnohém jiný než náš, také jeho obyvatelé nepřipomínají pozemského člověka. Obzvlášť na jejich přemetovou chůzi je těžší si zvyknout. A přestože je tolik nového, musíte se rychle do jejich komunity vžít a stanout v čele, nebo zahynou. Vítejte do světa intrik a strategie, do říše Globulation 2.

Globulation 2 je právoplatným členem RTS (real-time strategie). Jak už to u nich bývá, je vaším úkolem zbudovat dobře fungující společenství, poté napadnout a zničit či si podrobit protivníka. Na rozdíl od mnohých RTS Globulation nekopíruje žádnou historickou dobu, ale vytváří svoji vlastní a jedinečnou fiktivní planetu. Bohužel není k dispozici příběh, jenž by kouzelný svět barev uvedl promyšlenou legendou. Odlišný je také styl hraní. Nemusíte se obtěžovat nekonečným klikáním, kdy každému dělníku lidu zadáte bezpočet rozkazů. Pracují automaticky na jednotlivých sektorech dle potřeby. Aspoň pro mě je to příjemnou změnou od novodobých překombinovaných her, které jsou zbytečně složité. Vaší úlohou je tedy zaměřit se primárně na vedení a strategii. Určujete, jaké stavby se zbudují, kolik a v jakém poměru se vytvoří obyvatel zvaných Globs. Dělíme je na tři společenské vrstvy – dělníky, průzkumníky a bojovníky. Každá vrstva má své specifika.

Dělník – Nejčastější jednotka. Má na starost těžbu a stavbu nových budov.
Průzkumník – Vzal na sebe podobu ptáka kroužícím nad okolím. Lze mu příkazem určit místo, kam letět přednostně, jinak je soběstačný.
Bojovník – Vzhledově stejný jako dělník, pouze mohutnější.

Globulation 1

O své poddané náležitě dbejte. Každému občanu pomalu ubývá sil života, kterou si doplní stravou. Je tudíž nutné postavit dostatek hospod. Také je můžete nechat vytrénovat. Návštěvou atletické dráhy se jejich těžba a pohyb stávají rychlejšími, postavením koupaliště je naučíte plavat, školou vzděláte. Typů budov je samozřejmě více. Až budou všechny stát, stále ještě budou zbývat jejich vylepšení. Ve hře schází ukazatele natěžených surovin, je to však proto, že se okamžitě zpracovávají. Ostatně těžebních surovin je velký počet: řasy, dřevo, kamení, ovoce. Obranu zajistíte krom řad bojovníků také stavbou zdí a věží, které je nutné zásobit kamením, ovšem o to se poddaní již postarají. Jakožto vůdce smíte uzavírat dohody se spřátelenými kmeny Globs. Jedná se například o alianci sdílející odkryté místo na mapě (zbytek je pokryt známou mlhou), možnost výměny surovin, atd. Zajisté vás také zajímá, jak dosáhnout vítězství. Buď přetáhnete nepřítele na svou stranu, zničíte jej či dosáhnete vysoké prestiže. Toť základ, který si dále budujte sami.

Globulation 2

Nyní nás čeká pár řádků o vizáži titulu Globulation 2. Grafická stránka je v lentilkovém stylu neboli „barevný svět v hrsti”. Kupodivu to však vypadá pěkně. Připojíme-li ještě artistický pohyb, těžko si představit, že v takovém světě panují války. Celá hra je zahalena do pohodové, trochu uspávající melodie. V úvodním menu si lze vybrat z široké škály jazyků, rozlišení a dalších klasických nastavení. Je sice pěkné, že si lze zvolit také češtinu, ale mohlo být přeloženo více než pouhé základní nápisy. Obzvlášť vhodný tutoriál, který vás naučí skutečně vše potřebné, je ponechán v angličtině. Na výběr máte singleplayer i multiplayer, kampaň i volnou hru, pro požitkáře také možnost hry přes internet. Hratelnost je především zásluhou zjednodušení vynikající. K ovládání postačí myš, ale chcete-li, na stránkách hry jsou vypsány také zkratky a rozepsané jednotlivé body hraní (ovšem také v angličtině).

Globulation 3

Závěrem bych toto dílko zhodnotil. Není příliš vhodné pro lidi, kteří mají rádi realističnost a velkou kombinovatelnost. Pro pamětníky Warcraftu či Starcraftu se svými jednotkami a stavbami je však vhodnou a dlouhodobou zábavou. Rozhodně se dá říci, že Globulation 2 je originální, dobře zpracovanou hrou. Neváhajete tedy a vydejte se do neprozkoumaného světa Globulation 2.

root_podpora

Globulation 4

Pokud je vám hra sympatická, není nic jednoduššího než zajít na její stránky a vybrat si některý z mnoha způsobů instalace. Pokud byste nenašli svou distribuci nebo si prostě chcete pořádně zakompilovat, sáhněte po balíčku se zdrojáky. Při vlastním kompilování budete potřebovat následující knihovny: SDL, SDL_net, SDL_image, SDL_ttf, speex, glext.h, libogg a libvorbis, zlib a knihovnu Boost C++. Potom svatá trojice:

$ ./configure
$ make
$ make install 
Globulation 5

Pokud chcete hru instalovat do vámi vybraného adresáře, spouštějte ./configure --prefix=/vase/cesta. Hra se nastartuje příkazem glob2. Kdyby to náhodou s upravenou cestou nefungovalo, zkuste /vase/cesta/bin/glob2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku