Hlavní navigace

GNOME bude varovat při vypnutém Secure Bootu, vyšel nový Winamp

31. 7. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Richard Hughes
Linux 5.20 nabídne podporu Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3 z ThinkPadu X13s, KDE vylepšuje Discover či Spectacle, vývojová verze Wine 7.14, Intel se propadl do ztráty.

Linux 5.20 nabídne podporu Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3 z ThinkPadu X13s

únoru představený a v červnu uvedený notebook Lenovo Thinkpad X13s, první produkt této třídy a od významného světového výrobce se srdcem v podobě ARM SoC, zde konkrétně Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3, pohání v dodávaných konfiguracích operační systém Windows 11. Společnosti Microsoft a Qualcomm na tomto s Lenovem úzce spolupracovaly, což mimo jiné znamená, že na podporu Linuxu zatím čekáme. Jádro Linux 5.20 v tomto přinese výrazný posuv vpřed, neb bude obsahovat právě podporu tohoto výkonného ARM SoC.

Podpora běhu na Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3 je jednou z řady novinek v oblasti ARM čipů, které Linux 5.20 přinese. Dále tu máme třeba NXP i.MX93, spoustu SoC od Broadcomu (BCM63178, BCM63158, BCM4912, BCM6858, BCM6878, BCM6846, BCM63146, BCM6856, BCM6855, BCM6756, BCM63148, BCM6813), Allwinner H616, Orange Pi Zero2, X96 Mate či Marvell Prestera 98DX2530 (AlleyCat5) používaný v síťových prvcích a mnoho dalších. Podrobnosti lze vyčíst z pull requestu.

KDE vylepšuje Discover či Spectacle

V rámci projektu desktopového prostředí KDE za poslední dny bylo opraveno šest malých 15minutových chyb, pět nových se ale objevilo, takže počet otevřených je nyní na 51. Z novinek tu máme v rámci Overview schopnost KDE při psaní vyhledávat i texty v rámci oken. Digitální hodiny mají nově možnost měnit typ/velikost písma ručně. U běhu na Waylandu lze grafickému tabletu specifikovat, jakou konkrétní oblast obrazovky obsluhuje.

Jsou zde jako obvykle také některá dílčí vylepšení. Například když ve Spectacle stiskne uživatel Esc v anotačním režimu, opustí se jen tento režim a nedojde již k ukončení celého Spectacle. Náhledy komiksů podporují více formátů, vyskakovací okno digitálních hodin lze nyní plně ovládat klávesnicí. Výměna avatara již nevyžaduje účet roota. Několik novinek obsahuje také Discover a opraveno je též několik chyb, kde protentokrát v seznamu nepřevažují věci týkající se Waylandu, což můžeme brát jako možný signál toho, že KWin už s během na Waylandu nemá zásadnější potíže. Kompletní přehled je opět na blogu Nate Grahama.

Vývojová verze Wine 7.14

Další vývojová verze projektu Wine je na světě. Novinek je poskrovnu, tvůrci pouze dále pracovali na rozhraní systémových volání pro USER32 a vylepšili fallback fontu v DirectWrite. Opraveny jsou některé věci kolem socket shutdown a tentokrát 19 z nahlášených chyb. Ta nejstarší se týká padání Sid Meier's Civilization IV a byla nahlášena v červnu 2014, nejrychleji uzavřená si počkala jen čtyři dny.

GNOME bude varovat při vypnutém Secure Bootu

V rámci vývoje GNOME je nyní připravována funkcionalita (též viz GitLab GNOME), která v případě neaktivního UEFI Secure Bootu (či jiných podobných mechanismů) bude uživatele varovat před problémy. Vše najdeme v GNOME Control Center v rámci nastavení firmwaru/zabezpečení. Zde budou k dispozici informace o stavu Secure Bootu, stavu TPM, přítomnosti či nastavení Intel BootGuard, stavu IOMMU atd. Doprovázet to bude i schopnost bootovací obrazovky Plymouth upozorňovat uživatele na nezapnutý Secure Boot.

Otevřený požadavek na začlenění z pera vývojářů Red Hatu k tomu dodává, že Secure Boot je používán proti rozličným bezpečnostním hrozbám, kdy se malware snaží infikovat firmware počítače. Uživatelé přitom nemusí vědět, že například v minulosti Secure Boot neúmyslně vypnuli. Vedle Plymouthu bude schopen zjišťovat stav a upozorňovat na vypnutí Secure Boostu i správce GDM. Podrobněji k tématu a dalším věcem Richard Hughes z Red Hatu na svém blogu.

Dvě zajímavosti na závěr

Občas člověka překvapí věci, které by už nečekal. Dnes si tedy na závěr zmiňme dvě záležitosti, které se vymykají obvyklému chodu světa po mnoho posledních let.

  • Vyšel Winamp 5.9 – pro platformu Windows vyvjíený přehrávač, který byl od konce 90. let do první dekády tohoto století doslova synonymem pro digitální hudbu a formát MP3, měl řadu let po klinické smrti. Tu a tam se obejvovaly zvěsti o jeho oživení, nicméně nyní skutečně přichází nová verze, která vedle spousty jiných věcí běží na Windows 11. Nic, co by průměrnému linuxovému uživateli zvýšilo tep, ale pokud jste s Winampem též prožili mládí, zavzpomínejte u článku na Cnews.
  • Intel se propadl do ztráty – poslední kvartál Intelu je po hodně dlouhé době prvním, kdy firma nejenže nevykázala zisk, ale rovnou ztrátu. Podrobnosti shrnuje Jan Olšan na Cnews a přidává článek o definitivním konci Optane / 3DXPoint.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.