Hlavní navigace

Google Chrome: nadílka novinek napříč platformami

12. 2. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Mobilní Google Chrome pro Android a iOS umožňuje snížit objem přenášených dat až o polovinu. Desktopový Google Chrome napříč platformami zavádí prvky rodičovské kontroly a ochranu před nebezpečnými staženými soubory. Pro Windows 8 a novější pak přináší nové pracovní prostředí nápadně podobně Chrome OS.

 Projekt Chrome pořádně nabírá na obrátkách, jak jste se ostatně mohli přesvědčit v nedávném zdejším článku Chromebooky na vzestupu, míří i na český trh. Základem celého projektu ale stále zůstává multiplatformní webový prohlížeč Google Chrome, kterého se týkají novinky posledních dnů a týdnů. Pojďme si je shrnout. Určitě stojí za pozornost, protože desktopový i mobilní Google Chrome se po delší době dočkaly na zajímavosti bohatší aktualizace. A další se chystá.

Mobilní Google Chrome nabízí datovou úsporu

Po velmi dlouhém testování konečně ostrá verze prohlížeče Google Chrome pro Android a iOS má integrovanou funkci slibující výrazné snížení objemu přenesených dat při surfování po webu s mobilem či tabletem. Díky cloudové kompresi webového obsahu načítaného skrze tradiční nezabezpečený protokol HTTP nyní mobilní Google Chrome slibuje snížení datového provozu až o polovinu oproti běžnému provozu.


Autor: Jiří Macich ml.

Mobilní Google Chrome pro Android a iOS konečně v ostré verzi slibuje úsporu až poloviny přenášených dat během surfování po webu. Opera přišla o killer-feauture.

Díky tomu se webové stránky rychleji načítají, protože přes mobilní připojení není třeba stahovat tak velký objem dat. Zároveň by se surfování po webu nemělo tolik podepisovat na čerpání přiděleného objemu dat, po jehož přenesení nejen tuzemští operátoři uměle snižují rychlost mobilního připojení až na samou hranici reálné použitelnosti. Webový obsah samozřejmě negeneruje takový traffic jako multimédia či komunikace, ale každá úspora se hodí.

Z bezpečnostních důvodů není komprimován obsah načítaný skrze zabezpečený protokol HTTPS. Komprese je navíc volitelná. Lze ji manuálně aktivovat v nastavení prohlížeče. Každý uživatel se tak může rozhodnout, jestli výměnou za cloudovou kompresi nechá všechen webový obsah načítaný skrze HTTP protékat datovými centry společnosti Google. Jistě se i mezi zdejšími čtenáři najde spousta uživatelů, kteří v tom uvidí přinejmenším potenciální ohrožení soukromí.

Samozřejmě, že mobilní prohlížeč slibující výraznou datovou úsporu, není nic nového pod sluncem. Oblíbené browsery Opera Mini a Opera Mobile snižovaly objem přenášených dat již před řadou let. První díky transkódování, druhý za pomocí komprese. Jenže Opera Mobile (dnes Opera Classic) již není vyvíjena a nástupnická mobilní Opera řadu uživatelů příliš nezaujala. Google tak má šanci zvýšit svůj tržní podíl v segmentu mobilních browserů.

Google ještě neprozradil, jestli po vzoru společnosti Opera Software nabídne kompresi přenášených dat také uživatelům desktopové verze svého prohlížeče. Zatím je ale co zlepšovat i na kompresi v mobilní verzi browseru. Osobně například postrádám automaticky aktivaci a deaktivaci komprese při přecházení mezi připojení přes WiFi a přes mobilní síť nebo při přecházení mezi mobilními sítěmi různých generací (a potažmo mezi různě rychlými datovými technologiemi).

Uživatelé systému Android nově mohou z hlavního menu prohlížeče vytvářet zástupce webových stránek a webových aplikací na domovské obrazovce mobilního zařízení. V alternativních prohlížečích pro Android jde o poměrně běžnou funkci, ovšem Google ji vylepšil. S ohledem na webové aplikace jeho prohlížeč podporuje spuštění některých webů přes zástupce ve fullscreen režimu, kdy se v systému chovají jako nezávislá aplikace pro Android.


Autor: Jiří Macich ml.

Google Chrome pro Android umožňuje některé webové aplikace přes zástupce na ploše (domovské obrazovce) spouštět ve fullscreen režimu jako běžnou aplikaci pro Android.

