Hlavní navigace

Google otevřel svůj video formát: Flashi zvoní hrana

21. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Už delší dobu se o tom hovořilo, ale skutečný krok přišel až teď a všechny příjemně překvapil. Google uvolnil video formát VP8 a hodlá v novém projektu WebM vytvořit nový standard pro video na internetu. Stále více webů se snaží zbavit své závislosti na Flashi a Google by mohl ukázat schůdnou cestu.

Flash ne. Ale co místo něj?

Před třemi měsíci jsme vám přinesli článek Google má moc odstranit z webu Flash video. V něm jsme se zabývali tím, že stále více společnostem vadí Flash a jejich závislost na něm. Nespokojenost s problematickou technologií je stále zřetelnější a trh intenzivně žádá rozumnou náhradu. Co teď? Flash je zmetek, nenávidíme Flash, ale jak se ho zbavíme alespoň v internetovém videu? napsal Jason Garrett-Glaser, který je vedoucím vývojářem video enkodéru x264.

Jedním z nejrozumnějších řešení je přehrávání videa přímo v prohlížeči. Moderní prohlížeče už tuto variantu v rámci HTML5 podporují a technicky není problém ji nasadit. Problémem ale zůstává jednotný formát, který zatím neexistuje. Svět se rozdělil na dva tábory. Jedna polovina nasazuje H.264 kvůli lepší kvalitě a druhá polovina se pak bojí patentů a poplatků, a tak prosazuje Ogg Theora. Takto ovšem HTML5 video nebude nikdy fungovat a tvůrci prohlížečů by se měli dohodnout na jednotném formátu, který bude dostatečně kvalitní a nezatížený patenty a poplatky.

Google byl vyzván…

Na situaci zareagovala Free Software Foundation a vyzvala Google, aby otevřel svůj formát VP8. Ten firma získala s odkoupením společnosti On2 Technologies. S odkoupením On2 nyní vlastníte největší internetovou video službu a všechny patenty související s výkonným video formátem VP8. Uvědomte si, čeho můžete dosáhnout, pokud uvolníte VP8 pod neodvolatelnou licencí a nabídnete jej uživatelům YouTube. Můžete ukončit závislost webu na patentovaných video formátech a proprietárním software.

Zdá se, že VP8 je skutečně správnou cestou. Jeho použití nemusí být ze strany Google vázáno na žádné poplatky a navíc i kvalitou obrazu splňuje nároky uživatelů i poskytovatelů obsahu. Také Jason Garrett-Glaser chválil kvalitu VP8. VP8 řeší problém komprese. Přestože není tak dobrý jako x264, rozdíl už není tak propastný jako v případě Ogg Theora. Podle jeho slov by měl být skutečně VP8 dobrým řešením i z technologického hlediska a jedná se o formát s moderními funkcemi. Velkou výhodou VP8 je, že řeší problémy Theory – ta je navždy zmrzačena zastaralou technologií a slabými možnostmi. Proti tomu VP8 nabízí výrazný skok v kvalitě a je srovnatelný s H.264.

Už v únoru, kdy se o této problematice začalo hovořit bylo jasné, že Google má moc formát otevřít a je dostatečně silný i na to, aby jej prosadil do praxi. Především z toho důvodu, že vlastní video službu YouTube. Díky popularitě YouTube by jim to získalo více než 80% penetraci během jednoho či dvou měsíců.

… a výzvu vyslyšel

O tři měsíce později je rozřešeno – Google skutečně otevřel svůj formát VP8 a navíc spustil nový open-source projekt WebM. Jeho úkolem je vytvořit finální řešení nového formátu, který bude na webu nasazen. Formát se bude jmenovat WebM, bude k dispozici pod upravenou licencí BSD a bude využívat VP8 pro video, Ogg Vorbis pro zvuk a vše bude balit do kontejneru Matroska.

