Hlavní navigace

Google a Mozilla se staví za Apple: backdoory nechceme!

28. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ostře sledovaná kauza Apple vs FBI pokračuje, mobilní kongres přinesl desítky nových smartphonů, Spotify se přesouvá do cloudu a v Indii končí softwarové patenty. Na to se napijeme open-source pivem!

Software a hardware

Polovina února se jako tradičně nesla ve znamení mobilního kongresu v Barceloně. Představeny byly desítky nových telefonů, tabletů, chytrých hodinek a dalších hraček. Pochopitelně s jasnou převahou Androidu. Displeje telefonů už se naštěstí moc nezvětšují, ale výkon stále roste. Jinak je to stále ta samá písnička, na zásadnější technologické inovace letos nedošlo. Z nejlepších představených kousků zmiňme Samsung Galaxy S7, LG G5 a Xiaomi Mi 5. Nokia pak na kongresu oficiálně potvrdila návrat k výrobě telefonů. Velká část samotné výroby (a možná i vývoje) však bude outsourcována.

Co nového ve hrách? Studio Frozenbyte, které se vzpamatovává z nepříliš povedeného vydání Trine 3, ohlásilo logickou stealth akci Shadwen. A pro její propagaci zvolilo zajímavou kampaň: čím více lidé budou hrát již dostupnou demoverzi, tím levnější nakonec bude plná hra. Linuxová verze je k dispozici. Finální verze by měla vyjít ještě letos, ale pravděpodobně spíš v pozdější části roku.

České studio Amanita Design finišuje svou dosud nejrozsáhlejší hru Samorost 3. Jak ukazuje trailer, novinka opět láká hlavně na unikátní audiovizuální styl vytvářející zvláštní atmosféru. Vydání zatím bylo potvrzeno jen pro Windows a OS X, ale vzhledem k použité technologii (Adobe AIR) by hra teoreticky měla běžet i na Linuxu. Studio své předešlé hry na Linux portovalo, tak doufejme, že se tak stane i nyní. Samorost 3 vyjde už 24. března.

Microsoft měl další trable s aktualizacemi Windows 10. Kumulativní aktualizace KB3135173 totiž u části uživatelů měla i ten efekt, že změnila výchozí aplikace na ty od Microsoftu. Podle společnosti se ale jednalo o chybu, nikoliv ďábelský plán na ovládnutí světa. Změna prý proběhla proto, že některé aplikace třetích stran se jako výchozí nastavují nesprávným způsobem – a pro uživatele někdy nežádoucím. Microsoft se za nepříjemnosti omluvil a s výrobci populárního software pracuje na tom, aby zajistili správný způsob nastavení.

Bitcoinových peněženek je nespočet, ale Electrum patří mezi ty nejoblíbenější. Může za to zejména přívětivé generování adres a systém klient-server, díky kterému běžný uživatel nemusí stahovat blockchain. Nová verze 2.6 (poznámky k vydání) vylepšuje spolupráci s hardwarovými peněženkami a hlavně poprvé oficiálně (testovací verze byly k dispozici už dřív) vychází pro Android - stahujte z Google Play. Mobilní Electrum potěší pěkným a přehledným rozhraním i podporou starších verzí Androidu – od verze 2.3 Gingerbread.

Webové novinky

Další velkou službou, která se stěhuje do cloudu, je Spotify – nejpopulárnější služba pro streamování hudby. Dosud Spotify provozovalo vlastní servery, ale podle technického ředitele Nicholase Harteaua se jazýček vah nedávno převážil na stranu pronajímání kapacity v cloudu. Co se týče ceny i možností. Z oznámení není zřejmé, co všechno se do cloudu přesune, ale pravděpodobně téměř vše. Spotify poběží na Google Cloud Platform, kde už také delší dobu probíhal testovací provoz s dvěma sty tisíci uživatelů. Průběh migrace bude dokumentován na technologickém blogu společnosti.

