Hlavní navigace

GNOME 2.4 - Co nás čeká a nemine (2)

17. 9. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V minulém dílu jsme si ukázali některé ze zajímavých vlastností hlavních komponent Gnome desktopu 2.4 a dnešní dávka informací obsahuje povídání o technologiích usnadnění, programech Epiphany, GPdf, Gedit, GUCharMap, GCalTool, Totem, Zenity a mnohé další...

Technologie usnadnění

Tohle je oblast, kde se určitě učinil největší skok kupředu. Nejen, že se vylepšily již stávající usnadňující technologie, ale bylo přidáno několik nových, ze kterých se podle mého nebudou radovat jen uživatelé s určitými typy omezení (pohyb, vady vidění), ale i obyčejní uživatelé. Gnome nyní obsahuje aplikaci Gnopernicus, která společně zastřešuje konfiguraci a ovládání několika technologií a programů.

access
Základní nastavení technologií usnadnění.


Hlavními technologiemi v nové verzi jsou čtení obrazovky, lupa obrazovky, klávesnice na obrazovce, vstup z braillova terminálu, vylepšená témata pro různé zrakové disfunkce. Test lupy dopadl na výbornou, ovládala se velice intuitivně, myslím, že programátoři, kteří ji programovali, rozhodně mysleli na svoje stáří. Jednoduše rozdělí obrazovku na dvě části, kde se pohybujete myší, tam se pohybuje lupa. Je-li libo, můžete si ji nakonfigurovat podle vašich potřeb. Můžete upravit parametry zvětšení, upravit ji tak, aby se nechovala jako ukazovátko, ale zvětšovala jen oblast, kterou vždy vytyčíte. Zajímavostí je umístění lupy na druhém monitoru (to jsem bohužel nemohl vyzkoušet ;). Čtení obrazovky je propojeno na knihovnu gnome-speech, která využívá k výstupu velice kvalitní knihovny IBM Viavoice. Nastavení je velice rozsáhlé, určitě doporučuji se s touto vymožeností seznámit. Jelikož knihovna IBM Viavoice je zaměřena hlavně na rozpoznávání řeči, dočkáme se jistě v budoucnu hlasového ovládání a diktování textu.

Gnopernicus
Gnopernicus – nastavení hlasového výstupu.


Další zajímavou technologií je klávesnice na obrazovce GOK (GNOME Onscreen Keyboard). Ihned, jak jsem tuto vymoženost uviděl, bylo mi jasné, kde ji použít – systémy s dotykovými senzory na obrazovce či displeji. V tomto případě nemusíte mít klávesnici ani myš. Obojí máte před sebou. Použití je vhodné asi jen u jednoduchých aplikací typu zadat číslo či heslo, ale tak je stavěna většina průmyslových aplikací. Navíc si můžete udělat popis vlastní klávesnice. Předdefinovaných je jich několik, např. 105-kl., pouze numerická část, jen šipky, myš atp. Klávesnice může být v zářivých barvách, nebo může přebrat nastavení barev a vzhledu systému. Focus si bere vždy z posledního aktivovaného okna, takže se ovládá velice snadno. Z GOK můžete spouštět aplikace z menu, můžete si nechat vyrendrovat položky menu či toolbar jako klávesnici, je možné simulovat události myši a mnohé další funkce. Dle mého názoru je to jedna z hodně zajímavých a užitečných aplikací.

GOK main
GOK – hlavní menu – původní barevné schéma.

GOK
GOK – použití klávesnice pro vstup terminálu
použití systémových barev a nastavení.

Gedit

Gedit – poznámkový blok – tloustne a štíhlí zároveň. Jako rozumný krok vnímám rozdělení aplikace na dvě části gedit a gedit-plugins. Spolu s geditem jsou dodávány jen ty nejzákladnější pluginy typu statistika dokumentu. Ostatní, jako např. CVS log, porovnávání souborů, výstup shellu aj. byly přesunuty do již zmíněného balíčku. V závislosti na uvedení nové knihovny Gtk-sourceview byl Gedit přepracován tak, že umožňuje zobrazování zvýrazněné syntaxe zdrojového kódu. Kdo si oblíbil Gedit jako editor, může ho nyní používat i pro programování či přehlednější editaci některých souborů. Gtk-sourceview prozatím nepodporuje syntaxi všech typů souborů, na které si vzpomenete (mně např. chybí php, javascript), ty jsou dány specifikačními soubory, které při troše štěstí najdete na internetu. Třeba php jsem našel na webu ilug-cal.org.

Gedit
Gedit – zvýrazňování syntaxe – položka desktopu.

Gpdf

Situace kolem prohlížení pdf souborů se konečně pohnula k světlejším zítřkům. Doteď byl předvoleným prohlížečem ggv, který prostě konvertoval pdf do postscriptu a zobrazil jej. Tím se ztratily všechny vymoženosti tohoto formátu. Teď přichází GPdf, prohlížeč založený na velice kvalitním projektu xpdf. Zobrazování je dotáhnuto již nyní do funkčního stavu, odkazy fungují, dokonce i mezi různými soubory. Co však ještě není implementováno: hledání textu, kopírování textu a hlavně tisk. Nicméně si myslím, že tento projekt je nadějný. Uvidíme, čím nás v budoucnu překvapí.