Věříme, že video by mělo být zdarma a otevřené pro všechny, řekl na konferenci v San Francisku Sundar Pichai, vice president Google pro marketing. Je opravdu důležité mít kvalitní a otevřený video formát.

Podstatný je ale ještě jeden důležitý fakt – jak výsledek přijmou důležití výrobci software a hardware. Z historie známe řadu případů, kdy byla připravena kvalitní technologie, ale ta nakonec ztroskotala na politice velkých hráčů trhu. V tomhle případě byla reakce neuvěřitelně rychlá a navíc překvapivě pozitivní. Všichni velcí hráči už totiž přislíbili podporu ve svých produktech: Mozilla, Google Chrome, OperaAdobe.

Řada komentátorů kritizovala VP8, protože mu chybí důležitá podpora v hardware. Proti tomu H.264 je v zařízeních velmi dobře zakotvený. Naštěstí už podporu přislíbila i celá řada výrobců hardware. Mezi nimi je například AMD, ARM, Broadcom, Nvidia, Skype a další. Je tedy možné, že se WebM nestane jen formátem videa pro web, ale rozšíří se jako univerzální formát i do dalších oblastí. Podle některých zpráv bude stačit v řadě zařízení podporujících akceleraci H.264 jen aktualizovat firmware a rozšířit jej tak i na VP8.

Zajímavý je i postoj Microsoftu. Ten už se nechal slyšet, že podpora bude dostupná i pro Internet Explorer 9, pokud bude příslušný kodek nainstalován v operačním systému. Ani v tomto směru tedy nebude problém, uživatel si jednoduše při první návštěvě YouTube nainstaluje kodek, stejně jako si dnes instaluje Flash player.

Jediným, kdo se bude zřejmě držet svého zaběhlého modelu bude Apple. Firma před několika lety vsadila na H.264, což je také formát, ve kterém jsou přehrávaná videa na iPhone, iPad, iPod Touch a dalších zařízeních. Rozhodně se tedy bude minimálně na začátku bránit jakékoliv změně. Faktem ale je, že pod tlakem ostatních může nakonec podlehnout. Zatím bude v Safari podpora dostupná alespoň skrze budoucí Flash player, který chce Adobe opatřit dekodérem pro WebM. Je ale zřejmé, že Google svým postupem jen přilije další olej do sporů s Apple.

Ještě nás čeká práce

Projekt je nyní oznámen a připraven, ale zdaleka ještě není na konci. Právě naopak, čeká jej ještě řada velkých úkolů. Samotný standard VP8 není zdaleka kompletní, místy je jeho popis velmi nejasný, vágní a příliš krátký. Pokud má být nový video formát úspěšný, bude třeba dokumentaci výrazně doplnit.

root_podpora

WebM čeká také rozsáhlý softwarový vývoj, kodek musí být vylepšen, je třeba z něj odstranit řadu chyb a vyladit jej. Dalším nemalým problémem jsou patenty. Google totiž oznámil, že nebude licenčně chránit uživatele (vývojáře) před případnými patentovými spory. Ani Google se zřejmě necítí být v natolik silné pozici, aby byl schopný fungovat jako masivní štít proti případným žalobám. Faktem ale je, že kdyby to Google udělal, pravděpodobně by jako velká a bohatá firma naopak přilákal zájem spekulantů, kteří chtějí na žalobách vydělat nějaké peníze. V tomto směru je situace zatím zcela otevřená.

Že to ale Google myslí vážně, dokazuje fakt, že firma už začala na nový formát převádět videa na YouTube. Vydal už i vývojářský software pro komunitu, která se bude na vývoji WebM podílet. Mimochodem už teď si můžete podporu vyzkoušet. Testovací verze Chrome 6.0.412.0 už VP8 obsahuje. Stejně tak je možné testovat v prohlížeči Opera 10.54 Build 21868 Beta. Zdá se, že cesta je otevřená a připravená. Král je mrtev, ať žije král!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.