Hlavní navigace

Google zruší v Chrome podporu řady plug-inů

16. 10. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Google se v projektu Chromium a prohlížeči Google Chrome chystá zrušit podporu Netscape Plug-in API používané řadou významných plug-inů. Google tvrdí, že mnohem lepší alternativou za Flash či Javu je jeho Portable Native Client, který má umožnit používání nativního kódu v C++ v rámci otevřeného webu.

Mozilla již na začátku tohoto roku oznámila, že pro svůj webový prohlížeč Firefox chystá novou politiku podporu plug-inů. Tehdy šlo o bezprostřední reakci na sérii objevů kritických bezpečnostních chyb hned v několika nejrozšířenějších plug-inech. Novou politiku by ještě letos mohl přinést chystaný  Firefox 26. Jeho vývojová verze přichází s výchozím nastavením, v němž jsou takřka všechny plug-iny neaktivní.

Jejich služby jsou dostupné až na uživatelovo vyžádání nebo po změně výchozího nastavení. Přestože s plug-iny má přímo či nepřímo nějaké problémy snad každý uživatel webových prohlížečů, tento krok vyvolal spíše kritickou veřejnou diskusi. Zdá se však, že omezování podpory plug-inů je tématem pro tvůrce všech tří nejrozšířenějších prohlížečů, mezi které kromě Firefoxu patři Internet Explorer z dílny Microsoftu a samozřejmě Google Chrome.

Právě Google nedávno oznámil, že se chystá podporu plug-inů také výrazně omezit. Konkrétně chce zcela zrušit podporu plug-inů využívajících Netscape Plug-in API (NPAPI). Již název napovídá, že toto API má kořeny v 90. letech minulého století. Šlo o první standard pro uživatelské doplňování nových funkcí do webového prohlížeče. Google však tvrdí, že dnes už je na čase se s NPAPI rozloučit. Používá přitom stejné argumenty jako Mozilla.

Plug-iny využívající NPAPI jsou podle Googlu častou příčinou problémů s výkonem a spolehlivostí prohlížeče a rovněž bezpečnostních incidentů. Google tvrdí, že funkce prohlížeče lze velmi dobře doplňovat díky rozšířením založeným na webových technologiích. Právě webové technologie pak mají plug-iny nahradit na webových stránkách. S tím se počítá již delší dobu, ovšem dosud se vždy kalkulovalo s neurčitým časovým horizontem („až jednou“).

Konec plné podpory NPAPI již od ledna 2014

Google Chrome má začít blokovat plug-iny využívají Netscape Plug-in API (NPAPI) již od ledna 2014. „Máme pocit, že web je připraven na tento přechod,“ uvedl Justin Schuh, bezpečnostní inženýr společnosti Google, který se podílí na vývoji open source projektu Chromium, z něhož Google Chrome vychází, stejně tak třeba Opera, Iron, Dragon a nespočet dalších okrajových webových prohlížečů současnosti.  

Google tvrdí, že moderní prohlížeče mají lepší výkonnostní a bezpečnostní předpoklady než kdykoliv dříve. Rovněž říká, že webové technologie jsou již dostatečně vyspělé, o čemž lze polemizovat. S rostoucími ambicemi platformy Chrome OS, která spoléhá čistě na webové aplikace kompatibilní s konkurenčními platformami, lze pozorovat ve vyjádřeních Googlu někdy skoro až fanatický „webový evangelismus“.

Nakolik by se zrušení podpory NPAPI dotklo uživatelů?

Google přichází se zajímavou statistikou informací získanou od uživatelů prohlížeče Google Chrome z reálného provozu. Tvrdí, že více než šest plug-inů využívajících NPAPI během sledovaného měsíčního období používalo jen 5 % uživatelů. Konkrétně jde o následující plug-iny (v závorkách je uvedeno, kolik procent uživatelů dané plug-iny v monitorovaném měsíci používalo):

  1. Silverlight (15 %)
  2. Unity (9,1 %)
  3. Google Earth (9,1 %)
  4. Java (8,9 %)
  5. Google Talk (8,7 %)
  6. Facebook Video (6,0 %).

Pravděpodobně na seznamu postrádáte Flash Player, který má Google Chrome již předinstalovaný. Jenže ten prý nevyužívá NPAPI, takže rušení podpory NPAPI se ho nedotkne. Inu, to se pak o připravenosti webu hezký mluví, když vám záda kryje Flash Player, který mimochodem nemíní ve výchozím nastavení blokovat ani Mozilla. Otázkou ovšem je, co bude s výše vyjmenovaným půltuctem častěji používaných plug-inů využívajících NPAPI.

Definitivní dead-line? Google je pochopitelně opatrný

Google plánuje, že pro celý rok 2014 šestice výše zmíněných plug-inů (Silverlight, Unity, Google Earth, Java, Google Talk, Facebook Video) pro dosud relativně časté použití dostane výjimku. Přestože využívají NPAPI, budou zařazeny na bílou listinu plug-inů, které Google Chrome má podporovat i v příštím roce. Při stanovování definitivního zrušení podpory NPAPI (a tedy řady plug-inů) je Google z poměrně pochopitelných důvodů opatrný.

Google „očekává“, že by podpora NPAPI mohla být definitivně ukončena před koncem roku 2014. „Ale načasování bude záviset na používání plug-inů a zpětné vazbě od uživatelů,“ ujišťuje Justin Schuh ze společnosti Google. Ta chce dát všem zainteresovaným stranám dostatek času k přípravě ukončení podpory NPAPI. Pokud Google „nepůjde přes mrtvoly“, může být termín definitivního ukončení podpory NPAPI posunut o měsíce i roky. Uvidíme.

