Hlavní navigace

Google vyvíjí linuxový systém pro mobilní telefony

7. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už dlouho se hovořilo o tom, že Google chystá něco velkého. Podle některých to měl být nový operační systém, jiní sázeli spíše na mobilní telefon, který bude útočit na iPhone. Přišlo ovšem poměrně velké překvapení: Google vydal tak trochu obojí. Android je linuxový operační systém pro chytré telefony.

Co se šušká?

Už delší dobu se hovoří o telefonu s pracovním názvem Google Phone. Podle mnohých by se mělo jednat o velmi zajímavý kousek, který bude přímou konkurencí k iPhone od Apple. Podle některých informací by měl tento telefon dokonce běžet na Linuxu.

Tomu napovídá i silná orientace Google na Linux. V poslední době portuje firma své aplikace (například Picasa a Google Earth) právě na tento systém a do budoucna se chystají další aplikace pro Linux.

Šeptalo se také o operačním systému od Google, který zaútočí na pozice Microsoftu. Systém by podle šeptandy měl naplno využívat především webové aplikace Google a uživatel tak bude moci většinu starostí o aplikace přenechat na Google, podobně jako v počítači firmy Everex.

Ačkoliv variant byla spousta a některé teorie byly opravdu divoké, nakonec Google přišel s něčím úplně jiným a přesto částečně vším, o čem se hovořilo. Firma nyní oznámila…

… linuxový systém pro chytré telefony

Organizace, nebo chcete-li sdružení firem s názvem Open Handset Alliance, kterou Google založil, pracuje na operačním systému Android. Nová platforma postavená na Linuxu je určena pro chytré mobilní telefony, nabídne vše potřebné k provozu telefonu a přinese i základní aplikace.

OHA logo

Logo Open Handset Alliance

V současné době je v OHA více než třicet organizací a firem, mezi kterými nechybí velcí mobilní operátoři (T-Mobile, Telefónica, Sprint Nextel,…), výrobci počítačových čipů (Nvidia, Intel, Qualcomm, Texas Instruments,…), výrobci mobilů (HTC, LG, Motorola, Samsung), softwarové společnosti (Google, eBay,…) a další společnosti (Wind River, Aplix,…). Rozhodně se nejedná o nijak slabé uskupení a jeho členové mají na IT trhu jistý vliv.

Vývoj prý probíhá velmi rychle a konkrétního výsledku se dočkáme už během příštího roku. Jedním z největších šiřitelů nových přístrojů s Androidem by měl být mobilní operátor T-Mobile, takže se zřejmě můžeme těšit na nové telefony i u nás.

Má šanci uspět?

Aktuální situace na trhu chytrých telefonů není příliš růžová. Palm OS umírá a de facto už ve světovém měřítku nemá výraznější vliv. Symbian je vydáván v mnoha různých verzích a tříští tak vlastní trh. Linux je sice nadějný, ale také neexistuje žádný mobilní standard a každý výrobce si hraje na vlastním písečku.

Apple má sice svůj iPhone, ale jedná se o uzavřenou platformu, kterou si chce firma pohlídat a přestože se chystá vývojářský balík pro iPhone, jeho proprietární systém zřejmě zůstane jen u Apple.

Jediným systémem, který dnes de facto vládne chytrým mobilním telefonům, je tedy Windows Mobile od Microsoftu. To jednak znamená nepříjemný monopol se všemi jeho důsledky, ale také to, že jeden z hlavních rivalů Google získává náskok.

Co vám chybí u mobilních systémů?

Google tedy společně se svými partnery tvoří velmi silný a vlivný prvek, který má navíc v rukou potenciálně silnou zbraň – Linux. Od OHA se nyní očekává, že vytvoří pořádný standard, otevřenou platformu a nový ekosystém okolo kvalitního systému.

Otevřená platforma

A s onou otevřeností to OHA myslí skutečně vážně. K veškerému software budou k dispozici zdrojové kódy, vše bude otevřeno. Na rozdíl například od linuxových telefonů Motorola nebude Android obsahovat žádné proprietární moduly.

OHA chce, aby se do vývoje zapojili také vývojáři třetích stran. Proto už příští pondělí 12. listopadu bude k dispozici speciální vývojářský balík určený právě pro vývoj na Androidu. SDK bude navíc k dispozici také pod „některou velmi známou open-source licencí“. Konkrétně byla zvolena licence Apache v2, která je velmi volná a nepřikazuje výrobcům mobilních telefonů vracet úpravy komunitě.

Plány jsou opravdu smělé a Google věří v úspěch. „Naší vizí je rozšíření této silné platformy na tisíce různých modelů mobilních telefonů,“ tvrdí Eric Schmidt, výkonný ředitel Google.

root_podpora

Nová platforma na obzoru

Prostor pro novou platformu tu jistě je, silní partneři jsou seskupeni a mocný nástroj je po ruce. Pokud se navíc podaří oslovit dostatečně aktivní skupinu vývojářů, má Android úspěch téměř jistý.

Ve druhé polovině příštího roku bychom se tak mohli dočkat prvních reálných telefonů poháněných právě Androidem. Přichází skutečně onen kýžený linuxový boom?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.