Hlavní navigace

Názor k článku Google opustil Motorolu a posouvá se k chytrým zařízením od Lael Ophir - Je skvělé rozvíjet technologie, a přinášet tím lidem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 2. 2014 1:08

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Je skvělé rozvíjet technologie, a přinášet tím lidem kvalitnější každodenní život. Kdyby za těmi aktivitami nestála společnost Google, tak bych tomu i fandil. Takhle mě to ale spíš děsí. Google žije z toho, že nám cpe reklamu. A aby jí lépe cílil, stal se jedním z největších sběratelů osobních dat. Takže mě pochopitelně jako první nenapadá "jak X udělá lidem život pohodlnější a kvalitnější", ale "kolik dalších informací o nás Google sesbírá na projektu X, a jak je pak asi použije".

    Pokud by se vize téhle firmy naplnily, tak by soukromí přestalo existovat. Google by věděl kdy ráno vstáváte, kdy a kam chodíte do školy nebo do práce, jaké čtete zprávy na internetu, co si objednáváte v restauraci, kdy a kam jezdíte autem, kdo jsou vaši blízcí, viděl by všechny dokumenty napsané na vašem počítači, všechny vaše fotky, emaily a sociální aktivity. Důsledky možného rozšíření Google Glass, které mají zapnutý mikrofon i když jste na toaletě nebo máte sex (a s kamerou potenciálně totéž), se mi ani nechce domýšlet do konce. Roboti Boston Dynamics to pak celé dovádějí do stádia horroru pro otrlého diváka. Nineteen Eighty-Four od Orwella je ve srovnání s tím čajíček.

    I když se běžně směju různým nesmyslům o údajně panující korporatokracii, tak vnímám možnost budoucího vzniku takového uspořádání. Naštěstí je cesta k takovému cíli dlouhá a trnitá - snad ji nikdo neprojde až na konec.