Google neustále pracuje na něčem novém, tento týden ukázal dvě připravované novinky. První z nich je rozpoznávání lokace z fotografií alias projekt PlaNet. Aktuálně program u 28 % fotografií dokáže správně určit stát, u 10 % město a u necelých 4 % přímo ulici. Ještě je co zlepšovat, ale vzhledem k neurčitosti některých fotografií je i toto solidní výsledek. Dále v rámci Project Tango vzniká navigace použitelná uvnitř budov, která využívá rozšířenou realitu. Google, kterému s projektem pomáhá Lenovo, to ukázal na veletrhu v Barceloně. Koncept je vysvětlen ve videu od The Verge.

Byznys a politika

„Přestřelka“ mezi společností Apple a americkou FBI, resp. dalšími vládními orgány, o dešifrování iPhonu pokračuje. Stále sice pořádně nevíme, co FBI po Applu vlastně chtěla, ale Apple našel zastání u řady velkých firem z oboru. Svůj odpor proti narušování šifrování vyjádřily např. Google, Microsoft, Mozilla, Facebook či Twitter. Trochu jiný názor má Bill Gates, zakladatel Microsoftu, podle kterého jde o individuální případ (rozšifrování telefonu teroristů ze San Bernardina), nikoliv globální narušení soukromí a bezpečnosti. V podobných případech je prý pro dešifrování. Problém je v tom, že silné šifrování by nám rozhodování ano-ne ani nemělo dovolit. Jinak je asi něco špatně.

Indie se de facto loučí se softwarovými patenty. Tamní patentový úřad vydal novou směrnici, která explicitně říká, že nemůže být patentována inovace spočívající pouze v softwaru. Dosud byla situace poněkud nejasná. Udělení patentu je možné pouze tehdy, pokud se jedná o určitou kombinaci softwaru a hardwaru. Samotné softwarové metody, algoritmy apod. nikoliv. Přístup k softwarovým patentům v Indii se tak podobá tomu, který máme v Evropské unii a který ve světě začíná převládat jako nejrozumnější. Mekkou softwarových patentů zůstávají Spojené státy. Uznávají je také další technologicky vyspělé země jako Japonsko nebo Jižní Korea.

Není tajemstvím, že v technologické firmy ve velkém optimalizují, aby se vyhnuly vysokým daním v některých státech. Nyní byly zveřejněny nové informace, podle kterých tímto způsobem Google v roce 2014 ušetřil na 2,4 miliardy dolarů (cca 60 miliard korun). Trik spočívá v přesunu zisku mezi Irskem, Nizozemskem, opět Irskem a končí Bermudami, kde je nulová daň ze zisku korporací. To se nelíbí např. Francii, kde už se o případ podle neoficiálních informací velmi zajímá ministerstvo financí. Prý po Googlu bude požadovat doplacení půldruhé miliardy eur. Zatím ale není jasné, jak to chce udělat.

Zajímavosti

Menší skotský pivovar BrewDog učinil nevídanou věc, když zveřejnil detailní receptury všech svých piv, které za svou osmiletou historii uvařil. A není jich pár, ale rovnou 215! Vše je k dispozici v jednom přehledném PDF souboru. Jdeme vařit?

S Windows Phone to opravdu nevypadá dobře. Nejenže aplikace moc nepřibývají, ale částečně i ubývají. Populární sociální/blogovací síť Tumblr ukončila vývoj mobilní aplikace pro tento systém a uživatelům vzkázala, že mají prostě používat web.

Pamatujete Diasporu – decentralizovanou sociální síť? Ta sice neuspěla, ale stále se najdou nezávislé projekty, které se snaží konkurovat všemocnému Facebooku. Server Lupa.cz píše o službě Minds.com, která sice není decentralizovaná, ale alespoň je open-source.

Ve společnosti Boston Dynamics spadající pod konglomerát Alphabet pokračují ve vývoji dechberoucích robotů. Po několika čtyřnohých robotech se firma pochlubila robotem Atlas humanoidního typu, jehož mechanika se velmi podobá lidské pohybové soustavě.

root_podpora

Určitě už vás někdy napadlo: co takhle vytesat díru do kamene, dát tam router a napájet ho ohněm? No, nebo možná ne. Jistého Arama Bartholliho to ale napadlo, zrealizoval to a světě div se – funguje to.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.