Hlavní navigace

Názor k článku Google otevřel svůj video formát: Flashi zvoní hrana od JeCh - Pokud vím, tak Google už dokonce oznámil, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2010 20:27

    JeCh

    Pokud vím, tak Google už dokonce oznámil, že v Androidu 2.2 bude podpora Flashe. Bude to tedy první mobilní OS s Flashem. Google a Adobe opravdu úzce spolupracují proti společnému nepříteli, Adobe. MS nechává protentokrát Google na pokoji a redmondští se jim oplácí neutralitou.
    Cílem otevření VP8 není podle mého odstranit Flash, jak píše v článku Petr Krčmář. Cílem je oprostit se od H.264 a poplatků pro MPEG LA.
    Mimochodem spousta lidí v předchozích příspěvcích si plete pojmy proprietární, opensource, otveřený a podobné. Je třeba to rozlišovat. Pokusím se to objasnit:
    H.264 je otevřený formát, není tedy proprietární. To znamená, že k němu existuje jasná a všem zdarma dostupná specifikace (v podobě ISO standardu MPEG-4 AVC). Opakem otevřeného formátu jsou například proprietární WMA nebo WMV formáty, které autoři FFmpegu implementují reverzním inženýrstvím. Formát potom může a nemusí být zatěžkán patenty. To ale nemá s jeho otevřeností nic společného. Otevřené formáty H.264 nebo MP3 jsou zatěžkány mnoha patenty, naopak může existovat proprietární formát nezatížený patenty (přikladem je možná WMA, ale jistý si nejsem).
    Všimněte si, že dosud se bavíme o formátu. Nyní přejdeme ke kodeku (popřípadě enkodéru nebo dekodéru). Do H.264 se dá komprimovat opensource enkodérem x264 nebo různými uzavřenými. Existují i opensource dekodéry (libavcodec) nebo uzavřené (DivX 6). Existují také opensource kodeky pro proprietární formáty. Takže pojmy openource vs. uzavřený, otevřený vs. proprietární, svobodný vs. patenty chráněný se nijak nevylučují a existují libovolné kombinace těchto vlastností.
    Google udělal 3 základní kroky:
    1) Dal volně k dispozici patenty na VP8 formát
    2) Vydal specifikaci (prý nekvalitní, ale to je na jinou debatu)
    3) Uvolnil kodek pod BSD-like licencí
    P.S. Výrazy jako „opensource formát“ už tu, prosím, tedy nechci vidět. ;-)