Alternativy: Které webové technologie jsou ve hře?

Zkusme si položit otázku, čím nejčastěji používané plug-iny, kterých by se rušení podpory NPAPI přímo dotklo, nahradit. Silverlight se používá především pro přehrávání videa. Zaujal držitele práv k obsahu svou DRM technologií. Pro tzv. počítačové piráty sice nepředstavuje faktický problém, ale to lze říci o kdejaké tzv. protipirátské ochraně a stejně na těchto mnohdy kontroverzních prvcích zábavní průmysl trvá, byť největší problém nezřídka představují pro platící zákazníky.

HTML 5 z tohoto úhlu pohledu nepřipadá v úvahu. Navíc ani samotný Google se dosud neodhodlal na YouTube plně nahradit Flash právě HTML 5. Z části to ale může souviset s dříve nejednotnou podporou kodeků v předních prohlížečích, ale v brzké době bude již napříč všemi hlavními prohlížeči podporována skupina kodeků H.264, MP3 a AAC. Na nich neoblomně trvají Apple a Microsoft, takže Mozilla nakonec bez očekávané podpory Googlu raději ustoupila.

Silverlight každopádně bude třeba dříve či později nahradit, protože Microsoft již s jeho dalším rozvojem nepočítá. Aktuální pětková verze má přislíbenou podporu do roku 2020. Zatím se však zdá pravděpodobnější, že konkurenční Flash vydobude zpět některá ztracená území, než že by se masově začalo pro multimédia používat HTML 5. Zvlášť, když nejen Google, ale i Mozilla a Microsoft nadále hodlají ve svých browserech Flash (Flash Player) podporovat bez omezení.

Komunikační plug-iny Google Talk (Hangouts) a Facebook Video (Skype) by mohl nahradit chystaný webový standard WebRTC. Microsoft ale pracuje na konkurenční technologii CU-RTC-Web. Dokud prý jedna či druhá technologie nebude standardizována, tak do svého prohlížeče nemíní zařazovat podporu ani jedné z nich. Internet Explorer je svým tržním podílem nadále významný, takže bez konsensu to zjevně webovou cestou nepůjde.

Google Earth by bylo možné nahradit HTML 5 v kombinaci s WebGL. Zvlášť teď, když Internet Explorer 11 s příchodem nové jedenáctkové verze zavede podporu WebGL (jako poslední významný prohlížeč), tedy webové technologie pro pokročilou 3D grafiku. Problémem by samozřejmě mohl být výkon, ovšem některé experimenty s WebGL ukazují, že v kombinaci s moderními prohlížeči a hardwarovou akcelerací není tento problém do budoucna neřešitelný.

A co Java? Záleží, co konkrétně se s její pomocí realizuje. V některých případech by se o slovo mohl přihlásit Flash a v jiných by bez větších problémů bylo možné nasadit již dobře podporované webové technologie. Totéž platí pro Flash i Silverlight. Na mnoha místech se používají z historických důvodů či kvůli starším verzím prohlížečům, jejichž tržní podíl se ale zmenšuje. Svou roli v tomto ohledu sehraje i konec podpory Windows XP v dubnu 2014.

Vize Googlu: C++ a Portable Native Client

Google Chrome již od roku 2011 obsahuje předinstalovaný plug-in Native Client (NaCl), který vývojářům umožňuje používat programovací jazyky C a C++ také ve webovém prostředí. Takřka souběžně s oznámením chystaného ukončení podpory Netscape Plug-in API (NPAPI) byl odhalen projekt Portable Native Client (PNaCl). Těžko jde o shodu okolností. Zvlášť, když Google tvrdí, že jeho Native Client je lepší než technologie Flash, Silverlight či Java.

Open source projekt Portable Native Client, který je nyní v ještě rané fázi developer preview, má vývojářům umožnit používat nativní kód pro aplikace běžící v libovolném prohlížeči, aniž by bylo nutné instalovat plug-in či cokoliv jiného. „Stručně řečeno, PNaCl kombinuje přenositelnost stávajících webových technologií s výkonem a bezpečností NaCl (Portable Client),“ tvrdí Google na svém webu.

Bezpečnost má zajišťovat sandbox a výkon spuštění zkompilovaného kódu C/C++ v kombinaci s moderními vícejádrovými procesory a sdílenou pamětí. Tak to alespoň tvrdí Google. Evidentně tedy dost možná bude chtít na úkor tradičních plug-inů prosazovat nejen webové technologie, ale také svou technologii Portable Native Client. Právě konec podpory Silverlightu či Javy v současné podobě ze strany nejrozšířenějšího prohlížeče by mohl být potřebnou hybnou silou.

UX DAy - tip 2

Proč ale to vše? Odpověď je jednoduchá: Chrome OS, který sází na webové aplikace. Google ale zjevně tuší, že jen s tradičními webovými technologiemi nemůže proti zavedeným systémům s nativními aplikacemi uspět. To se probíralo již v roce 2011, kdy přišel Native Client. Portable Native Client je jen dalším vývojovým stupněm. Jde to dohromady i s avizovanou užší spoluprací s Intelem. Chromebooky zkrátka mají být více než jen netradiční okrajové netbooky.

Ovšem i kdyby avizovaný konec podpory Netscape Plug-in API (NPAPI) v prohlížeči Google Chrome vedl „jen“ k nasazení webových technologií tam, kde to je možné, stále by společnost Google a její systém Chrome OS vydělaly. Kompatibilita Chrome OS by se zlepšila. A časem by se třeba Google mohl zbavit břemena v podobě technologií třetích stran, jejichž licencování by při větším rozmachu Chrome OS nebylo zanedbatelné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.