Gpdf
GPdf – informace o souboru

Epiphany

Dostáváme se snad k nejvíce diskutovanému bodu GNOME 2.4 a tím je webový prohlížeč. Všichni si určitě vzpomínají na starý dobrý Galeon. Právě z jeho vývoje se oddělila část programátorů (i kódu) a vznikl nový prohlížeč. Epiphany si klade za cíl být co nejjednodušší, co nejvíce integrovaný se standardy desktopu. Oba projekty jsou založeny na jádru Mozilly – Gecku. Gnome 2.4 je dodáván s Epiphany, kdežto Ximian XD2 je dodáván s Galeonem, což je zajímavý jev. Uvidíme, jak se tato situace vyvine v budoucnu. Jasné je, že oba projekty pracují na novém standardu pro správu záložek, který se stane standardem freedesktop.org. Oba projekty budou v budoucnu podporovat stejné pluginy (např. gesta myší). Situace tedy není složitá, kdo chce jednoduchý prohlížeč, sáhne po Epiphany, kdo očekává více, má možnost nainstalovat si Galeon.

Epiphany
Epiphany – Gnome, stránky vývojářů

GUCharMap

Z balíčku gnome-utils ubyl program gcharmap. Nahradil ho totiž jeho modermější bratříček. GUCharmap pracuje s fonty již podle specifikací unicode. Podle tohoto standardu jsou znaky strukturovány do skupin. Česká specifika nyní najdete v podmnožině „Doplněk Latin Extended-A“. Jinak je tato utilita schopna podat dopodrobna informace o každém znaku, což jistě mnoho programátorů ocení.

GUCharMap
GUCharmap

GCalcTool

Kalkulačka dodávaná s GNOME byla přímo utrpením. Někdo u SUNu oprášil jeden starý kód konzolové kalkulačky a máme tu kalkulačku s finančním a vědeckým režimem, registry pamětí a různými interpretacemi zobrazení.

GCalc
GCalcTool

Totem

Konečně jsme se dočkali distribuce multimediálního přehrávače přímo v distribuci. Totem je projekt s jednou velice zajímavou vlastností. Původně byl vyvíjen jako frontend pro libxine (knihovna přehrávače Xine), ale v průběhu vývoje byl frontend oddělen od backendu. Díky tomu dnes můžete používat Totem nejen s libxine, ale i s knihovnu Gstreamer, která je součástí distribuce. Momentálně používám backend libxine, je stabilnější (zatím mi nespadl) a zdá se mi i rychlejší. S distribucí bude pravděpodobně dodáván zkompilovaný s backendem pro Gstreamer, pokud budete chtít používat libxine, budete si ho muste zkompilovat sami nebo najít na webu již zkompilované (RH 9 rpm).

Totem
Totem – pán prstenů podle MTV

Gnomemeeting

Na poslední chvíli se do distribuce dostala aplikace Gnomemeeting. Je to aplikace, která byla zpočátku vyvíjena jako ekvivalent NetMeetingu. Dnes podporuje protokoly pro komunikaci s touto aplikací, ale i daleko více. Gnomemeeting podporuje i IP telefonii. Máte-li kameru, mikrofon a někoho stejně vybaveného na druhé straně, můžete testovat. Nám ostatním nezbývá, než se podívat na stránky projetu, kde je možné se dozvědět daleko více datailů a shlédnout spoustu screenshotů.

Zenity

Zenity již není nováčkem v Gnome, objevil se již v 2.2. Ale teprve teď si mi zdá použitelný. Zenity vznikl jako rewrite utility Gdialog. Nyní podporuje daleko více objektů. Začínají se objevovat první projekty, které Zenity využívají. Jedním z nich je Gconfigure – interaktivní nanažer překladu ze zdrojového kódu. Zenity jistě potěší každého programátora v shellu – screenshot níže vznikl jednoduše příkazem zenity –question –text=„Líbí se Vám Zenity?“. Jen pro zajímavost, Zenity podporuje tyto dialogy: otázka, varování, chyba, informace, kalendář, vstup – textové pole, textové pole, progresbar, výběr souboru, seznam. Pro ty, kdo si budou chtít se Zenity pohrát, je tu jedno malé lákadlo…

root_podpora

zenity --width=400 --height=300 --title="Test Zenity" --list --editable --column="Sport" --column="Náčiní" "Kuželky" "stojan, provaz, koule, kuželky" "Bowling" "dráha, koule s dírama" "Tenis" "raketa, míčky, dres"

Líbí se Vám Zenity?
Zenity – jednoduchý dialog


Na co se podíváme příště

Příště už se nebudeme zabývat přímo verzí 2.4, ale přiblížíme si pár věcí, které se do této verze nevešly. Podíváme se na pár věcí okolo Gtk+ 2.4, na Gimp a Gnome Office.

Byl pro vás článek přínosný?