Hlavní navigace

GNOME 2.4 - Co nás čeká a nemine (1)

10. 9. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Gnome 2.2.x je mezi námi již přes šest měsíců a to je doba, kdy by se mělo číslování zase trochu změnit. Vývojáři se po verzi 2.0 domluvili, že vývojový cyklus bude 6 měsíců. A za svými slovy si zatím stojí, jelikož přesně podle plánu tu máme Gnome 2.4 RC1 a dnes bychom se měli dočkat ostré verze. Pojďme tedy nakouknout, co nás čeká...

Gnome 2.3.7 (Gnome 2.4 RC1 Kubulai), Totem a Nautilus s pdf komponentou

Na první pohled je změn opravdu jen pár. Vývojáři se tentokrát zaměřili hlavně na dotáhnutí nedodělaných věcí. Hlavním cílem bylo sjednocení vzhledu a chování, integrace nových podpůrných technologií pro lidi s různými omezeními, integrace nových programů a appletů.

Desktop a panel

První velkou změnou je přesunutí adresáře desktopu z ~/.gnome-desktop do ~/Desktop. Je to jeden z mnoha kroků k jednotným standardům desktopu definovaným skupinou z freedesktop­.org. Jak KDE, tak i GNOME se snaží přesunout k těmto standardům. Již teď můžete mít stejnou a plně funkční plochu v obou prostředích s jedněmi daty, vytvořenými v jednom z těchto prostředí. Dalším příjemným zjištěním je, že Nautilus si již pamatuje rozestavení ikon na ploše, takže ikony připojených zařízení (CD, diskety, Flash disky) se vždy objeví na stejném místě.

Panely již nejsou dále rozdělovány na rohový, horní lištu atp. Je jen jeden druh panelu, který si uzpůsobíte dle svého uvážení. Na úkor této změny zmizely někým zbožňované a někým proklínané zaoblené rohy horního panelu. Přepracování se rovněž dostalo appletům a položkám na panelu. Panel teď dovoluje položky zamknout tak, aby přesouvání jiného objektu či jeho přidání nenarušilo vaše toužebné umístění.








Nastavení panelu a zamykání jeho položek.

Trochu čerstvého větru zaválo i v appletech. Byly odstraněny applety, které měly duplikovanou funkci (např. několikatery hodiny) a mezi applety distribuované přímo s GNOME se zařadily Sticky notes – lepící poznámky na plochu. Všechny applety také prošly uhlazením vzhledu do jednotného kabátu, zkrátka konec ovládání stylu „Každý pes – jiná ves“. Trochu mě mrzí, že se mezi applety do verze 2.4 nepropracoval GSwitchit – applet pro přepínání klávesnic pro každé okno zvlášť, jak to známe z Windows či KDE. Jeho zařazení je plánováno do verze 2.6 z důvodu nekompability změny konfigurace XKB za běhu mezi jednotlivými verzemi XFree86.

Správce souborů (Nautilus)

Nautilus se zdá být zase o kapku rychlejší a bohatší o spoustu fukcí. Konečně se objevil parametr uspořádání ikon, což je někdy příjemné pro udržení pořádku na pracovní ploše. K ikonovému pohledu se ještě váží dvě novinky, a to parametr pro kompaktní zobrazení, kdy zabírají všechny položky stejnou plochu a neroztahují se podle délky názvu, a parametr pro zobrazení názvu souboru vedle ikon, viz screenshot.

Nautilus - Multitree view a  text vedle ikon


Na screenshotu je také vidět další nová vlastnost, a tou je Mutitree view. Ve standardním nastavení obsahuje jen kořenový systém souborů a domovský adresář. Nautilus však sleduje změny souboru /etc/fstab a přidá do kořene každé přimountované médium. Trochu mě mrzí absence položek jako Desktop, Dokumenty či Okolní počítače, ale doufám, že ve finální verzi bude možné ovlivnit obsažené položky. Většina aplikací je teď úzce propojena právě s Nautilem, takže většina menu se chová v závislosti na mime typech souborů. V kontextových menu nechybí třeba položky typu: Přidat do archivu, rozbalit (File roller), Poslat pro (Evolution, pokud je nainstalován), přidat do knihovny médií (Rhytmbox, také pokud je nainstalován). Počet bonobo komponent programů, které dovolují zobrazit soubory přímo v Nautilu, se opět rozrostl, některé komponenty přidaly i nové funkce. Např. Eog – prohlížeč obrázků – obsahuje nový pohled pro Nautila – kolekce obrázků.