Aktualizace Google Chrome pro iOS dále přinesla integraci služby Google Translate, k níž ve verzi pro Android došlo již v loňském roce. Pokud nyní uživatel navštíví cizojazyčný web, tak mu prohlížeč automaticky nabídne orientační strojový překlad. Podporovány jsou desítky jazyků vč. češtiny a slovenštiny. Spolupráci s Google Translate lze deaktivovat. Eventuálně je možné odmítnout překlady z vybraného jazyka či přeložení konkrétního webu.

Google bojkotuje dotykové prostředí Windows 8 a vyšších

Řevnivost mezi Googlem a Microsoftem se stupňuje na obou stranách barikády. Posledním políčkem ze strany Googlu je nová podoba režimu jeho prohlížeče pro dotykové prostředí Modern UI ve Windows 8 a vyšších. Teď už opravdu nemůže být řeč o tom, že by Google Chrome byl optimalizován pro dotykové ovládání pod Windows 8 a novějšími. Nově totiž po přechodu do režimu pro dotykové prostředí na uživatele „vybafne“ cosi připomínající Chrome OS.


Autor: Jiří Macich ml.

Na obrázku není Chrome OS, nýbrž Google Chrome běžící pod Windows 8.1 přepnutý do „dotykového režimu“.

Dříve se Google Chrome přepnul do fullscreen režimu, ovšem nyní se Google rozhodl na Modern UI (Metro) naroubovat ještě jedno uživatelské prostředí, které skutečně připomíná Chrome OS. V něm lze pracovat i s více okny prohlížeče Google Chrome současně. Na hlavním panelu s notifikační oblastí je App Launcher umožňující spouštět samostatně běžící webové aplikace z Chrome Web Store.

Jejich nabídku mohou rozšířit aplikace vytvořené pro Chromecast. Google totiž počátkem února zveřejnil Software Development Kit (SDK), s jehož pomocí mohou nezávislí vývojáři připravovat vlastní aplikace pro Chromecast. Nikoliv nativní, ale webové. Google se tedy drží svého cíle vytvořit s pomocí webových technologií v čele s HTML 5 jednotný aplikační ekosystém pro Google Chrome, Chrome OS a nově i pro Chromecast.

Nový režim prohlížeče Google Chrome pro dotykové prostředí Windows 8 a vyšších je plně navržen výhradně pro ovládání myší a klávesnicí. Google však na dotykové ovládání zcela nezanevřel. Ve vývojovém kanálu Canary testuje dotykové gesto pro přiblížení a oddálení obsahu. Těžko říci, co tím Google vlastně sleduje, když myšlenku dotykové verze svého prohlížeče pro Windows 8 a vyšší nyní prakticky pohřbil.

Je možné, že se vydá stejnou cestou jako společnost Opera Software ještě před resetem vývoje svého prohlížeče. Původní Opera sice neměla dotykovou verzi pro nové prostředí ve Windows 8, ale začala podporovat ovládání surfování dotykem v desktopovém prostředí. Také experimentální buildy prohlížeče Google Chrome z vývojového kanálu Canary podporují nové dotykové gesto i v klasickém desktopovém prostředí (ve Windows 8 či Windows 8.1).  

Google také může mít své plány s dotykovým ovládáním pro Chrome OS. Windows 8 nebo vyšší a jejich hardwarový ekosystém přitom mohou poskytnout jen vhodné klima pro jeho testování. Již loni byl na trh uveden Chromebook Pixel s dotykovým displejem. Trh je dnes obecně „poblázněn“ ovládání dotykem od přenosných počítačů po stolní all-in-one počítače. Nebylo by zase takovým překvapením, kdyby Google nechtěl zůstat pozadu.

Rodičovská kontrola a bezpečnější stahování souborů

Nejnovější ostrá verze prohlížeče Google Chrome přinesla i několik zajímavých novinek, které jsou dostupné uživatelům napříč podporovanými platformami osobních počítačů. Jednou z nich je rodičovská kontrola. Různé uživatelské účty nezávislé na účtech v operačním systému Google Chrome podporuje již několik let. Nově však někteří uživatelé mohou mít úlohu supervizorů, pro které je připraveno dohledové webové rozhraní.


Autor: Jiří Macich ml.

Při zakládání nového uživatelského účtu v prohlížeči lze nyní nastavit, že má být dozorovaný. Rodiče si tak mohou udržovat přehled o internetových aktivitách svých dětí.

Z něj lze prohlížet webovou historii vybraných uživatelů a zablokovat jim přístup na zvolené weby. Uživatelé pak mohou supervizorovi zaslat žádost o odblokování přístupu na konkrétní web, kterou je možné vyřešit opět z webového rozhraní. Z popisu je patrné, že jde o elementární prvky rodičovské kontroly. Jistě pak není překvapením, že i přes jejich dostupnost v prohlížeči Google Chrome jsou primárně vyvíjeny s ohledem na Chrome OS.


