Hlavní navigace

Názor k článku Go: minimalistický a překvapivě výkonný programovací jazyk od Yenya - No vidíte, a přitom je spousta zařízení, které...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2018 10:37

    Yenya (neregistrovaný)

    No vidíte, a přitom je spousta zařízení, které koupite letos, v roce 2018, a u kterých se očekává funkčnost v řádech desítek let, a tato zařízení mají primární způsob ovládání ve formě toho údajně mrtvého Javového appletu. Ne že by na tom pět let stará zařízení (očekávaná doba provozu dalších minimálně 15 let) byla lépe. Je teda pravda, že když budete na dodavatele dostatečně drsní, tak většinou připustí i existenci nějakého Modbusu, SNMP nebo BACnetu, nebo aspoň RS232/422/485 s nějakým proprietárním ovládáním, ke kterému po další dávce výhružek je ochoten vydat i nějakou dokumentaci (nebo teda zbude reverse engineering komunikace toho appletu).

    Ale to už fakt odbočujeme od tématu Go. O Javě můžeme diskutovat jinde.

    Zpátky ke Go: s tímto jazykem jsem se potkal u jednoho relativně triviálního projektu (firmware uploader pro RC vysílačku), kde na githubu v repozitáři měli zdroják, ale taky .exe a linuxovou binárku(!}. Zdroják se nepodařilo přeložit, protože (pokud si dobře pamatuju) to mělo snahu stahovat nějakou knihovnu/balík, která ale v systému už byla nainstalovaná z repozitářů Fedory. Linuxová binárka fungovala (dokonce i .exe pod Wine fungoval), tak jsem to dál neřešil, jen jsem si učinil mentální poznámku, že Go asi není to co bych chtěl používat.

    -Yenya