Eog - pohled kolekce obrázků


Většina funkcí Nautila prošla drobnějšími úpravami a vylepšeními. Pro zajímavost se zmíním třeba o Nautilus CD Burneru – kde přibyly volby a funce týkající se CD-RW. Volba vlastnosti při několika označených souborech již nezobrazí stejný počet oken s detaily o souboru, ale jen jedno omezené s platností pro všechny označené soubory. Do detailu souboru se nyní podle MIME typu přidá záložka s detailními informacemi o souboru (např. pdf, hudební soubory, obrázky, video soubory). Zpracování náhledů souborů bylo přepracováno podle standardů freedesktop.org a náhledy jsou rendrovány nejdříve tam, kde se v posuvném oknu pohybujete.

Control center a nastavení

Tady se toho změnilo opravdu hodně. Součástí control centra se staly některé dříve samostatné projekty, např. fontilus či themus. Fontilus je pohled pro Nautila, který zobrazí všechny dostupné fonty a dovolí vám přetáhnout do okna fonty, které byste chtěli nainstalovat (samozřejmě budou přístupny jen vám, pokud tak nebudete činit jako root), a systém je ihned zpřístupní, a to i bez restartu X serveru.

Fonty instalované v systému

Zobrazení detailních informací o fontu

Za zmínku jistě stojí to, že s GNOME je nyní distribuován balíček Bitstream Vera fonts, který nechala na zakázku zhotovit Gnome foundation. Balíček obsahuje několik velice krásných písem pro denní použití (fonty jsou dost podobné balíčku fontů, který je dodáván s Windows). Bohužel zatím ve verzi 1.10 neobsahují všechny středoevropské znaky, takže jsou pro našince zatím nepoužitelné, nezbývá než doufat (a posílat maily), že se fonty vypilují k dokonalosti.
Pokud máte ve vašem systému nainstalované XFree86 verze 4.3.0 či vyšší, zpřístupní se vám položka Obrazovka, jejíž nastavení vám dovolí přímo za běhu měnit rozlišení a frekvence vašeho monitoru. To je však možné jen, jak už jsem zmiňoval, u verze XFree86, která obsahuje XRandr extenze.

Nastavení rozlišení obrazovky


Další novinkou je konfigurace tiskového systému (tedy jen tehdy, používáte-li CUPS), která je přenesena do GNOME díky programátorům z firmy Ximian (nyní vlastněné Novellem) z jejich Gnome edice XD2. Gnome tedy distribuuje nové knihovny pro konfiguraci tiskáren (s nimi i drivery, ale to bude parketa distributorů), přepracované dialogy tisku, správce tiskových front, ikonu v oznamovací oblasti (přítomna, pokud se tisková úloha tiskne nebo čeká) a pohled Nautila pro konfiguraci.

Správa tiskových front

root_podpora

Jednou z dalších zajímavých změn je, že menu je nyní přístupné přes knihovnu gnome-vfs (applications:///). Adminstrace probíhá tak, že s položkami zacházíte naprosto stejně jako se soubory, což zjednodušuje spoustu administračních zásahů. Součástí control centra se stal i balíček Gnome System Tools (verze 0.27), který integruje systémové konfigurační nástroje do Gnome. Balíček v této verzi obsahuje nástroje na konfiguraci uživatelů a skupin, nastavení systémového času, nastavení síťových rozhraní, nastavení bootování systému a nástroj pro konfiguraci spouštění služeb v různých runlevelech. Všechny tyto nástroje se dají použít i pro vzdálenou správu.

Co nás čeká příště

Pro dnešek je to vše, příště se podíváme na integrované technologie usnadnění. Také na to, jaké programy se staly součástí GNOME a jak se vyvinuly ty, které již součástí byly.

Byl pro vás článek přínosný?