Autor: Jiří Macich ml.

Dozorované účty může supervizor spravovat přes nové webové rozhraní, kde lze sledovat webovou historii či blokovat přístup na vybrané webové stránky.

Další novinkou v ostré verzi je blokování otevření stažených souborů, které Google eviduje jako nebezpečné. Byl tak rozšířen záběr funkce Safe Browsing, která doposud sloužila k blokování přístupu na nebezpečné weby. Teď má chránit i před nebezpečnými soubory. Totožnou úlohu plní i štít Windows SmartScreen z konkurenčního prohlížeče Internet Explorer. Pro úplnost se ještě sluší dodat, že i přes varování prohlížeče lze soubor samozřejmě na vlastní riziko otevřít.

Poslední novinkou v ostré verzi je zvýraznění některých otevřených stránek (karet). Google Chrome například červeným puntíkem vedle titulku stránky na kartě indikuje, že daná stránka využívá webovou kameru. Toto je opatření pro zvýšení ochrany soukromí. Nadále samozřejmě platí, že k užití webové kamery ve výchozím nastavení prohlížeče musí web obdržet explicitní souhlas od uživatele. Pro využití mikrofonu jakbysmet.

Dále symbolem reproduktoru Google Chrome zvýrazňuje stránky přehrávající audio. To se hodí v situaci, kdy má uživatel otevřeno třeba několik desítek stránek a najednou se z reproduktorů začne linout nežádoucí zvuk. Je to sice takové malé zvěrstvo, ale čas od času k němu dochází. Nyní lze velmi snadno rozpoznat, která z otevřených stránek má v nechtěné zvukové kulise prsty. Stačí se na liště karet podívat po symbolu reproduktoru.


Autor: Jiří Macich ml.

Pomocí symbolů po pravé straně „oušek“ karet lze jednoduše zjistit, že webová stránka např. přehrává audio (symbol reproduktoru) nebo používá webovou kameru (symbol červeného kolečka).

Označování stránek přehrávajících audio také dopomůže k tomu, aby si uživatelé omylem nezavírali streaming hudby třeba z Google Play Music, ale i z dalších služeb. V neposlední řadě je symbolem modré obrazovky zvýrazňována karta, jejíž obsah je „promítán“ přes Chromecast na televizní obrazovku. Nejenže je tak jasně vidět, které webové stránky se „zrcadlí“ na televizní obrazovce, ale mělo by se tak předcházet opět i jejich nechtěnému zavření.

Google Now a ochrana před nežádoucími změnami

V dohledné době by prostřednictvím prohlížeče Google Chrome měla z mobilních zařízení se systémem Android na osobní počítače proniknout asistenční služba Google Now. Testování běží již delší dobu a zřejmě dle představ, protože asistent Google Now skutečně v dohledné době bude prostřednictvím prohlížeče Google Chrome zobrazovat na počítači nejrůznější notifikace. Zatím testy pokročily do nejnovější betaverze.

Google Now prostřednictvím notifikací umí uživatele upozornit, že je nejvyšší čas vyrazit na plánovanou schůzku, předat mu aktuální sportovní výsledek jeho oblíbeného týmu či sportovce, informovat o zpoždění letu a tak dále. Propojení asistenta z mobilu s počítačem je velmi logické. Již bylo oznámeno, že kromě prohlížeče Google Chrome bude notifikace schopen přijímat také Chrome OS. Bohužel Google Now zatím komunikuje pouze v angličtině.

root_podpora

Další chystanou novinkou je ochrana proti nežádoucím změnám nastavení prohlížeče. Pokud Google Chrome v budoucnu zjistí, že s ním bylo manipulováno pravděpodobně bez vědomí uživatele (např. při instalaci jiného programu), nabídne uživateli reset nastavení. Samotný reset nastavení prohlížeč umožňuje již od listopadové aktualizace z loňského roku. Nově však bude reset svého nastavení automaticky nabízet, když vyhodnotí, že by mohl být potřeba.

Při resetu nastavení se deaktivují rozšíření a aplikace, ovšem neodinstalují se. To proto, aby se uživatelé mohli sami rozhodnout, které doplňky v prohlížeči chtějí používat bez jejich opětovného vyhledávání v nabídce Chrome Web Store. Například Firefox také rozšíření pouze deaktivuje při resetu svého nastavení. Aplikaci je možné znovu aktivovat automaticky při jejím nejbližším manuálním spuštění. Aktivace rozšíření probíhá přes jejich správce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.