Hlavní navigace

Názor k článku gOS: Zatraceně zelená distribuce od nemo - To je zoufalý, kdo všechno cítí potřebu se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2008 7:12

    nemo (neregistrovaný)
    To je zoufalý, kdo všechno cítí potřebu se vyjádřit k novým projektům. Právě píšu z naběhlého systému gOS a zatím mám pocit, že autor článku je vůl jak anděl. Většinou toto urážení nemám rád, ale tento članek si nic jiného nezaslouží (respektive jeho pisatel). Copak toto je projekt, který se snaží konkurovat vistě? Který z vámi popisovaných ,,nedodělků" bězný uživatel nezná? Umí snad winxp po instalaci přehrávat divx, ogg, otevírat soubory vytvořené tabulkovým, či textovým procesorem, vypalovat... Vytvaří snad winxp běžně nové partition, byť programem, který by se musel nepatrně nastavit, aby nepadal?...
    Vítam vás vážený pisateli jménem obyvatel této planety v naší galaxii! Musel jste k nám urazit dlouhou cestu!
    gOS je úžasně svižný systém, s příjemným, lehce ovladatelným prostředím a pěknými přehlednými ikonami. Pokud použijete v levém horním rohu otevřeného okna jedno ze tří jasně a polopaticky označených tlačítek, okno buď zavřete, minimalizujete, nebo maximalizujete - óó, jak debilně nepřehledné funkce! Při minimalizaci okna se dole objeví jeho ikona, která je od stávajících předinstalovaných ikon jasně oddělena ČERNÝM ODDĚLOVNÍKEM - skutečně nepřehledné, musí dát šíílenou práci si na to zvyknout.
    Tento systém je naprosto funkční, jednoduše ovladatelný, rychlý i na starších ,,vránách,, a o to zřejmě tvůrcům šlo především.
    Není a nikdy nebude úplným ekvivalentem windows, prostě proto, že to windows není! Je to linux, je to distro v plenkách, je pekně použitelné, snadno instalovatelné.
    Instalace mi právě běží, gparted nespadl ani když jsem od posledniho kroku instalace několikrát couval zpět. (vzpomínám si, že mi gparted padal nezávisle na distrech, pod kterými byl spuštěn, když jsem měl blbě rozdělen HDD. Spolehlivě se toho docílí, když máte několik partyšen a třeba prostřední dvě smažete a uděláte z nich 3, tohle parkrát na přeskáčku v různém pořadí a po dvou letech nenainstalujete nic jiného, než mandrivu a suse, těm to nevadilo)
    Poslední důležitá rada k instalaci gOSu. Pokud nechcete, aby vám defaultně odstranil windows, dejte vlastní rozdělení disku a tam vyberte buď existující volnou partt., nebo si nějakou vytvořte. Pokud používáte, nebo chcete začít používat svého bootmanagera, zapamatujte si název partt., kterou jste vybrali (např hda5), v posledním sedmém kroku instalace pak dejte pokročilé a dejte si zavaděč na partt., kam jste instalovali (např. /dev/hda5)