Hlavní navigace

Google začíná prosazovat nástupce SMS, který běží přes IP

6. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft vyčistil Windows Store, Huawei uvedlo vlajkovou loď Mate 9, německý Amazon vám pošle zboží do ČR zdarma, umělá inteligence se učí hrát StarCraft II a Samsungu se rozpadají pračky.

Software a hardware

SMS jsou mrtvé, přejděme na RCS, vyzývá Google. Pokud jste o Rich Communication Services ještě neslyšeli, tak vězte, že jde o jakéhosi hybrida mezi SMS a moderními komunikátory. Autentizaci apod. stejně jako u SMS zajišťují mobilní operátoři, avšak data se přenášejí přes IP protokol. RCS tak umožní posílání objemnějších data jako obrázků, souborů a třeba i video konverzace (záleží na implementaci). Google podporu RCS přidal do své aplikace pro SMS Messenger a přemluvil k podpoře operátora Sprint. Později by podpora měla být zabudována do samotného systému Android a bude dostupná pro aplikace třetích stran. Otázkou je, jak se na RCS budou tvářit mobilní operátoři. Technologii vyvíjí a podporuje GSMA Foundation.

Microsoft se rozhodl, že ve svém obchodu s aplikacemi Windows Store udělá pořádek a už nebude tolerovat nedodržování pravidel. Např. označování věkové přístupnosti. Microsoft měl vývojáře předem informovat, že pokud nesjednají nápravu, jejich aplikace z obchodu bude odstraněna. A jak se ukazuje, řada z nich už o vývoj pro umírající platformu, alespoň co se týče mobilních Windows, už asi nemá zájem. Různé zdroje informují o různém poklesu počtu aplikací, protože žádná oficiální čísla k dispozici nejsou. Můžeme ale konstatovat, že během posledního měsíce z nabídky zmizela cca třetina aplikací. Počet dostupných aplikací se pohybuje přibližně kolem 200 tisíc.

Stažení Samsungu Galaxy Note 7 z trhu uvolnilo místo pro několik výrobců, kteří se teď budou snažit pobít o zklamané zákazníky. Jedním z nejvážnějších zájemců je Huawei s nově představeným modelem Mate 9. Displej o úhlopříčce 5,9 palce, baterie o kapacitě 4000 mAh, kvalitní fotoaparát a velmi výkonný čipset Kirin 960, který si odbude premiéru. To jsou hlavní přednosti Mate 9. Kirin 960 by měl být o něco výkonnější než Qualcomm Snapdragon 821 a v některých benchmarcích si nic nezadá ani s iPhonem 7. Mírným zklamáním může být pouze displej, který si i přes vysokou úhlopříčku zachovává pouze rozlišení Full HD. Cena pro ČR byla stanovena na 20 tisíc korun.

Všimli jste si někdy, že obrázky u her na Steamu mnohdy nevyobrazují samotnou hru, ale jde o různou propagační grafiku, předrenderované scény apod.? Tak s tím brzy bude konec. Steam uvědomil vývojáře, že začne vyžadovat použití skutečných snímků ze hry. Povoleny nebudou ani nástěnky různých ocenění, citací z recenzí apod. Paradoxní je, že dokonce Valve dosud u některých her, např. u Dota 2, zobrazovalo spoustu propagačních obrázků. Zároveň bude zavedena další povinnost – označování screenshotů, které mohou obsahovat mládeži nepřístupný obsah.

Football Manager, nejlepší sportovní manažerská hra, se dočkala nové verze pro rok 2017. A už čtvrtý rok v řadě okamžitě vyšla i pro Linux. Tak to máme rádi! Potěšující je také dostupnost demoverze.

Byznys, politika, právo

E-shopy už se začínají připravovat na vánoční žně. Amazon se začíná přibližovat České republice tím, že nabídne dopravu zdarma, a to už od poměrně nízké hodnoty objednávky 39 eur. Ale pozor, nabídka platí pouze v německé variantě obchodu. Při objednání z USA či Velké Británie se zatím nic nemění. Zajímavou nabídku připravila také česká jednička Alza.cz. U řady výrobků, zejména elektroniky, začal obchod nabízet možnost vrácení zboží (nevhodného dárku) až do 13. ledna. Možnost je zdarma, ale je třeba ji při koupi zatrhnout.

Ministerstvo financí se chce více věnovat potírání hazardu v počítačových hrách. V rozhovoru pro iDNES.cz to řekl Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro hazard. Závodský uvádí, že v některých hrách existují předměty, které se dají obchodovat a mají reálnou hodnotu. Dále pak existují služby, které umožňují sázení těchto předmětů a které fungují prakticky bez regulace. Ty však provozují třetí strany, nikoliv tvůrci/vydavatelé her. Nějaká žádost o povolení ze strany vydavatele, kterou Závodský zmiňuje, by tak neměla žádný smysl.

Zajímavosti / telegraficky

Společnost Deep Mind vlastněná holdingem Alphabet se po ostře sledovaném ovládnutí hry Go zaměří na počítačovou hru StarCraft II, která je považována za jednu z nejkomplexnějších strategických her. Zatím pro ni nebyla vyvinuta umělá inteligence, která by dokázala konzistentně porážet profesionální hráče. Umělá inteligence od Deep Mind podstavená na rozsáhlých neuronových sítích ale asi bude tvrdší oříšek. Deep Mind plánuje výsledky své práce uvolnit a spolupracovat s komunitou. Na rozdíl od Go je StarCraft II hrou více ze života a řeší reálnější problémy. Může se tak ukázat, jak umělá inteligence pokročila v možném řešení skutečných lidských problémů.

Samsung nemá zrovna šťastný rok. Po stažení telefonu Galaxy Note 7 od zákazníků stahuje také 2,8 milionu shora plněných praček. Jde o celkem 34 modelů vyrobených v posledních pěti letech. Špatné mechanické ukotvení víka způsobuje až jeho odpadnutí nebo hůře vystřelení. Samsung registruje několik stovek takových případů a devět způsobených zranění. Stažení se týká pouze Spojených států.

Šifrovaná e-mailová služba Proton Mail píše o tom, jak na několik měsíců z neznámých důvodů prakticky vypadla z vyhledávání Googlu. Vyhledávač chybu nakonec opravil, ale detaily neuvedl. Růst služby se tak během tohoto období snížil cca o čtvrtinu. Proton Mail proto varuje nad tím, jak velkou vyhledávače, Google zejména, mají moc.

Boj s blokováním reklam se vyplácí, alespoň Facebooku. Růst tržeb z reklam se meziročně zdvojnásobil. Podle Davida Wehnera, finančního ředitele firmy, je to z velké části právě díky boji s blokovači.

Turecko opět blokovalo přístup k internetu, konkrétně ke službám WhatsApp, Facebook, Twitter a Instagram. Možná bychom spíš měli informovat, až Turecko žádnou velkou službu blokovat nebude.

Příčinou zářijové havárie rakety SpaceX bylo porušení zásobníku hélia. Detaily zatím nejsou jasné, ale SpaceX už chce pokračovat s testovacími lety.

Dlouholetý uživatel Maců popisuje své zkušenosti s jablečnou distribucí elementary OS. Těší ho svižnost systému a funkčnost také hodnotí poměrně pozitivně.

root_podpora

Microsoft začal naplno nabízet vzdělávací edici hry Minecraft. Školy ji mohou získat v rámci Office 365, roční předplatné pro jednoho studenta vyjde na 5 dolarů.

Linuxový zpravodajský web LWN.net slaví desáté narozeniny. Všechno nejlepší!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.