Hlavní navigace

Názor k článku GNOME 40: největší změna za 10 let, Činnosti spojují náhledy oken a ploch od Pavel Stěhule - Nic jako tříštění sil neexistuje - to je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2021 10:41

    Pavel Stěhule

    Nic jako tříštění sil neexistuje - to je nesmysl. V Open Source jsou dva typy programátorů - programátoři na full time, a lidi, kteří to mají jako hobby. Programátoři na full time dělají to, za co je firmy platí, a ty rozhodně nechtějí mít stejný produkt, jako má někdo jiný. Takže máte diverzifikaci čistě z komerčních důvodů.

    Lidé, co píší OS jako svoje hobby, tak typicky chtějí dělat na produktu, který se jim líbí, s kterým se ztotožňují - vyhovuje jim interní architektura, nástroje, filozofie, - a to je jádro pudla. Nemůžete se zavděčit všem - nemůžete mít úplný průnik. Nikdo dobrovolně nebude přispívat do projektu, který mu nevyhovuje. Čím máte větší projekt, tím hůře se hledají kompromisy. U komerčních projektů je někdo, kdo řekne, bude to takhle, a zaměstnanci sklapnou paty, a je to tak. U open source projektů to takhle nefunguje. Musíte hledat kompromis a to jak na úrovni ovládání, designu produktu, tak na úrovni technologie, architektury.

    KDE je založené na QT a to, co lze a nelze, to je dané možnostmi QT. QT je platforma pro psaní přenositelných multiplatformních aplikací. Gnome používá GTK, která je primárně Unixová, které má pod svojí kontrolou - je to jinak postavená knihovna s jiným designem, a nad ní se postaví jiné aplikace.

    K žádnému tříštění sil nedochází. Ti lidé, kteří spolu nespolupracují dnes, by spolu nespolupracovali ani v jiném světě, kde by třeba Gnome nevzniklo.